Karthago-mese itt, koncert július 31-én a Parkban!

2014/07/28  ·   Ajánló   ·  Zerge

Egyszer volt, hol nem volt, volt az 1970-es években egy Corvina nevű együttes, amely számos népszerű slágert adott a magyar zenének. Olyanokat mint a.... – hát, ha neked sem jut egy dalcím sem eszedbe, az nem a véletlen műve. Nekem is csak egy, az Álmaidban visszatérek. Pedig voltak lemezeik is.

Karthago-mese itt, koncert július 31-én a Parkban!

Aztán a zenekar basszusgitárosának eszébe jutott, hogy jó lenne az egyenes helyett egy bongyorkás hajzat huncut bajuszkával, meg hát a basszusgitárosokat a kutya nem ismeri fel a kocsmában, a csajok sem (náluk kevésbé már csak a dobosokat, okokat lásd lentebb), meg hát úgyis romlik a füle, úgyhogy döntött: Szóljon hangosan az ének! Nos, ő volt Soltész Rezső, történetünk szempontjából tulajdonképpen lényegtelen, az említett dal meg egyenesen szörnyű, merénylet a zenei jó ízlés ellen, a többi alkotása pedig csak még rosszabbra sikeredett. Hagyjuk is!

Volt viszont egy gitáros is ebben a zenekarban, akkor még volt haja is (meg heje-huja) meg neve is, konkrétan Szigeti Ferenc, és úgy gondolta, hogy ő egy másik utat választ, és próbál valami rockzenefélét alkotni. Az időpont épp kedvező volt, itthon épp csúcson pörgött a rockélet, volt például Beatrice, mely utóbbinak volt egy billentyűse, egyben showman, Gidófalvy Attila és az ő combkeféje, amit első Ferencz Jóska is megirigyelt volna. És még zenélni is tud, meg jó arc is. Nosza, le is lett nyúlva. A ricsések nem örültek.

Na, ezzel megvolt egy új banda alapja, kellett még egy basszusgitáros (lásd fenti okok), szereztek hát egyet Kiss Zoltán személyében, dobosként pedig Kocsándi Miklósra esett a választás, és szerencsésen lőttek maguknak egy kiváló hangú, az alkohollal már akkor, alig több mint 20 évesen is közeli barátságot ápoló puncimágnes énekest is, nem volt ő más, mint Takáts Tamás. Történt mindez 1979-ben.

Már csak egy jó nevet kellett választani, ez lett a Karthago az ókori pun város után, amelyet Cato szerint el kell pusztítani, és már indulhatott is az elefántdübörgés (Hannibál, fehér elefántok, átkelés az Alpokon, csak hogy tudjuk mihez kötni).

A zenekar ontotta a jobbnál jobb (na jó, ne essünk túlzásokba, tűrhetőbbnél tűrhetőbb) zenéket a Foreigner által képviselt west coast stílusban és a bugyutábbnál bugyutább, úttörőfogadalmakkal vetekedő minőségű szövegeket (Áruló nem leszek, ilyet soha nem teszek... – még most is fáj, ha rágondolok, és mivel ez a refrén, elhangzik vagy 30-szor a dalban, és akkor a közhelyszótárt teljes mélységében kiaknázó A pénz és a Barátok nélkül című számot még nem is említettem), viszont a lemezgyár nem kötött beléjük, mert ellenzéki hozzáállásnak nyoma sem volt bennük, szóval jöhettek a lemezek – és jöttek is (és mint a Paks, az atomváros című opuszból kiderült, tudtak instrumentális zenéket is), és rótta a hazai meg egyéb szocialista országutakat koncertről koncertre. A zenekar honlapján ugyan az szerepel, hogy az ország legnépszerűbb zenekara lettek, de ezt fogadjuk egészséges kétkedéssel, jusson eszünkbe, hogy akkor volt csúcson a P. Mobil, a HBB, az Edda, és létezett még Omega meg Piramis (már úgy értem, nemcsak elméletben)... Szóval enyhe túlzás azért van ebben.

Aztán történt egy baleset, meghalt egy tini rajongó egy koncerten, és megszületett a Requiem című szám, amely végleg bedobta a zenekart a köztudatba a kevésbé rockrajongók körében is. Kocsándi Miklóstól pedig végre megtudtuk, hogy (mivel a dobosokat még annyira sem ismerik fel a csajok, mint a basszusgitárosokat, mert ők alig látszanak a dobcucc mögött, mondhatni) a dob mögül más a világ.

 

A szekér 1985-ig futott, aztán mindenki választott valami szép polgári foglalkozást asztrológustól menedzserig terjedő skálán, Takáts Tomi meg hálistennek maradt énekes (az Eastben, meg lett dobos a TT Dirty Blues Bandben pár évig, aztán visszatért az énekhez, és Gaál Gáborral sok jó zenét adott az értő közönségnek, ráadásul még gitározni is megtanult, meg fellépett a Rolling Stones előtt, Hobo igen nagy bánatára, merthogy a HBB meg nem).

Aztán jó magyar szokás szerint 1990-ben újra összeállt a banda, és azóta újra ad néhány évente egy-két koncertet, ha van valami kerek évforduló, márpedig annyi minden történt csak az elmúlt 2000–2500 évben is a világban, hogy valami kerek évforduló mindig van.

Idén épp 35 éves lesz a zenekar, most ez az apropó.

Ezért hát lesz egy 35 éves szülinapi koncert a Budapest Parkban július 31-én (eredetileg július 5., a Park mellett a Lágymányosi izé... majdnem Szent László... jaj, mondjad má, na!, Rákóczi híd felhajtójával szemben, hogy a Megyeri vajon miért nem lett mondjuk Szent Özséb híd...? és még sok hülye név lapulhat a tarsolyban, elég csak a budapesti rakpartok új nevein végigfutni) még mindig kint van a plakát szép libazöld alapszínben, de ez Takáts Tamás vakbélműtétje miatt elmaradt (bár vakbélműtét ennél nem nagyon jöhetett volna jobbkor, mert aznap volt épp az Argentína–Belgium és a Hollandia–Costa Rica vb-negyeddöntő, nem tudom, mennyien lettek volna a koncerten, de van elképzelésem), decemberben meg születésnapi nagykoncert. A kettő közt meg pár apróbb. Mert ez nem egy haknizenekar. Ők maguk írják a honlapjukon.

Itt a vége, fuss el véle.

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek