Jazz, techno, minimál: mindenkit feltölt energiával a Trafó!

2014/09/11  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Azt tudtátok, hogy van olyan szaxofonos, aki körkörös légzéstechnikával egyszerre több hangot tud megszólaltatni hangszerén? Láttatok már kifeszített zongorahúrokon játszó zenészeket? Tudjátok, ki a minimáltechno atyja? Ha csak egyetlen kérdésre is "nem" a válasz, akkor jobban meg kell ismerned a Trafó új évadának műsorát, mert a válasz a programokban rejlik.

 Jazz, techno, minimál: mindenkit feltölt energiával a Trafó!

A 2014 őszi-téli zenei programok minden eddiginél színesebbnek és izgalmasabbnak ígérkeznek. Egy régi együttműködéssel indul a zenei évad: az UH Festtel közös szervezésben most három koncert is megvalósul.

A New York-i legendás minimalista zenei szcénából Charlemagne Palestine – Philip Glass, Phill Niblock és Steve Reich kortársa – első alkalommal látogat Budapestre, a Vakok Iskolájának Nádor Termében tartja szeptember 28-án orgona- és zongorakoncertjét. Október 4-én a Trafóban eklektikus kísérletezős estet rendezünk: az elemes rádióktól a kifeszített zongorahúrokig sok minden megszólal majd, a legszokatlanabb formákban, a legnagyobb virtuózok, KTL, Eli Keszler, Janek Schaefer, Tigrics, Philip Jeck kezei alatt:

Október 18-án zenetörténeti legendák lépnek a színpadra: Moritz von Oswald, a minimáltechno atyja, Tony Allen, az afrobeat megteremtője és Max Loderbauer.

A kísérletezés és elektronika vonalról pedig a tavasszal elmaradt koncertjét pótolja Mika Vainio a hatodik Electrify-on. Előtte a körkörös légzéstechnikával szaxofonján egyszerre több szólamot megszólaltató Colin Stetson lép fel.

A jazz színtér is nagy neveket tartogat: a jazzgitározás ezerből is felismerhető, személyes hangú, szótlan coloradói cowboya, Bill Frisell és kvartettje érkezik november 8-án.

Az indiai zene- és tabla-játék kedvelőinek repeshet a szíve, mert végre élőben láthatják Zakir Hussaint, e műfaj egyik világszerte legismertebb, legméltatottabb képviselőjét. Mesteri ütősökből álló zenekarral– The Masters of Percussion – érkezik november 2-án az Indai Klasszikus Zene Mesterei sorozatunk idei állomásaként.

Magyarokban sem lesz hiány: Kollár-Klemencz László Erdős Virág verseire írott dalait, Legesleges című lemezét mutatja be október 19-én.

Október 26-án megrendezzük a III. Országos Slam poetry bajnokságot, szokás szerint játszik majd az Amoeba zenekar, november 29-én pedig a Zagar mellől ismert Dj Bootsie zenekarának lemezbemutató koncertjét élvezhetjük.  

December 2-án a kortárs komolyzenébe is belekóstolhatunk a Qaartsiluni Ensemble vezetésével, karácsony után, 28-án pedig az örmény zenét sajátsan feldolgozó Deti Picasso koncertezik, Palya Bea és Grencsó István vendégszereplésével.

A bluesnak is hagytunk terepet, Little G. Weevila memphisi 29. Nemzetközi Blues fesztivál szóló/duó kategóriájának győztese kényezteti rajongóit december 27-én.

Az évet fiatal magyar zenekarok kicsattanó energiájával zárjuk: a hazai poszt-rock szcéna vezető zenekara a Képzelt Város, és a legígéretesebb zenekarok között számon tartott Middlemist Red követik egymást 29-én.


Koncertek időrendben

09.28. Charlemagne Palestine

Helyszín: Vakok iskolája, Nádor Terem

10.04. KTL (USA/AT), ELI Keszler (USA), Janek Schaef

er (UK), Tigrics (HU), Philip Jeck (UK)

10.18. Moritz von Oswald Trio feat. Tony Allen & Max Loderbauer

10.19. Kollár-Klemencz: Legesleges lemezbemutató koncert

10.26. III. ORSZÁGOS SLAM POETRY BAJNOKSÁG

11.02. Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XVI.: Zakir Hussain - Masters of Percussion

11.08. Bill Frisell – GUITAR IN THE SPACE AGE! Featuring Greg Leisz, Tony Scherr & Kenny Wollesen

11.15. TRAFÓ ELECTRIFY SERIES Vol. 6.: Colin Stetson, Mika Vainio, Tóth Pál én - Halmos András duó

11.29. Dj Bootsie live

12.02. Qaartsiluni Ensemble

12. 27. Little G. Weevil

12.28. Deti Picasso feat. Palya Bea & Grencsó István

12.29. Képzelt Város, Middlemist Red

 

 


 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek