Anyák és nagyanyák emléke: Jazztavasz – Lisa Simone, Natalie Williams, New York Voices

2015/04/30  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A négyszólamú dzsesszéneklés legjobbjai között számon tartott Grammy-díjas énekegyüttes, a New York Voices, a magyar származású díva, Natalie Williams és Lisa Simone lesz a Művészetek Palotája (Müpa) Jazztavasz fesztiváljának főszereplője május 7. és 9. között.

Anyák és nagyanyák emléke: Jazztavasz – Lisa Simone, Natalie Williams, New York Voices

Az eseménysorozat idén a vokális találkozások jegyében telik, a külföldi fellépőkhöz magyar zenészek és énekesek is csatlakoznak: Harcsa Veronika, Szőke Nikoletta és a Modern Art Orchestra.

A Jazztavaszt Lisa Simone nyitja május 7-én csütörtökön a Fesztivál Színházban saját kvartettjével. Az énekesnő nehéz örökséget cipel, hiszen édesanyja Nina Simone, minden idők egyik legnagyszerűbb énekesnője volt. Napjainkra lánya, Lisa is megtalálta saját zenei hangját és világát. Miután jó néhány évet eltöltött az amerikai hadsereg légierejénél, leszerelése után a Broadway ünnepelt musicalszínésznője lett. Anyja halála után emléklemezt készített, majd a Sing the Truth projekt tagjaként turnézott. Tavaly jelent meg All is Well című önálló zenei anyagát, budapesti koncertje is erre az albumra épül, de tiszteleg édesanyja munkássága előtt, és Harcsa Veronikával közösen is előad néhány számot. Lisa Simone Quartetben az énekesnő mellett Ralph Lavital gitározik, Reggie Washington bőgőzik, Sonny Troupé dobol.

A fesztivál második napján (május 8.) a népszerű brit énekesnő, Natalie Williams lép a Fesztivál Színház színpadára. Az előadó anyai ágon délvidéki magyar, folyékonyan beszél magyarul. Ismertséget szólómunkássága mellett dzsesszfunkot játszó Incognito együttes énekeseként is megalapozta, a tíztagú Soul Family projekt tagjaként pedig havonta hallható a londoni Ronnie Scott's Jazz Clubban. Hetedik szólólemezét (Where You Are) nagymamája emlékének ajánlotta. A budapesti közönségnek tavaly ősszel a Random Trip felkérésére mutatkozott be, de Berlinben és Angliában is játszott már együtt magyar zenészekkel, többek között mostani vendégével, Szőke Nikolettával is. Kísérőzenekarában Al Cherry gitározik, Phil Peskett zongorázik, Robin Mullarkey bőgőzik, James Maddren dobol.

 

A Jazztavaszt a Grammy-díjas New York Voices zárja, amely nemcsak a dzsessz, hanem az R'n'B, a brazil zene, a pop és a klasszikus zene berkeiben is biztonsággal közlekedik. Az énekegyüttes (Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldridge) pályája huszonhét éve tart, sajátos szólamvezetésekkel, harmonizálásokkal és stiláris sokoldalúsággal egyéni utat talált maguknak. 1996-ban első Grammy-díját a Count Basie Orchestrával közösen készített lemezért kapta, de közreműködtek Paquito D'Riviera Brazilian Dreams című, Latin Grammy-díjat érő albumán is. Május 9-én szombaton a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kísérőzenekaruk a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra lesz, már korábban is játszottak közösen.

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek