Akiket a királynő lovaggá ütött: zenészek a SIR-klubban

2017/09/24  ·     ·  Juhász Vali

II. Erzsébet királynő minden évben lovaggá üt néhány embert. Szép számmal vannak közöttük rockzenészek is. Miként lehet csatlakozni a Brit Birodalom lovagjaihoz?

Bono és a lovagkereszt

Nem árt, ha sikeres az ember és jól érzékelhetően kiveszi a részét a jótékonykodásból. Nem baj, ha nem annyira erkölcstelen valaki, bár a rosszfiúság önmagában nem feltétlenül kizáró ok.

Íme 10 példa a szórakoztatózenéből!

 

Cliff Richard - a jó fiú (?)

Cliff Richard volt az első rocksztár, aki 1995-ben lovagi címet kapott zenei és jótékonysági munkájáért. Legnagyobb slágerei közé tartozik a Devil Woman, a We Don't Talk Anymore, a Summer Holiday és a Congratulations. 2015 környékén gyermekmolesztálással vádolták, amire kis híján ráment az egészsége a most 77 éves énekesnek. Gyakorlatilag mindenét eladta Nagy-Britanniában és melegebb éghajlatra (a Karib-szigetekre) költözött.

Cliff Richardtól pusztulnak a növények

 

Tom Jones - a csípőmozgások királya

A wales-i énekes 2006-ban kapta meg a címet zenei munkásságáért. Sir Tom, akit mintegy negyven éve ismerünk szűk nadrágjáról és a csípőmozgásáról. Nem is beszélve arról, hogy fellépésein a női alsóneműek száma a színpadon általában több, mint az eljátszott dalok száma. A szénbányász fia egy interjúban nyilatkozta, hogy az átadáson a királynő azt mondta neki, hogy sok embernek szerzett "rengeteg örömöt".

Tom Jones szigorú zsűritag

 

Bob Geldof - a szent

Bob Geldof, a The Boomtown Rats énekese 1986-ban üttetett lovaggá az éhínség enyhítéséért folytatott küzdelméért. Ez egy évvel a rendkívül sikeres Live Aid koncert után történt. Mivel Geldof nem brit állampolgár, hanem ír, nem használhatja a "Sir" címet. Ehelyett a KBE (A Brit Birodalom Parancsnoka) elnevezést teheti a neve után. Akárhogy is, a rajongók általában "Sir Bobnak" nevezik (és néha Szentnek is, például gúnyosan az újságírók is, magam is így beszélek róla. Geldof dicséretet és kritikát kapott az aktivizmusa miatt. A lovag szóhoz tartozó normák azonban a középkor óta igencsak megváltoztak... A hírek szerint a Brexit elleni tiltakozásul visszaküldte kitüntetését a feladónak.

 

Bono - a kis hamis

2007-ben Bono, az ír rocksztár, a U2 énekese kapott tiszteletbeli lovagi címet humanitárius és zenei munkájáért. Mivel ő is ír állampolgár, Bono sem nevezhető Sir-nek, ami inkább áldás, mivel a "Sir Bono" elég nevetségesen hangzik. A keresztény rock-lázadó, a világ megmentője, Paul David Hewson néven született. Legismertebb egyértelmű állásfoglalást tartalmazó dalai: a Sunday Bloody Sunday, amely a brit hadseregnek az ír polgárjogi tüntetők elleni 1972-ben történt mészárlásáról szól, és a Pride, amit Martin Luther King emlékére írt. Bono azóta már nem ilyen típusú politikai élharcos, inkább a filantróp munkásságára összpontosít. Szereti felszólítani az embereket arra, hogy vegyenek részt pénzadományozásban, de soha nem hozta nyilvánosságra saját adományozási szokásait. Kampányokat folytat a harmadik világ adósságának megkönnyítésére, és megpróbálja meggyőzni a kormányokat, hogy többet költsenek a szegénység megszüntetésére. Mégis a multimilliomos aktivistát 2006-ban bírálták (még lovaggá ütése előtt), hogy üzleti tevékenységét ő és zenekara elköltöztette Írországból, hogy elkerüljék az extra adókat. Ez aligha lovagi viselkedés, Mr. Bono...

Bono lett az év pasija

 

Elton John – Diana hercegnő barátja

Elton John 1998-ban kapott lovagi címet zenei és jótékonysági szolgálataiért. Minden bizonnyal ő az első, széles körben ismert "alternatív életstílusú" lovag. A popsztár az 1980-as évek óta keményen dolgozik AIDS-szel kapcsolatos jótékonysági szervezetekben. Négy évtizedes karrierje alatt szép elismerés-gyűjteményt halmozott fel, köztük egy Oscar-díjat, hat Grammyt és egy Golden Globe-ot. Nem volt meglepő, hogy felkerült a kitüntetettek listájára. A Diana hercegnő előtti tisztelgése legendás, a 1997-es Candle in the Wind című dal pedig világsiker lett. Elton megérdemli, hogy honorálják a zenéjét - rajongói szerint mindenképpen. De érdekes, hogy nem sokkal Diana halála után kapta, és a kritikusok szerint a királyi család befolyása közrejátszott ebben.

Mick Jagger - a protekciós

És most következik legkedvesebb rosszfiúnk, Mick Jagger, aki 2003-ban üttetett lovaggá zenei munkássága elismeréseként. A rocklázadó csalódást okozott néhány rajongónak  – és Keith Richards-nak is, amikor elfogadta a címet. Richards csekély elismerésnek nevezte, és azt mondta, hogy Jagger meg fog hajolni – szó szerint – a cím átvételekor. Jagger, az egykori önjelölt anarchista színes múltja a kábítószerrel kapcsolatos letartóztatásokkal és egyéb "disznóságokkal" van tele. Hét gyermek apja, négy különböző nőtől. Egyes kritikusok azt állítják, hogy a lovagi cím tisztelete kötelez... Talán követnie kellett volna Bowie példáját, és vissza kellett volna utasítania, az igazán "punk" lett volna. Jagger azt mondta, Richards valószínűleg azért ideges, mert ő is lovag akar lenni... :)

Megszületett Mick Jagger nyolcadik gyereke

 

Sok zenész tulajdonosa a CBE-nek (a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka) címnek. Ez a legmagasabb elismerés, amit egy brit kaphat, ez eggyel van a Sir vagy Dame cím alatt. Ilyenek például: Annie Lennox, Roger Daltry, a Bee Gees, Eric Clapton, Sting, Brian May és Robert Plant. De a lovaggá ütött zenészek ligája egészen más kávéház. Sting szerint a lovagi cím "öregeknek való".

Paul McCartney - az eminens

A korábbi Beatles-tag, Paul McCartney az egyik legismertebb és legsikeresebb zenész a popzene történetében, őt 1997-ben ütötte lovaggá a királynő. Sir Paul múltját – akárcsak Jaggerét– elárasztja a sok nyilvánosságra került kábítószer-birtoklás és egyebek, de címe nem volt igazi meglepetés. Sokan azonban csodálkoztak, hogy miért nem kapta meg az elismerést Ringo Starr és George Harrison... Egyébként 1965-ben mind a négy Beatles-tag kapott lovagi címet, mindenkit megdöbbentettek akkor, amikor azzal viccelődtek, hogy a palota mellékhelyiségében szívtak, mielőtt találkoztak a királynővel. A lelkes állatjogi aktivista és vegetáriánus, McCartney határozottan ellenzi a rókavadászatot, ami egyébként az arisztokrácia kedvelt sportja. De ez a kis részlet nem tántorította el, hogy másodszor is elmenjen a palotába, és letérdeljen. John Lennon, a munkásosztálybeli hős visszaadta kitüntetését az erőszak és a háború elleni tiltakozásként és úgy tudni, Pault is felszólította erre. Paul azonban messze került Liverpudli gyökereitől és elégedettnek tűnik ezzel a státusz-szimbólummal. De tisztességes játék-e Paul részéről még mindig aktívan kampányolni azért, hogy megmentse a rókákat a királyi kutyák csattogó állkapcsától? Esetleg a csillogó lovagi érmével tartja távol őket?

Rod Stewart - a szexi

Rod Stewart 2016-ban részesült a rangos kitüntetésben. Nemcsak 45 éve tartó zenei karrierjével és több mint 100 millió eladott lemezével érdemelte ki a címet, hanem a jótékonyság iránti elkötelezettségével is. Nyilatkozata szerint az elismerés megkoronázta karrierjét, amelyet a brit közönségnek köszönhet és ennél többet már nem is kérhetne. Sir Roderick természetesen a kitüntetés után már viccelt is a címével, ugyanis ezekkel a szavakkal köszönte meg: "Köszönöm Őfelségének, és megígérem, hogy méltó leszek rá" - ezzel utalva saját, You Wear it Well című számára. Azt nem ígérjük, hogy a fellépőruháján viseli majd a kitüntetést, de az tuti, hogy óriási bulit rendez majd Budapesten.

Sir Rod Stewart 2018-ban visszatér Budapestre

 

Shirley Bassey - Mrs. James Bond

A walesi énekesnő Shirley Bassey 1999-ben kapott DBE-címet (ez a Sir női megfelelője, Dame megszólítással) hosszú és kiemelkedő zenei karrierjének elismeréseként. Az "idősebb" generáció és a James Bond rajongók bizonyára emlékeznek a tehetséges cardiff-i énekesnő Bond-filmes betétdalaira, mint a Goldfinger, a Diamonds are Forever és a Moonraker.

+1. David Bowie - az örök lázadó

David Bowie 2003-ban állítólag visszautasította a lovagi címet, miután megkapta a jelölést. Amikor megkérdezték a döntéséről, Bowie a hírek szerint azt mondta, hogy nem tudja, ez mire jó, és ez nem pont az, amiért ő egész életében dolgozott. David Bowie tehát egy igazi lázadó, akit a nemesség és holmi fancy címek nem kényszeríthetnek semmire...

 

Sir, lovag, rockzenész, Nagy-Britannia

 

 

Szólj hozzá!


Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb...

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

artist2watch: egymillió fontos bankjegy független zenészeknek

Független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WMMD. A zenei disztribútor idén összesen 6 előadónak segít az előrejutásban – a közel egymillió forint értékű támogatás többek között klipkészítésre, fotózásra és marketingkommunikációs célokra fordítható.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.
Új koncertek