Hevhetia Fesztivál a BMC-ben + augusztusi ajánló

2015/07/30  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A Budapest Music Center nyár végi kínálata egy újabb, nemzetközi fellépő gárdát felvonultató programsorozattal bővül. Az Európa-szerte ismert szlovák Hevhetia kiadóval augusztus 27. és szeptember 2. között megrendezendő közös fesztiválunk ideje alatt négy dupla jazzkoncertre várjuk a vendégeket az Opus Jazz Clubba, és egy kortárs zenei estre a BMC koncerttermébe.

Hevhetia Fesztivál a BMC-ben + augusztusi ajánló

Ján Sudzina 13 évvel ezelőtt alapította a kassai székhelyű Hevhetia lemezkiadót, melynek mára már több mint 150 lemezből álló katalógusa jelenleg 20 országban érhető el. A fesztiválon fellépő zenekarok egyfajta esszenciáját nyújtják a kiadó eddigi munkájának.

A nyitó napon először Daniel Goyone francia zongoraművész és Thierry Bonneaux vibrafononos-ütőhangszeres lépnek az Opus Jazz Club színpadára, a jazz elemeit latin zenével és klasszikus kamaramuzsikával ötvöző programjukkal. Az est második felében egy klasszikus cseh jazzegyüttes, az Otto Hejnic Trio ad koncertet, akik a jazz jól ismert darabjait interpretálják saját felfogásuk szerint, energikus és nem utolsósorban derűs stílusban. Augusztus 28-án, a második napon a szlovák Jazzabell zenekar a rá jellemző, a jazz, a funk, a latin és a blues hatásait dinamikusan egyesítő, erőteljes hangzású és remek hangszerelésű koncertjét és a 2010-ben az amerikai Blue Note kiadóval is együttműködő lengyel Michał Tokaj Trio előadását hallhatja a közönség. A harmadik napon Jihye Lee koreai énekes triója lép színpadra Sabin Todorov belga zongoristával és a szintén koreai Bosung Kimmel, aki olyan autentikus koreai ütőhangszereken játszik majd, mint a jang-gu, kweng-gua-ri és a jing. Őket követi az egyik legnevesebb cseh dzsessz-zenész, a basszusgitáros Pavel Jakub Ryba és triója, akik játszottak már a New York-i Knitting Factory-ban, a moszkvai Le Clubban vagy a Birmingham Symphony Hall-ban is.

Augusztus 30-án vasárnap a BMC koncerttermében Ivan Buffa vezényletével lép fel az egyik legnevesebb, kortárs zenét játszó szlovák kamarazenekar, az Európában is vezető Quasars Ensemble.

Az utolsó napon, szeptember 2-án előbb a lengyel Sphere Trio a jazz, a folk, a klasszikus zene és az avantgárd területéről egyaránt merítő zenéjével lép színpadra, majd a fesztivál zárókoncertjét Iva Bittová, a híres cseh énekes és hegedűművész adja a NOCZ Quartet kíséretében. A jelenleg New Yorkban élő művésznő a legkülönfélébb zenei műfajokban bizonyította tehetségét az alternatívtól, a jazzen és rockzenén keresztül egészen a klasszikus zenéig, az operai vendégszereplést is beleértve. Találkozása a NOCZ kvartettel egy kimagasló lemezt eredményezett: a free jazz, ambient, noise, balkáni és klezmer elemeket vegyítő, a Hevhetia gondozásában megjelent NOCZ & Iva Bittová a sajtó és a közönség komoly elismerését vívta ki.

PROGRAMOK

2015. augusztus 1. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Babos Project és Szakcsi Lakatos Béla

Közreműködik:

Babos Gyula – gitár
Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Lakatos Pecek Krisztián – nagybőgő
Lakatos Pecek András – dob

Babos Gyula szerzeményeit és előadásmódját a legkülönfélébb stílusok és irányzatok iránti nyitottság jellemezi, s ennek megfelelően igen sokféle formációban hallhatta őt már a közönség. A mostani koncert a maga nemében egyedülálló, hiszen ezúttal régi zenésztársával, a hazai jazz egyik legfontosabb képviselőjével, Szakcsi Lakatos Bélával játszik majd együtt. A roma jazz széles spektrumának aktív alakítóiként együtt és külön-külön is jól ismertek Európa- és világszerte. Üzenetértékű, hogy a két tapasztalt improvizatív művészt egy igen tehetséges és igen fiatal ritmusszekció kíséri Lakatos Pecek Krisztián és András személyében. Eltűnnek a generációk közti határok, s csak a kiemelkedő zenei tehetség, a zene szeretete és az egymás iránti figyelem és kölcsönös tisztelet számít.

Jegyár: 1500 Ft

 

2015. augusztus 5. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Oláh Krisztián Trió, vendég: Ávéd János

Oláh Krisztián – zongora
Schildkraut Vilmos – nagybőgő
Serei Dániel – dob

Árvéd János – szaxofon

Oláh Krisztián a Zeneakadémia jazz-tanszakán Binder Károly növendéke, 2015-ben a III. helyen végzett a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén. A trió bőgőse, Schildkraut Vilmos klasszikus zene tanszakon kezdte tanulmányait, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-bőgő szakára, míg Serei Dániel jazz-dobon szintén a Zeneakadémia hallgatója. A három fiatal muzsikus által alapított Oláh Krisztián Trió repertoárjában egyre nagyobb teret kapnak saját szerzeményeik is a jazz örökzöldek, a modern bebop számok, vagy akár a klasszikus zenei és egyéb darabok újraértelmezései mellett. 2013-ban a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Versenyen második helyezést értek el, majd ugyanabban az évben a legjobb négy zenekar közé jutottak Rotterdamban, az EBU által szervezett európai jazz versenyen.

Ingyenes

 

2015. augusztus 6. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Rozsnyói Péter Trió

Közreműködik:

Rozsnyói Péter – zongora
Orbán György – nagybőgő
Csörsz Zoltán – dob

Rozsnyói Péter a Zeneakadémia Jazz Tanszékén szerzett diplomát. 2006-ban és 2007-ben Montreux-ben képviselte hazánkat, 2007-ben Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjat kapott, s ugyanabban az évben Prima-díjat is nyert. Zenei munkássága a jazz mellett Bach műveinek szenvedélyes interpretálására épül. Érzelmes, de sohasem érzelgős zongorajátékát hasonlítják Lennie Tristanóéhoz, illetve Bill Evanséhoz, saját szerzeményeire a fülbemászó melodikusság és a kifinomultság jellemző. Trióját több mint egy évtizede alakította, mellyel Autumn Witch címmel 2010-ben jelent meg első saját szerzeményekből álló CD-je, bőgőn Orbán Györggyel, a doboknál pedig Mohay Andrással. A nagyszerű ütős tragikus halála óta a trió jó ideig alkalmi dobosokkal működött tovább. Az Opusban bemutatkozó új felállás kapcsán a következőket nyilatkozta Rozsnyói: „Mohay Andris óta most először működik nagyon a trió”.

Jegyár: 1000 Ft

 

2015. augusztus 7. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Take the MOL Train: Dresch Quartet, vendég: Chris Potter (USA)

Közreműködik:

Dresch Mihály – szaxofon, fuhun
Lukács Miklós – cimbalom
Horváth Balázs – nagybőgő
Baló István – dob

Chris Potter – szaxofon

Különleges koncertnek lehetnek tanúi azok, akik eljönnek ezen az estén az Opus Jazz Clubba, ahol Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb jazzformációja, a Dresch Quartet, valamint világhírű vendége Chris Potter amerikai szaxofonos közös koncertjét hallhatják. Évekkel ezelőtt a magyar jazzrajongók már megtapasztalták, hogy Dreschék karakteres, teljesen eredeti zenei világába abszolút koherensen illeszkedett be az amerikai muzsikus, elkerülve a „vendégművész” státusz lehetséges csapdáit. Chris Potter egy igazi világsztár. Eddigi pályafutása alatt 15 saját albummal, rengeteg közreműködői lemezzel és egy Grammy-díjjal büszkélkedhet. Olyan zenészekkel játszott, mint John Scofield, Jim Hall, John Patitucci, Herbie Hancock, Dave Holland, Adam Rogers vagy Dave Douglas. A koncert egyúttal a BMC ajándéka az idén 60. születésnapját ünneplő Dresch Mihály számára.

Jegyár: 1500 Ft  

 

2015. augusztus 8. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Szőke Szandra Quintet

Közreműködik:

Szőke Szandra – ének
Cseke Gábor – zongora
Fekete István – trombita
Oláh Péter – nagybőgő
Pusztai Csaba – ütőhangszerek

Szőke Szandra énekesnő a legújabb generáció képviselője, ugyanakkor zenekarában a hazai jazz világ tapasztalt kiválóságait találjuk. Szandra maga írja angol nyelvű dalait, melyeket Cseke Gábor hangszerel. A kvintett zenei koncepciójában a szövegek fontossága egyenrangú a muzsikával, történeteik a dallamokban is tükröződnek. Memory Palace című első saját szerzeményük a VII. Jazzy Dalversenyen harmadik helyezést ért el. Több stílust felölelő zenéjük révedező, titkolózó, intim muzsika, mely zenei utazásra invitál, elgondolkodtat és elringat. "A Szőke Szandra Quintet Memory Palace című lemezén ragyogó muzsikusokat hallhatunk, kiknek játéka megérinti a lelket, és beindítja a ritmust a lábakban. Ez a zenekar bemutatkozó albuma, mely kendőzetlenül intim és erőteljes érzelmeket közvetít." – AP Reviews

Jegyár: 1500 Ft

 

2015. augusztus 12. (szerda) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Kiss Flóra – Tempfli Erik Duo

Közreműködik:

Kiss Flóra – ének
Tempfli Erik – zongora

Az igen sokoldalú énekesnőt, egy méltatója szerint „az egyik legígéretesebb, legédesebb hangot és jelenséget”, Kiss Flórát a lounge-os, nu jazzes, elektronikus zenei vonalon működő Voler Mouche együttes énekesnőjeként ismerik sokan. Az Opusban azonban mint jazzénekes bizonyította már több alkalommal is tehetségét, mind Fekete-Kovács Kornél kvintettjével, mind a Modern Art Orchestra vendégeként. Egy éve saját kvintettjével lépett a klub színpadára, programjában széles műfaji skáláról – soul, jazz, electro, rock, pop – válogatva, a hozzá érzelmileg szorosan kötődő kedvenc dalait mutatta be. Ezúttal ismét új arcát ismerhetjük meg, a mostani bensőséges hangulatú duókoncerten Tempfli Erik zongoristával azokból a jazz-sztenderdekből válogatnak, melyekkel közös zenei tanulmányaik során találkoztak első ízben, s amelyek mindkettejükre igen nagy hatást gyakoroltak.

Jegyár: 1500 Ft

 

2015. augusztus 13. (csütörtök) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Jazzy Live: Lilienn & Kónyai Tibor és vendégeik

Közreműködik:

Kónyai Tibor – zongora
Rabie Lili „Lilienn” – ének

Kollmann Gábor – szaxofon
Egri János – nagybőgő
Lakatos Pecek András – dob

A Sopronban élő zongorista, zeneszerző Kónyai Tibor hét éves kora óta játszik hangszerén. Száznál is több szerzeménye mellett jó néhány természetfilmzenét is komponált, fúvósokból és vonósokból álló zenekarával közösen hét saját lemezt jelentetett meg. Az ezen az estén fellépő Lilienn & Kónyai Tibor nevű duója, mellyel három éve koncerteznek közösen, egy kivételes énekesnő és egy virtuóz zongorista találkozása. Műsorukban egyaránt megtalálhatók francia, spanyol, portugál, olasz gyöngyszemek, saját kompozíciók, elegáns jazz-örökzöldek vagy éppen tüzes latin dallamok, melyeket Lilienn gyönyörű és izgalmas énekhangja Tibor briliáns zongorajátékával párosulva, egészen új köntösbe öltöztet. Zenéjük kiegészül Kollmann Gábor szaxofonos, valamint az Egri János – Lakatos Pecek András ritmusszekció magabiztos, avatott támogatásával.

Jegyár: 1500 Ft

 

2015. augusztus 14. (péntek) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Loop Doctors, vendég Varga Gergely

Közreműködik:

Romhányi Áron – billentyűs hangszerek, rap
Szendőfi Péter – dobok, octapad, sampler

Varga Gergely – szaxofon

A 2006-ban alakult Loop Doctors Romhányi Áron és Szendőfi Péter duó-produkciója, mely a kortárs pop különféle irányzatainak (drum'n'bass, jungle, breakbeat, nu jazz, rap) elemeit a jazz improvizatív technikájával párosítva hozza létre sajátos hangzását. Zenéjük dúskál az elektronikus effektekben és a samplerek adta lehetőségekben, ezeket az extra hangzásokat azonban elsősorban akusztikus hangszereik természetes hangjainak módosításával érik el. Kizárólag saját szerzeményeket játszanak, változatos repertoárjuk széles zenei skálán mozog. Vendégként ezúttal Varga Gergely szaxofonos erősíti az akusztikus vonalat a Loop Doctors zenéjében. Az Opusban elsősorban a tavaly New Yorkban felvett Entering a Room című albumuk anyagából válogatnak.

Jegyár: 1000 Ft

 

2015. augusztus 15. (szombat) 21:00

BMC Opus Jazz Club

Take the MOL Train: OGGY & the Phonics (CH/F)

Közreműködik:

Louis Billette – szaxofon
Clément Meunier – klarinét
Théo Duboule – gitár
Gaspard Colin – elektromos basszus
Marton Kiss – dob

„Atmoszférájuk a 21. századi mutáns jazz korlátok nélküliségét árasztja”– Action Jazz (F).Tavaly augusztusban az egyik legpatinásabb francia jazzfesztivál, a nantes-i Rendez-vous de l’Erdre kiugró meglepetése volt a fiatal francia klarinétos Clément Meunier és svájci zenésztársainak OGGY & the Phonics néven bemutatkozó csapata. Clément, akiről a francia sajtó azt írta korábban, hogy úgy játssza Jimmy Giuffre zenéjét, mintha Benny Goodman fújná a klarinétot, a Lausanne-i Konzervatóriumban ismerte meg társait, s az így megalakult OGGY & the Phonics igen rövid időn belül a francia-svájci jazz-zene markáns együttesévé vált. A kvintett igen erős kollektív egységet alkot, a spontaneitás és az improvizációk iránti kifinomult érzékkel közösen komponált „mindenevő” 21. századi jazz kompozícióikat pop, elektronika, drum ’n’ bass és groove fűszerezi.

Jegyár: 1500 Ft

 

2015. augusztus 19. (szerda) 21:00

Opus Jazz Club

BMC Opus Jazz Club

Közreműködik:

Vándor Béla – cselló
Mócsai Tamás – cselló
Orosz Márton – dob

„A könnyűzene dallam- és harmóniavilágát ötvözzük a kortárs zene stílusjegyeivel. Repetitív minimalista témákból kibontakozó popos motívumok. Jazzes és világzenei hangulatú, kötetlen, improvizatív formák. Looper, delay és effektek...” Az előző sorokkal definiálja magát honlapján a szokatlan felállású, a műfaji besorolásoknak fittyet hányó Vanmocsello Trio. Vándor Béla és Mócsai Tamás csellisták már diákkorúk óta együtt játszottak, de 2010-től az elektronika nyújtotta lehetőségekkel új fejezet kezdődött a duó életében. Az elektronikus zenei alapok, szekvenszerek, loopok, és digitális effektek alkalmazása teljesen új távlatokat nyitott meg számukra a hangzás, és a kompozíciók vonatkozásában is. Ez vezetett oda, hogy Orosz Márton dobossal trióvá bővülve 2013-tól egy teljesen élő, a színpadon kialakuló többszólamúságra törekvő formációvá érjenek.

Ingyenes

 

2015. augusztus 26. (szerda) 21:00

Opus Jazz Club

Varga Gábor Jazz Trio

Közreműködik:

Varga Gábor – zongora
Csuhaj-Barna Tibor – nagybőgő
Jeszenszky György – dob

Varga Gábor zongorista húsz évnyi aktív zenetanulás után négy évig volt Binder Károly magánnövendéke. Az elmúlt bő egy évtizedben különböző formációk tagjaként számos sikeres hazai és külföldi jazzkoncert szereplőjeként találkozhatott vele a közönség. A trió 2009-ben kiadott From The Danube To West című albuma Japánban jelent meg és kiváló kritikát kapott. 2013-ban Cool Jazz címmel bakeliten adta ki második lemezét az Opus színpadán most vendégeskedő zenekar, melyben nagybőgőn Csuhaj-Barna Tibor játszik, a doboknál pedig Jeszenszky Györgyöt találjuk. A zenekar dupla lemezbemutató koncerttel készül az Opus Jazz Clubba, az említett Cool Jazz és a legújabb Up Jazz album dalait játsszák el a közönségnek, mindkettő bakelit lemezen, illetve a kettő egy közös CD is megjelenik.

Ingyenes

 

HEVHETIA Fesztivál 2015. augusztus 27–szeptember 2.

08.27. | Opus Jazz Club

21:00 Goyone Blues (F)

22:00 Otto Hejnic Trio (CZ/SK)

08.28. | Opus Jazz Club

21:00 Jazzabell (SK)

22:00 Michał Tokaj Trio (PL)

08.29. | Opus Jazz Club

21:00 Jihye Lee Trio (KR/BUL)

22:00 Pavel Jakub Ryba Trio (CZ)

08.30. | Koncertterem

19:30 Quasars Ensemble (SK/H)

09.02. | Opus Jazz Club

21:00 Sphere (PL)

22:00 NOCZ & Iva Bittová (CZ/N)

 

2015. augusztus 27. (csütörtök) 21:00

22:00

BMC Opus Jazz Club

Hevhetia Fesztivál: Goyone Blues (F) – Otto Hejnic Trio (CZ/SK)

21:00–22:00
Goyone Blues (F)

Közreműködik:

Daniel Goyone – zongora
Thierry Bonneaux – vibrafon, ütőhangszerek

A zongorista, zeneszerző Daniel Goyone a jazz és a klasszikus kamarazene számos művésze számára írt darabokat, különösen fontos említenünk közös munkásságát a jeles francia költő-énekes Claude Nougaro-val. Saját neve alatt hét albumot rögzített. Daniel Goyone ritmussal, zeneszerzéssel és improvizációval kapcsolatos szakírói munkássága is jelentős. A dobosként, klasszikus ütőhangszeresként és vibrafonosként is egyaránt kitűnő Thierry Bonneaux igen sokoldalú játékos, aki számos zenei kontextusban adta bizonyságát briliáns tehetségének. Goyone-hoz hasonlóan ő is tevékenyen vesz részt a zenei oktatásban és számos pedagógiai célú darabot komponált. Elmélyült zenei partnerségük révén a duó tökéletes frissességgel és a szabadsággal tárja elénk a zongorista teljesen egységes zenei világát, mely a jazz elemeit latin zenével és klasszikus kamaramuzsikával ötvözi.

Ingyenes

 

22:00–23:00
Otto Hejnic Trio (CZ/SK)

Közreműködik:

Ondrej Krajňák – zongora
Josef Fečo – nagybőgő
Otto Hejnic – dob

A sokoldalú ütőhangszeres Otto Hejnic – mellesleg zeneszerző, zongorista és remek fotós is – személyes stílusa, és sokoldalúsága révén a legkeresettebb dobosok közé tartozik. Számtalan zenekarban működött közre, sideman-ként mintegy 30 CD-t játszott fel. Rendszeresen koncertezik Csehországban, Európában és az USA-ban, ahol 2004-ben vette fel Live from New Orleans című albumát. Az Opusban most fellépő triója, Ondrej Krajňák zongoristával és Josef Fečo basszusgitárossal 2012-ben jelentette meg One című debütáló albumát, amelyet a kritikusok is nagyra értékeltek. 2014 szeptemberében a Hevhetia gondozásában látott napvilágot második albumuk Standards One címmel. Ahogy arra a lemez címe is utal, a trió a jazz jól ismert darabjait interpretálja saját friss, energikus és nem utolsósorban derűs stílusában.

Ingyenes

 

2015. augusztus 28. (péntek) 21:00

          22:00

BMC Opus Jazz Club

Hevhetia Fesztivál: Jazzabell (SK) – Michał Tokaj Trio (PL)

21:00–22:00
Jazzabell (SK)

Közreműködik:

Matej Lazár – billentyűs hangszerek
Vladislav Mužak – basszusgitár
Filip Molčányi – szopránszaxofon
Tomi Beneš – dob

A kassai illetőségű Jazzabell formáció 2008-ban alakult, először még csak az akkor huszonkét éves Matej Lázár billentyűs és a nála egy generációval idősebb Vladislav Mužak basszusgitáros kreatív duójaként. Egy évnyi zenei útkeresés és kísérletezés után csatlakozott hozzájuk Tomi Beneš dobos, s ebben a trió-felállásban már határozottan körvonalazódott a csapat jellegzetes, a különböző műfajok – jazz, funk, latin, blues – hatásait dinamikusan egyesítő, erőteljes hangzású és remek hangszerelésű zenei világa, amely a mai napig jellemzi őket. Egy-két évvel később csatlakozott hozzájuk Filip Molčányi szaxofonos, klarinétos, ezzel immár kvartetté kerekítve az elsősorban klubokban játszó, de néhány nagy fesztivált is megjárt zenekart.

Ingyenes

 

22:00–23:00
Michał Tokaj Trio (PL)

Közreműködik:

Michał Tokaj – zongora
Michał Barański – nagybőgő
Łukasz Żyta – dob

A legendás dobos Kazimierz Jonkisz kvartettjének tagjaként Michał Tokaj már 1993-tól rendszeresen lépett fel dzsessz színpadokon, 1996-tól pedig a Joint Venture formációval sorra nyerték a különböző lengyel, majd külföldi fesztiválok első díjait. 1999-ben első helyezést ért el a katowicei nemzetközi dzsessz improvizációs versenyen, 2002-ben kapta első jelölését a Fryderyk-díjra, az év jazz-zenésze kategóriában. 2008 áprilisában triójával együtt a legendás amerikai szaxofonos és klarinétos Bennie Maupin oldalán játszotta fel Early Reflections című albumát, ezt követően pedig számos koncertet adtak Los Angelesben és New Yorkban. 2014-ben Tokaj a dobos Łukasz Żyta és a basszusgitáros Michal Baranski közreműködésével kiadta várva-várt második albumát The Sign címmel. A trió tavaly novemberben nagy sikerrel lépett fel Aga Zaryannal a BMC koncerttermében, a Polska Jazz fesztivál keretében.

Ingyenes

 

2015. augusztus 29. (szombat) 21:00

             22:00

BMC Opus Jazz Club

Hevhetia Fesztivál: Jihye Lee Trio (KR/BUL) – Pavel Jakub Ryba Trio (CZ)

21:00–22:00
Jihye Lee Trio (KR/BUL)

Közreműködik:

Jihye Lee – ének
Sabin Todorov – zongora
Bosung Kim – Koreai ütőhangszerek (Jang-gu, Kweng-gua-ri, Jing)

Jihye Lee a szöuli Jazz Akadémián kezdte énektanulmányait, párhuzamosan sajátítva el a klasszikus és a koreai tradicionális ének technikákat. Ezt követően Hágában mainstream jazzt és bebopot tanult. Itt olyan művészek workshopjain vett részt, mint Michael Brecker, Barry Harris, Mark Turner, Billy Hart, Willie Jones III, John Ruocco és Deborah Brown, illetve tradicionális koreai zenei tanulmányokat is folytatott. Ennek során alakította ki egyre markánsabban a jazz, a tradicionális koreai zene, a szabad improvizatív és a kortárs zene elemeiből építkező kompozícióinak egyedi világát. Első albuma, a 2012 februárjában megjelent Goblin Bee, a Hevhetia kiadónál jelent meg, művészeti producere Grzegorz Karnas volt. Koncertjük programja alapvetően ennek egyedi hangzású anyagára épül. Több kompozíciójukat is a tradicionális koreai zene ihlette, lenyűgöző módon újraértelmezve azt.

Ingyenes

 

22:00–23:00
Pavel Jakub Ryba Trio (CZ)

Közreműködik:

Pavel Jakub Ryba – basszusgitár
Petr Valášek – basszusklarinét, ének
Tomáš Křemenák – szaxofon, melodion, tangóharmonika

Az energikus stílusáról ismert basszusgitáros és zeneszerző Pavel Jakub Ryba Csehország legnevesebb dzsesszzenészei közé tartozik. Széleskörű repertoárjában egyaránt helyet kap a jazz, a klasszikus zene, a pop vagy a rock. Több mint húsz éve tartó aktív pályafutása során mindvégig sikerült megőriznie saját zenei identitását; lemezeiről és koncertjeiről egyaránt elismerően számol be a sajtó. Trióját, az 1991-ben megjelent első lemeze után, Mind the Step néven alapította meg Petr Albert Venkrbec szaxofonossal és Jiří Kolman dobossal. A Mind The Step 2004-ben készítette el a Morally Topless című lemezt, amelyen Mike Stern gitáros is közreműködött, és a megjelenést követően az USA-ban és Európában turnéztak vele. Pavel J. Ryba saját projektjein kívül gyakori vendégszereplője neves művészek lemezfelvételeinek is.

Ingyenes

 

2015. augusztus 30. (vasárnap) 19:30

BMC Koncertterem

Hevhetia Fesztivál: Quasars Ensemble (SK/H)

Műsor:
Ivan Buffa
: Organismo (2012)
Michel Jarrell: Assonance VI (1991)
Bohuslav Martinů: La Revue de Cuisine (1927)
Oto Ferenczy: Concertino per 10 stromenti (1948/1974)

Közreműködik:

Quasars Ensemble
vezényel: Ivan Buffa

A Quasars Ensemble kamaraegyüttest 2008-ban Ivan Buffa zeneszerző-karmester hozta létre azzal a szándékkal, hogy a kortárs zene világát a régi idők műveivel ötvözve megismertesse a közönséggel a 20. század legfontosabb kamaraegyüttesre írt műveit. A zenekar repertoárjában szerepelnek egészen új darabok is, melyek közül jó néhányat kimondottan a Quasars számára komponáltak olyan kortárs zeneszerzők, mint Bent Sørensen, Michael Jarrell, Kaija Saariaho, Toshio Hosokawa vagy Marek Kopelent.

A csoport olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Camilla Hoitenga, Mario Caroli, Knut Schoch, Dalibor Karvay, Lionel Peintre, Stephan Loges, Sergej Kopčák, Szymon Bywalec.

Koncertciklusuk igen jelentős eseménye volt a kassai Európa Kulturális Fővárosa 2013 rendezvénysorozatnak és a szintén Kassán megrendezett ISCM Music World Days projektnek.

A zenekar olyan jeles fesztiválokon lépett fel, mint a Música Viva Lisszabonban, az Arcus Temporum Pannonhalmán, a Varsói Ősz, vagy az Ostrava Days. Felléptek a brüsszeli Flageyben valamint a müncheni Gasteigben is. Szlovákiában a legjelentősebb fesztiválok rendszeres vendégei (Bratislava Music Festival, Melos-Ethos).

A Quasars Ensemble exkluzív kiadója a Hevhetia. Albumuk, amelyen Schönberg, Albrecht és Hindemith művei szerepelnek, a legelőkelőbb szlovák művészeti elismerést, a Kristályszárnyat is elnyerte. A csoport másik CD-je Mahler, Debussy, Albrecht és Poulenc alkotásaival a Harmonie cseh szakmai folyóirattól hatcsillagos elismerést kapott.

Ingyenes

 

2015. szeptember 2. (szerda) 21:00

          22:00

BMC Opus Jazz Club

Hevhetia Fesztivál: Sphere (PL) – NOCZ & Iva Bittová (CZ/N)

21:00–22:00
Sphere (PL)

Közreműködik:

Ania Rybacka – ének
Marek Kadziela – gitár
Jakub Dybżyński – klarinét

A három kiváló fiatal lengyel zenész, Ania Rybacka énekes, Marek Kadziela gitáros és Kuba Dybzynski klarinétos alkotta Sphere intim érzelmekkel, finom líraisággal teli zenéje arra inspirálja hallgatóit, hogy képzeletükkel és érzelmeikkel aktívan kapcsolódjanak be a trió nyújtotta zenei benyomásokba és élményekbe. A hangok és tónusok különleges színekkel és árnyalatokkal kapcsolódnak egymáshoz, s az egyik benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet. A jazz, a folk, a klasszikus zene és az avantgárd területéről egyaránt merítő csapat 2014-es bemutatkozó albumának címével is erre utal: a Synesthesia névre keresztelt album a Hevhetia kiadó gondozásában jelent meg.

Ingyenes*

Telefonos regisztráció! Tel: (+36 1) 216 7894

 

 

22:00–23:00
NOCZ & Iva Bittová (CZ/N)

Közreműködik:

Iva Bittová – hegedű, ének
Didrik Ingvaldsen – trombita
Radim Hanousek – szaxofon
Marian Friedl – nagybőgő
Dag Magnus Narvesen – dob

A norvég-cseh NOCZ free-jazz kvartett vezetője Didrik Ingvaldsen trombitás, aki a norvég, a német és az amerikai experimentális jazz világában egyaránt otthonosan mozog. A zenekar másik norvég tagja a dobos Dag Magnus Narvesen saját projektjein kívül többek között a német avantgárd legendás képviselőjének, Alexander Von Schlippenbachnak is gyakori partnere. A csapat cseh szekcióját, Radim Hanousek szaxofonos és Marian Friedl bőgős alkotják, akik több cseh dzsesszformációban is együtt játszanak. A jelenleg New Yorkban élő Iva Bittová a legkülönfélébb zenei műfajokban bizonyította tehetségét az alternatívtól, a jazzen és rockzenén keresztül egészen a klasszikus zenéig, az operai vendégszereplést is beleértve. A free jazz, ambient, noise, balkáni és klezmer elemeket vegyítő NOCZ & Iva Bittováformáció lemeze és eddigi fellépései a sajtó és a közönség komoly elismerését vívta ki.

Ingyenes*

Telefonos regisztráció! Tel: (+36 1) 216 7894


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek