Bár a basszeros nemrég kilépett a zenekarból, a Sexepil megy tovább

2017/03/21  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

The Acoustic Sessions címmel hatszámos anyagot készített a Sexepil. A hazai alternatív színtér idén 35 éves alapcsapatának CD-jén korábbi felvételek újragondolt változatai szerepelnek, miközben az együttes felállása a közelmúltban ismét megváltozott.

Bár a basszeros nemrég kilépett a zenekarból, a Sexepil megy tovább

 "A felvételeket még László Viktor basszusgitárossal rögzítettük, és bár nemrég kilépett a zenekarból, a Sexepil megy tovább. Ő alapító tag volt, de a távozása nem befolyásolja a működésünket. Amíg szeretjük a közös zenélést, addig csináljuk, és most is számos dolgot tervezünk" - mondta Kocsis Tamás, a Sexepil gitárosa az MTI-nek.

A Sexepil első, négytagú felállása - Hegyi Zoltán (ének), Kocsis Tamás (gitár), László Viktor (basszusgitár) és Vangel Tibor (dob) - 1982-től 1989-ig működött, ezt követően 2007-ig a holland Mick Ness volt az énekes, majd Vangel Tibor vette át a frontemberi teendőket. A The Acoustic Sessions dalait még a Kocsis-László-Vangel hármassal, illetve Szalai Anesz énekesnővel és Deák Endre gitárossal rögzítették.

"2015 októberében szerepeltünk az MR2 Akusztik sorozatában, abból az alkalomból teljesen átalakítottunk, áthangszereltünk egy csomó régi dalt. Mivel elégedettek voltunk a végeredménnyel, úgy döntöttünk, néhány számot újra lemezre veszünk" - idézte fel Kocsis Tamás.

A GrundRecords gondozásában megjelent The Acoustic Sessions hat számából három (Go Away, Dormant, Rat King) más változatban szerepelt a csapat 2014-ben megjelent visszatérő lemezén, a csaknem két évtizedes szünet után kiadott Your Scream Is Music című albumon. A másik három (Those Days Are Gone, Disillusion, The Wind) még a Mick Ness-féle felállásban készült; közülük a Disillusion még soha nem jelent meg hivatalos felvételen.

"Schram Dávid hangmérnökkel rögzítettük a dalokat a törökbálinti Supersize stúdióban. Az volt a koncepció, hogy minél puritánabb módon szóljunk, minden felesleges extra nélkül. A Disillusiont korábban csak koncerten játszottuk Mick-kel, ugyanakkor szerepelt azon a lemezanyagon, amelyet 1996 táján akartunk megjelentetni, de végül abból nem lett semmi. Nem zárom ki, hogy az új felállásban elővesszük azt az anyagot, persze minden dalt át kell dolgozni. Egyelőre valószínűleg inkább szemezgetünk azokból a számokból. Jelenleg négyen alkotjuk a Sexepilt, Anesz és Tibor, valamint jómagam mellett Ábrahám Zsolt, a Heaven Street Seven volt gitárosa a negyedik tag. A többi közreműködő személye változó" - fejtette ki a zenész.

Az 1982-ben alakult Sexepil első felállásában, Hegyi Zoltánnal egy stúdióalbumot készített, az 1988-ban megjelent Egyesült Álmokat, amely a hazai alternatív rock történetének egyik legfontosabb munkája (rajta olyan számokkal, mint a What Do You Say, a Gyerünk vagy az Igazi zöld és igazi kék). A második frontemberrel, Mick Ness-szel a Sexepil négy lemezt jelentetett meg, nemzetközileg is ismert lett, klipjeit (Eroding Europe, Jerusalem) a kilencvenes évek első felében játszotta a Music Television. A csapat a Nirvana producere, Butch Vig stúdiójában dolgozott, fellépett Björk együttese, a Sugarcubes európai turnéján és számos koncertet adott Amerikában is. A Sexepil 2012-ben három koncert erejéig újra az eredeti felállásában, Hegyi Zoltánnal lépett fel.

"Az elmúlt időszakban a koncertjeinkre az a jellemző, hogy áttekintést adunk a zenekar több mint három évtizedes történetéből, még a Hegyi Zoli-féle időszakból is előadunk egy-két számot. Szeretjük a régi dolgainkat, és a közönség is elvárja tőlünk, hogy eljátsszuk a három évtized alatt írt darabokat" - jegyezte meg Kocsis Tamás.

Mint hozzátette, a korábban a Magashegyi Underground vokálosaként feltűnt, majd az Anez elnevezésű, kísérleti elektronikus zenét játszó duóban szereplő Szalai Anesz énekes új távlatokat jelent a Sexepil számára, mellette Vangel Tibor is énekelni fog, így egy új anyag izgalmas, eddig nem látott lehetőségeket hozhat.

"Legközelebb áprilisban adunk koncertet, a nyárra egy-két fesztiválfellépést tervezünk. Az egyeztetéseket kissé megnehezíti, hogy Vangel Tibi Walesben él, de gyakran jár haza és jól működik a távmunka. A klubkoncerteken inkább az akusztikus anyagról fogunk játszani, a nagyobb helyeken pedig a best of műsorból" - mondta Kocsis Tamás az MTI-nek.

Koncert: Sexepil / The Houdinis - InstantFogas (Budapest), 2017. április 8.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek