jksz

Karcagi Református Templom


CímKarcag, 5300, Kálvin utca 3.
Karcagi  Református Templom

A nagytemplom története

Évszázadokon keresztül a Nagykunság központja. Eredeti lakói a kunok, akik IV. Béla uralkodása idején (1235) jöttek be és telepedtek le ezen a vidéken. Beilleszkedésüket elősegítette a IV. Kun László által 1279-ben kiadott adománylevél, amit kun törvénynek is neveznek. Ez előírta a kunok megkeresztelkedését, a keresztény életmódot, a katonaállítási kötelezettséget. Beilleszkedésük hosszú folyamat eredménye volt. Karcag mindig népes település volt. Neve legelőször 1407-ben egy Karcag János nevű kun főember nevében szerepel. Németh Gyula kutatásai szerint a szó - Karcag - pusztai rókát jelent.


A reformáció (XVI. sz.) előtti időkből alig tudunk valamit.


A reformáció gyorsan elterjedt a kunságban.


A város az első tatárdúlást 1566-ban szenvedte el. (a tatárok a törökök szövetségesei voltak ebben az időben) A 15 éves háború (1591-1606) idején a mezőkeresztesi csatavesztés (1596 okt. 26-28) következtében Karcag is elpusztult. Csak 1618-20 körül kezdett újjáépülni.


A templom valamikor a XVI.sz-ban, vagy előtte épülhetett , de csak arról van adatunk, hogy 1633-ban a már meglévő templomhoz tornyot építettek.


A török hódoltság sok szenvedést hozott erre a vidékre is, mivel az ún. "hódoltsági sávba" esett. Lakói kétfelé adóztak.


1683 nyarán Murad Girai krími tatár serege itt vonult át Bécs ellen, majd a sikertelen ostrom után itt vonult hazafelé. Ez a két tatárjárás teljesen felégette a Nagykunságot. A legszörnyűbb pusztítás azonban 1697-ben következett be, amikor a tatár "kb. 800 embert és sok marhát elvitt". 1699.ben csak 70 család élt itt.


1702-ben I. Lipót császár (1657-1705) figyelmen kívül hagyva Kun László és mások országos törvényének tiltását, eladta a Jászkunságot a Német Lovagrendnek 500 ezer rénes (rajnai) forintért, a néppel együtt (1702). Nagy jogtalanság volt ez, mert évszázadok óta féltett kiváltságuktól, szabadságuktól fosztották meg a jászokat, kis- és nagykunokat. A másik esemény 1786-ban Bácskába történő kitelepülés, amikor 334 család, mintegy 1000 ember költözött Ómoravicára legtöbbjük református vallású volt.


Éppen 260 évvel ezelőtt 1745-ben került sor a Redemptióra, Megváltakozásra, mely a Német Lovagrendtől önmaguk visszavásárlását jelentette a kunok és a jászok számára. (A kunok letelepedésük óta szabad nemesekként éltek, ezért volt fontos ez számukra). Mária Terézia királynő 1745. május 6-án kelt oklevelével visszahelyezte kiváltságaikba a Jászkunokat.


A XVIII.sz nagy eredménye volt a templomépítés! A sok háborús vihart kiállt templom és torony szűknek bizonyult, de renoválását a Lovagrend magyar főintézője nem engedélyezte. A karcagiak kitalálták, hogy ők kegyúri joggal rendelkeznek és az építéshez nem is kötelesek engedélyt kérni. Hozzákezdtek hát egy nagy templom építésének a megtervezéséhez. 1738-ban már 100 ezer tégla készen volt. 1743-ban a régi torony mellé lerakták az új templom fundamentumát és elkezdték az építést. Már az utolsó simításoknál tartottak, amikor a helytartótanács felfüggesztette az építkezést. Ekkor Varró István jegyző és Sütő András főbíró Bécsbe ment 112 mocsári teknősbékával (mely akkoriban ínyencségnek számított az asztaloknál), s ezekkel valamint pénzzel vesztegetve az ügyintézőket elérték, hogy csak 500 aranyra bírságolják a karcagiakat, végül a kunok főbírájának közbenjárásával ezt is 200-ra mérsékelték.


Így készülhetett el a templom 1756-ban, melyet azután 1793-97 között teljesen újjáépítettek - 200 éves régi tornyával együtt -, mert szerkezetében gyengének bizonyult.


Az új 2500 ülőhellyel bíró Nagytemplomot, amelyben ma állhatunk, 1797. november 5-én szentelték fel nagy ünnepélyességgel. A szószék formája előrevetítette a 2 évtizeddel később megépített Debreceni Nagytemplom szószékének kialakítását. A torony magassága 42 méter, amelyet 2004-től hajszálpontos toronyóra és harangjelzés díszít. A belső tér 50 m hosszúsággal és 24 m szélességgel bír, amihez 16 méteres belmagasság párosul.


Az orgona megépíttetése fejedelmi ajándék volt 1866-ban, amikor Takács Péter és neje Kerekes Mária 26 ezer forintot adományozott a karcagi Református Egyházközségnek erre a célra. A salzburgi MOSER cég által készített orgona először 17 változatú volt, majd 1906-ban egy javítás során 30 változatúra lett bővítve. A 30 regiszteres orgona 2 manuálos, egy pedálos és pneumatikus.


A toronyban 3 harang hívogatja az élőket és siratja az elhunytakat. A legnagyobb harangunk a 13q36 kg-os "F. Szabó harang", a középső "Csőregh-harang" 6q60 kg-ot nyom.


A XX. század államosításai következtében megszűnt Karcag reformátusságának iskolarendszere, így általános iskolái és Gimnáziuma is kikerült az egyházközség fenntartásából.

A rendszerváltozást követően az Egyházközség az egyik általános iskola épületét természetben kérte vissza és így 1996-ban megindulhatott a Nagykun Református Általános Iskolában a református szellemiségű oktatás. Jelenleg a 10. tanévét kezdő Iskolánkban 243 gyermek tanul.


A református gimnázium sorsa még nem dőlt, de a Presbitérium a természetbeni kártalanítás és a gimnázium újraindítása mellett döntött.


Karcagon a legutóbbi népszámláláskor közel 8000 személy vallotta magát reformátusnak. Jelenleg a gyülekezetben 2 megválasztott és 1 beosztott lelkész végzi a szolgálatokat 3 templomban, a Nagytemplom mellett a Kistemplomban és a 2005. augusztus 21-én felszentelt Kiskulcsosi Templomban. Munkájukat 24 tagú Presbitérium segíti.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Ilyet még nem hallottál: zenemű 100 gramofonra – és mindez Magyarországon!

Ilyet még nem hallottál: zenemű 100 gramofonra –...

Girolamo Deraco igazi kísérletező személyiség: korábban is volt meghökkentő zenei performansza, például egy nyolc másodperces operával lepte meg...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Boldog születésnapot, Budapest Bár!

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Láttál-e már valaha ökomusicalt?

Ha nem, és ez eléggé valószínű, most megteheted: a Gateway to Space című űrkiállítás június elején landolt a Millenárison, és a produkció magával hozott egy különleges 3D-s vetítési technikával és látványos animációval illusztrált ökomusicalt is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új előadók és együttesek
Új koncert helyszínek