Meghalt a rock and roll atyja

2017/03/19  ·     ·  koncert.hu

Noha FB-oldala tanúsága szerint a 2017-es turnénaptára még tele van koncertekkel – szinte érthetetlen, hogy ebben a korban még ennyi fellépésre vállalkozott –, Chuck Berry már nem áll többé színpadra. A zenészlegendát 90 éves korában tegnap érte a halál otthonában.

Meghalt a rock and roll atyja

Mély fájdalommal jelentjük be, hogy Chuck Berry - szeretett férj, apa, nagyapa és a dédapa - ma elhunyt otthonában. Bár az egészsége megromlott az utóbbi időben, utolsó napjait otthon töltötte, családja és barátai szerető körében. A Berry család kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket ebben a nehéz időszakban – áll a hivatalos közleményben.

A Rolling Stones így írt a saját honlapján: "A Rolling Stones mélyen megrendült Chuck Berry halálhírén. Igazi úttörője volt a rock 'n' rollnak*, óriási hatással volt ránk is. Chuck nemcsak egy zseniális gitáros, énekes, előadóművész, de ami a legfontosabb: a dalszerzés mestere volt. Dalai örökké élni fognak. "

(* Rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát.)

A legtömörebben talán John Lennon fogalmazta meg annak idején: "Ha megpróbálnánk a rock and rollnak egy másik nevet adni, akkor talán ez lenne a legmegfelelőbb: Chuck Berry", míg Bob Dylan a rock and roll Shakespeare-jének nevezte.


Charles Edward Anderson Berry gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb személyisége volt. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen. Ismert volt jellegzetes színpadi „kacsajárásáról” (duck walking), amit később több gitáros utánzott, mint például Angus Young az AC/DCből vagy Keith Richards a Rolling Stonesból – írja a Wikipédia.

Nem vezetett nyílegyenes út a sikerig: ha nem számítjuk a középiskolai fellépéseket, először 1952-ben állt színpadra, de pár évvel később, 1959-ben 3 éve ítélték kiskorú megrontásáért (ne képzeljünk el valami vad, pedofil sztorit: áthozott egy kiskorú prostit Mexikóból, hogy a bárjában adjon neki munkát, a lány állítólag felmondott nála, majd az utcán kereste a kenyerét, de Berry nem tudta lemosni magáról a kiskorú futtatása vádat), dalainak sikerét a börtönfalak között érte meg. Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járta a világot. De nagyságát az is mutatja, hogy 1986-ban a Rock and Roll Hall of Fame tagja lett, tisztelgésként a Voyager Iűrhajó legénységének eljátszották a Johnny B. Goode című dalát, és a Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb művésze közül az ötödik helyre sorolta.

Leghíresebb dalait itt találjátok meg összegyűjtve:

Utoljára 2016 augusztusában koncertezett, de tervbe vette, hogy 38 év után idén új stúdiólemezt ad ki, egyelőre nem tudni, meddig jutottak a munkálatok – befejezni sajnos már biztosan nem tudja.

Facebook oldalán 2016 augusztusában megkérdezték rajongóit, hogy ha egy kérdést tehetnének fel Chuck Berrynek, mi lenne az. Ilyen válaszok születtek:

"Kezet foghatnék Önnel?"

"Adna egy autogramot?"

"Örvendek, Berry úr, milyen érzés, ha ír egy dalt, amit Elvis elénekel, és az arany vagy platina lemez lesz?"

"Hogy tetszett a Vissza a jövőbe?"

"Mikor jön vissza Új-Zélandra?"

" A duck walk-ot a stúdióban is szokta csinálni, vagy csak a koncerteken?"

Az oldal tetején ott áll a FB generál üzenete: "Felveheted a kapcsolatot vele: Chuck Berry". Erre már csak a zenéjén keresztül van mód, de az még évtizedekig alkalmat teremt majd az ismerkedésre...

 



 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek