Hobo 70

2015/04/13  ·   Ajánló   ·  Zerge

Akinek a fenti két szó nem mond semmit, annak tulajdonképpen hiába is részletezem tovább – de nem ússzátok meg ilyen könnyen!

Hobo 70

Szóval van ugye egy fiatalember, nevezzük Földes Lászlónak, aki jár ugyan a magyar-történelem szakra az egyetemen (bár be csak jóval később fejezi), de már a 60-as években az jár a fejében, hogy ő inkább valamiképpen a rockzenével foglalkozna (amit akkor még beatzenének neveztek, az akkori fiatalokat meg beatnemzedéknek). Eleinte csak közönségként járogat olyan bandák koncertjeire, mint a Kex, később már dalszövegeket is elkezd írni, és ezt annyira jól csinálja, hogy van, ami megtetszik pl. Baksa Soós Jánosnak (manapság Január Herceg, és Berlinben él), a Kex énekesének, és játsszák is ezeket, sőt, a (zenésztársai számára is) váratlan színpadi megoldásairól és hirtelen ötleteinek azonnali valóra váltásáról elhíresült énekes hősünket is fel-felráncigálja olykor a színpadra 1-1 dal erejéig.

Másrészt ekkoriban terjed az amerikai kultúra is az országban, mivel az aczéli kultúrrendszer megjelentet olyan kiadványokat, mint a Zabhegyező vagy Jack Kerouac Úton c. műve, illetve olyan antológiákat, mint az Üvöltés, benne pl. Allen Ginsberg verseivel – gondolom, azzal az elgondolással, hogy lássák meg a magyar fiatalok, milyen rossz ott Amerikában, csak kallódnak a fiatalok, és nem tudnak magukkal mit kezdeni, bezzeg nálunk a Párt mindenkinek biztosítja a fényes jövőt (amíg ki nem nyitja a száját; illetve akkor is, csak akkor egy alternatív jövőt, bár a mostani, a kort csak hírből ismerő fiatalok által írt cikkekkel ellentétben bizton állíthatom: nem volt azért annyira rossz akkor sem fiatalnak lenni ebben az országban).

Nos, mivel ezekben írnak az amerikai utazó csavargókról, a hobókról is (persze már korábban, pl. Jack London Országúton c. regényében is bőven foglalkozik a témával, belső szemlélőként), valahogy a hazai hippikörnyezetben (vagy miben) Lászlónkra ekkoriban ráragad a Hobo becenév is, amelyet azóta is büszkén visel, nevezzük hát ezután mi is így.

Nem sokkal később aztán a Kex megszűnik, de Hobo nem adja fel, és olyan zenekaroknak ír szövegeket, mint a P. Mobil (bár lehet, hogy ezt azóta legszívesebben mindkét fél letagadná), és az így elért sikerek (és velük olykor ismét színpadi szereplések) végül arra sarkallják, hogy 1978-ban, 33 évesen megalakítsa saját zenekarát Hobo Blues Band néven. A történet innen jórészt ismert, mondhatni, töretlen siker, kevesebb mint 2 év alatt megjelenik az első lemez (Közép-európai Hobo Blues) (amire a Mininek, P. Mobilnak közel 10 évet kellett várnia), nem sokkal később egy film is, a Kopaszkutya (amelyben remekül kitűnik, mekkora halandzsákat énekeltek pl. angol szöveg címén a Tobacco Road-ban annó, de hát akkor mi még annyira sem beszéltünk angolul, nem tűnt fel; ma már igen), amelynek zenéje viszont valamiért nem jelenhet meg akkor, csak jó 10-12 évvel később, majd folyamatos átalakulgatások és újabb lemezek következtek, mára már vagy 20 is. Mindeközben pedig próbálkozások a nagy kedvencek, Rolling Stones, Doors stb. dalainak magyar nyelvre fordítására (én valamikor 1983 táján, Szolnokon hallottam először magyarul a Paint it Black-et, tőlük, nekem ez az a szám, amely annyira igazolja a Rolling Stones létjogosultságát, annyira, hogy ha mást nem írtak volna, már akkor is helyük lenne a rocktörténelemben), persze eleinte csak koncerteken, de később megjelent egy dupla Doors-feldolgozáslemez is magyarul, és persze a kultúraterjesztés nem állt itt meg, mivel József Attila, majd Viszockij is terítékre került az évek során, önálló estek formájában és lemezen is. Meg persze jóval később a Rolling Stones is, magyarul.

Nos, szóval kb. ennyit röviden a cím első feléről.

A 70? Gondolom, ezek után nem megfejthetetlen: ez bizony az életkora az eddig tárgyalt illetőnek, még ha elsőre nem is gondolnák róla sokan (egyik példaképéről, Mick Jaggerről még annyira sem, pedig ő pár évvel még több is).

Nos, annak örömére, hogy ez a két dolog ilyen szerencsésen összejött, mármint hogy Hobo betöltötte 70. életévét (egészen pontosan február 13-án, mivel Buda felszabadulásának napján született, harcok ide, harcok oda, akkor is élték az emberek az életüket), a zenekarával, amely pár éve már nem Hobo Blues Band, hanem Hobo és bandája névre hallgat, és nem egykorú zenészek, hanem kb. zenészenként eltérő korosztályú tagok alkotják (kivétel az alapító, távozott, majd némi kitérő után visszatért zenésztárs, Póka Egon, zenészeknek Bendzsi), ám amely e néven sem kevésbé aktív, mint egykoron, összehoznak egy jó kis jubileumi koncertet, melynek helye a Budapest Park, időpontja május 2. lesz.

Ennek története röviden az, hogy Hobo szeretett volna egy ingyenkoncertet, de nem tudott elég szponzort felhajtani, a Papp László Arénába nem akarta vinni a jegyárak miatt, februárban pedig csak zárt helyen lehetett volna koncertezni, így maradt ez a dátum és a helyszín, a BS-hez (az Aréna álneve) képest erősen mérsékelt árakon, mint elfogadható kompromisszum.

A tervben egy 2,5 órás műsor szerepel, nulla nosztalgiával, legalábbis annyiban, hogy a régi zenésztársakra ne számítson senki, nem életműkoncert lesz, nem is búcsúkoncert, egyszerűen csak egy születésnapi koncert Hobo-módra. Persze ez nem azt jelenti, hogy régi dalok ne kerülnének terítékre, sőt!, de szigorúan csak az újakkal karöltve, beleértve a legújabb, tavaly megjelent Requiem a bluesért lemez számait is, mely lemez címéről a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy úgy véli, a blues kora leáldozott, míg a magyar nyelvű bluesé, bár sok tehetséges előadó van, soha nem is jött el, ugyanis a magyar előadók többnyire angol nyelven játsszák ezt a zenét. Én ugyan vitatkoznék ezzel (lásd pl. a paksi Gasztroblues Fesztivált, és akkor még nem is én vagyok Nemes Nagy Péter, a blues hazai felkent apostola vagy mije, szóval amit ő nem tud a bluesról, az nincs, ellenben én még csak nagyon elszállt bluesrajongó sem vagyok), de hát ha ő így látja, akkor így látja, bár szerény véleményem szerint a HBB soha nem is játszott igazán bluest, inkább rockot és rhythm and bluest (nem a mai RNB címkével illetett nyavalygást, hanem amit a 90-es évek végéig így neveztek, és amit pl. a Rolling Stones vagy Eric Clapton játszott/játszik), azt viszont kiválóan.

Szóval akit érdekel egy „önmagát lepkének képzelő medve szerencsétlen fuldoklása a blues, a költészet és a színház Bermuda-háromszögében” (ahogy Hobo fogalmaz), és még bírja az előző napi tabáni ingyenbuli után, annak már meg is van a május 2-ai program.

(Ja, a jegyek elővételben április 20-ig olcsóbbak egy sör árával. Gondoltam, szólok.)

Fotó innen

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek