Kis türelmet, gondolkozom!Kis türelmet, gondolkozom!
hirdetés
presser
Meghalt a rock and roll atyja

Meghalt a rock and roll atyja

2017. március 19. · · koncert.hu

Noha FB-oldala tanúsága szerint a 2017-es turnénaptára még tele van koncertekkel – szinte érthetetlen, hogy ebben a korban még ennyi fellépésre vállalkozott –, Chuck Berry már nem áll többé színpadra. A zenészlegendát 90 éves korában tegnap érte a halál otthonában.


Mély fájdalommal jelentjük be, hogy Chuck Berry - szeretett férj, apa, nagyapa és a dédapa - ma elhunyt otthonában. Bár az egészsége megromlott az utóbbi időben, utolsó napjait otthon töltötte, családja és barátai szerető körében. A Berry család kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket ebben a nehéz időszakban – áll a hivatalos közleményben.

A Rolling Stones így írt a saját honlapján: "A Rolling Stones mélyen megrendült Chuck Berry halálhírén. Igazi úttörője volt a rock 'n' rollnak*, óriási hatással volt ránk is. Chuck nemcsak egy zseniális gitáros, énekes, előadóművész, de ami a legfontosabb: a dalszerzés mestere volt. Dalai örökké élni fognak. "

(* Rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát.)

A legtömörebben talán John Lennon fogalmazta meg annak idején: "Ha megpróbálnánk a rock and rollnak egy másik nevet adni, akkor talán ez lenne a legmegfelelőbb: Chuck Berry", míg Bob Dylan a rock and roll Shakespeare-jének nevezte.


Charles Edward Anderson Berry gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb személyisége volt. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen. Ismert volt jellegzetes színpadi „kacsajárásáról” (duck walking), amit később több gitáros utánzott, mint például Angus Young az AC/DCből vagy Keith Richards a Rolling Stonesból – írja a Wikipédia.

Nem vezetett nyílegyenes út a sikerig: ha nem számítjuk a középiskolai fellépéseket, először 1952-ben állt színpadra, de pár évvel később, 1959-ben 3 éve ítélték kiskorú megrontásáért (ne képzeljünk el valami vad, pedofil sztorit: áthozott egy kiskorú prostit Mexikóból, hogy a bárjában adjon neki munkát, a lány állítólag felmondott nála, majd az utcán kereste a kenyerét, de Berry nem tudta lemosni magáról a kiskorú futtatása vádat), dalainak sikerét a börtönfalak között érte meg. Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járta a világot. De nagyságát az is mutatja, hogy 1986-ban a Rock and Roll Hall of Fame tagja lett, tisztelgésként a Voyager Iűrhajó legénységének eljátszották a Johnny B. Goode című dalát, és a Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb művésze közül az ötödik helyre sorolta.

Leghíresebb dalait itt találjátok meg összegyűjtve:

Utoljára 2016 augusztusában koncertezett, de tervbe vette, hogy 38 év után idén új stúdiólemezt ad ki, egyelőre nem tudni, meddig jutottak a munkálatok – befejezni sajnos már biztosan nem tudja.

Facebook oldalán 2016 augusztusában megkérdezték rajongóit, hogy ha egy kérdést tehetnének fel Chuck Berrynek, mi lenne az. Ilyen válaszok születtek:

"Kezet foghatnék Önnel?"

"Adna egy autogramot?"

"Örvendek, Berry úr, milyen érzés, ha ír egy dalt, amit Elvis elénekel, és az arany vagy platina lemez lesz?"

"Hogy tetszett a Vissza a jövőbe?"

"Mikor jön vissza Új-Zélandra?"

" A duck walk-ot a stúdióban is szokta csinálni, vagy csak a koncerteken?"

Az oldal tetején ott áll a FB generál üzenete: "Felveheted a kapcsolatot vele: Chuck Berry". Erre már csak a zenéjén keresztül van mód, de az még évtizedekig alkalmat teremt majd az ismerkedésre...

 


 

 
 
 
 
21424Koncert
3454Előadó
1658Helyszín
 
Koncert naptár
 
Tölts fel az oldalrakoncertet, helyszínt, zenekart
Elárverezik Elvis Presley...
Elárverezik Elvis Presley... Árverésre bocsátják Elvis Presley egykori magánrepülőjét, amely harminc évig parkolt egy új-mexikói kifutópályán.
Megnéztük, hogy reagáltak a brit...
Megnéztük, hogy reagáltak a brit... Abból a cikkünkből indultunk ki, amely azt tette közzé, kik a leggazdagabb zenészek Nagy-Britanniában. Gondoltuk, az anyagi gazdagságnak vannak lelki folyományai is.
Jönnek a fiatalok! Megvannak a...
Jönnek a fiatalok! Megvannak a... Csaknem ötven zenekar jelentkezett a Garázsband Fesztiválra, a Müpa rendhagyó tehetségkutatójára. Közülük a zsűri választott ki öt produkciót, amely május 26-án élőben látható és hallható a mélygarázs színpadán.
Fúvós zseni a Budapest Folk Festen
Fúvós zseni a Budapest Folk Festen 2017. május 28-án este az Öntőház udvarban önt nyakon új albumával az izraeli egyszemélyes bigband. Amir Gwirtzman esetében egyszerűbb lenne felsorolni azon hangszereket, amelyeken nem játszik, mint azt a legalább húszfélét, amelyeket bármikor lazán táncba hív. A 2009 óta szólóban muzsikáló művész második - Babel Gumbo névre...
Koncert.hu már a mobilodon is!
 
Koncert.hu Android alkalmazásKoncert.hu iPhone alkalmazás
Új előadók és együttesek
 
Új koncert helyszínek