Koncertek, tánc, performansz az El Kazovszkij-kiállítás finisszázsán

2016/02/09  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Koncertek, táncelőadás és irodalmi performansz is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállításának szombat esti finisszázsán.

Koncertek, tánc, performansz az El Kazovszkij-kiállítás finisszázsán

El Kazovszkij a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt, aki festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra. A MNG mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon az El Kazovszkij. A Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint a kiállítás szombati finisszázsán 18-tól 24 óráig számos, El Kazovszkijhoz köthető társművészeti program várja a látogatókat.

Emlékkoncertet ad Szilágyi Ákos és a Fölöspéldány elnevezésű, a hetvenes évek végén alakult avantgárd irodalmi formáció, melynek El Kazovszkij is tagja volt. Gergye Krisztián táncművész, aki maga is szerepelt a festő híres, Dzsan panoptikum elnevezésű performansz-sorozatában, ismét előadja Hattyú című, improvizációs performanszát. Bár versei csak halála után jelentek meg, El Kazovszkij elsősorban költőként definiálta magát; ennek állít emléket az este folyamán színészek, hírességek és amatőr előadók részvételével a Kazolini című irodalmi performansz, Frenkó Zsolt rendezésében.

El Kazovszkij egész életében rajongott David Bowie-ért, lenyűgözte a zenész-énekes kirobbanó energiája, érzékenysége, az egész Bowie-jelenség: a finisszázs programja ezért a The Starmans koncertjével zárul - közölte az MNG.

A kiállítás vasárnapig látható.

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek