Borfeldolgozó:
A minőségi bor alapja az alacsony tőketerhelésű, ezáltal gazdag ízvilággal rendelkező szőlő. A szüretet komoly tervezői munka előzi meg, és szigorú szakmai felügyelet mellett kezdődik, előre meghatározott ütemben szedve a szőlőket a különböző dűlőkről. Minden szőlőfürtöt kézzel, óvatosan szüretelnek, maximum két sorban egymásra helyezve a ládába.
Amint a láda megtelt, a szőlő a lehető leghamarabb elindul az üzem felé, ahol végig kontrollált hőmérsékleten, gravitációs rendszerben kezdődik meg
a feldolgozás. Minden lépés szigorú felügyelet mellett, részben automatizáltan történik. A modern technológiának köszönhetően új, egyedülálló ízek előállítására nyílik lehetőség, jobban kihangsúlyozható a dűlők és a "terroir" jellege.
Az épület:
A pincészet új épületeinek megtervezésekor a tulajdonosok fő célnak tekintették, hogy az épített környezet tükrözze
a borkészítésben kitűzött magas szintű elvárásokat, és folytassa a badacsonyi borvidék építészeti hagyományait.
A Kis Péter és Molnár Bea építészek tervei alapján megvalósult épületek a hagyományos présházakra jellemző építészeti jegyeket öntötték modern formába, melyek egyedülálló megoldásokkal illeszkednek a tájba. A pincészet épületének homlokzata kúszó, tekeredő szőlőindákat idéz, ezeket egyedi tervek alapján faragták ki.
A borfeldolgozó épülete háromszintes, melyek közül kettő
a földfelszín alatt található, lehetővé téve a gravitációs borfeldolgozást. Az épület kívül-belül a teljesség igényével készült, a legapróbb részletekig átgondolt, összhangba hozza a modern építészetet, a világszínvonalú borászati technológiát és a hatékonyságot.
Borfeldolgozónk 2011 februárjában megnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti portál, az ArchDaily 'Building of the Year 2010' versenyét, ipari épület kategóriában. A díjról további részleteket olvashat a Hírek menüpont alatt.
Szólj hozzá!