Aranyeső hulljon nékem: 100 millát osztottak ki a zenészek között

2016/08/22  ·     ·  koncert.hu, MTI

Összesen 100 millió forintot osztott ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén alakult Könnyűzene Kollégiuma. Az első kiírásra 1500 pályázat érkezett, a nyertesek között van például Kiki, Varga Miklós, Bródy János, Sena, a Kerekes Band, a Quimby, Freddie és az EDDA is.

Aranyeső hulljon nékem: 100 millát osztottak ki a zenészek között

A százmilliós keretre több mint egymilliárd forintnyi igény futott be, a pályázók közel egyharmada kapott támogatást - közölte a kollégium az MTI-vel.

A pályázati pénzeket nyolc kategóriában osztották ki, az elnyert összegek 120 ezer és 1,8 millió forint között voltak. A kategóriák között szerepelt ismert magyar zeneszerzők, szövegírók alkotói tevékenységére, külföldi vendégszereplésre, oktatási intézményekben a zenei nevelés elősegítésére, nemzetközi szervezetekben tagdíjra, külföldi vendégszereplők hazai művészekkel közös magyarországi fellépésére, koncertekre, hang- és képanyagok készítésére, valamint művészeti díjakra felhasználható támogatás.

A legmagasabb összeget - négymillió forintot - egy meghívásos pályázat keretében a Gryllus testvérek és a Rackajam zenekar észak-amerikai turnéjára ítélte oda a Könnyűzene Kollégium (Gryllus Dániel új dalok megírására is kapott 500 ezer forint támogatást).

A Jazzart Közcélú alapítvány négy kategóriában összesen 7,5 millió forintot kapott, elsősorban a Budapest Jazz Clubban koncertek megvalósítására. Két kategóriában pályázott sikeresen a Kerekes Band, amely 600 ezer forintot kapott egri nagykoncertjének megvalósítására, és további egymilliót Back to Folk című hanganyagának megjelentetésére bakelit lemezen, illetve kapcsolódó videó elkészítésére.

A támogatott művészek, alkotók, szervezetek között található mások mellett a Kobuci Kert, amely a megítélt 800 ezer forint segítségével finanszírozhatja idén szeptemberben programját a magyar dal napján. A Modern Art Orchestra 800 ezret kapott koncertjeinek megvalósítására, vezetője, Fekete-Kovács Kornél 500 ezret 3fekted elnevezésű formációja bemutatkozó CD-jének megkomponálására, további egymilliót pedig ezen album felvételére és kiadására.

Bródy János 800 ezer forintot kapott Bródy 70 - Lesz még egyszer című koncertjének megvalósítására a Monostori Erődben, 500-500 ezer forint alkotói támogatást ítéltek meg Huzella Péternek Nagy Gáspár 1956-os verseinek megzenésítésére, Pajor Tamásnak pedig az Amen zenekar új lemezének elkészítésére. Az Első Emeletből ismert énekes, Kiki egymilliót kapott dalok és klip készítésére, ugyanennyit Binder Károly zeneszerző, zongoraművész triója CD-jének kiadására, akárcsak Varga Miklós és a Band Band Ötvenhat perc munkacímű albumának kiadására, Dagadu Sena The Early Bird című lemezének elkészítésére, a 25 éves Quimby zenekar új lemezén szereplő dal videoklipjére, Marozsán Erika második szólólemezére, Hauber Zsolt az Ice Coffee Lounge 2016 című albumának kiadására, a Hunnia Records Oláh Kálmán Michel Legrand-műveket átdolgozó CD-jének felvételére, valamint Caramel Közelebb munkacímű klipjére.

Szintén egymillió jutott Tommy Vig Riói aranyálmok című CD-jének elkészítésére (félmillió a riói aranyérmeseknek készülő zenei sorozat megírására), ennyit kapott a Mistral Music kiadó Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) első önálló albumának megjelentetésére, az EDDA Művek a tavalyi, 40. születésnapi koncertről készült DVD kiadására, Szűcs Judith a Best of 45 című lemez elkészítésére, Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi Rákóczi fantázia című, héttételes műve hangfelvételére, vagy a Tom-Tom Records Dés László és Geszti Péter A Pál utcai fiúk című musicaljének CD-kiadására.

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma évente kétszer ír ki pályázatokat, tavasszal és ősszel. Mint a közleményben szerepel, az őszi kiírásban az apró módosítások mellett lényeges különbség lesz, hogy nagyobb keret áll rendelkezésre, mint az első félévben.

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek