Nyárzáró sztárparádé a Budapest Parkban

2014/09/02  ·   Ajánló   ·  Zerge

Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem.

Nyárzáró sztárparádé a Budapest Parkban

Nos, ebből is látszik, hogy a mi Sándorunk eléggé ízlésficamos fiatalember lehetett, vagy legalábbis elárulhatná, hogy mit szeret ebben (bár már az idézetben ott rejtezik a megoldás: fogalma sincs, és ezzel én is így vagyok), gondoltam magamban lényegét tekintve valami hasonlót, bár lehet, hogy nem pont ezekkel a szavakkal azon a (nagyon nem) szép, szeptemberi, egész napos esővel dúsított napon, amikor is megtartotta ez évi utolsó sajtótájékoztatóját a Budapest Park.

A rendezvény során az utolsó hónapban (szeptember) majd fellépő zenészek mind agyba-főbe dicsérték a helyet, hogy mennyire jó meg mennyire hiánypótló, meg milyen régen kellett volna már ilyen (utóbbival egyet is lehet érteni, bár azért ne feledjük, hogy ha kisebb befogadóképességgel is, de volt Zöld Pardon is vagy 15 éven át, ráadásul részben ugyanez a tulajdonosi gárda üzemeltette, ha jól tudom), Németh Lojzi egyenesen a tegnapelőtt – mellesleg teljesen használhatatlan, még szerényen számolva is vagy 2–3 hónapi munkát igénylő állapotban – átadott Ifiparkhoz hasonlította, meg hogy mennyire jó technika meg milyen csodálatos a megszólalás...

Nos, én közönségként azt tudom mondani, hogy a technika lehet, hogy jó, de ahogy megszólal, az általában csapnivaló, halk is meg hangzásban is sokszor erősen kifogásolható; lehet, hogy hangtechnikust kellene felvenni/cserélni? Ja, meg olyan fénytechnikust keríteni, aki nem a közönséget világítja szembe és vakítja el félpercenként, jó hülye magyar szokás szerint (máshol ugyanis ezt még nem tapasztaltam, csak hazai földön).

A sajtóanyagból kiderül, hogy megújult a Park arculata és látványvilága – ami engem illet, nekem a régebbi jobban bejött. Most úgy néz ki, mint amit valami miatt félbehagytak, és hiányzik pl. a tavalyi karaokézó rész meg a nosztalgiadiszkó (vagy mi, ahol mondjuk LGT-től Republicig lehetett valami rockosabb – vagy legalábbis nem tuc-tuc diszkós – dolgot is hallgatni néha, meg az 50-es évek rockzenéje is szólt olykor). Meg hiányzik az olcsó és jó pizza, ami tavaly még volt; ami most van helyette az Anyám Pitája (szerintem nem annyira szellemes) nevű helyen, az egyik jelzőt sem közelíti: se nem olcsó, se nem jó. A másik, hogy „6 dl-re duzzadt a »normál« söröskorsóméret” – na igen, csak az ár szintén duzzadt vele, talán az arányosnál nagyobb mértékben is; erről a 650 Ft-os sörről egy korábbi cikkben már szóltam is, nem dicsérőleg. Szerény véleményem szerint szintén nem jó ötlet, hogy csak korsó van, pohár nincs. Ahogy pálinka is csak 3 centes kiszerelésben van (ami üdvözlendő, a magyar mérce nem 2 és 4 cent, hanem 3 cent és fél deci, az EU-ra hivatkozni pedig nem ér, ez ugyanis semmi egyéb, mint parasztvakításként eladni kívánt puszta bújtatott áremelés, mivel az angoloknál maradt az összes angolszász mértékegység, így a kocsmában a pint is, pedig jóval régebb óta EU-tagok, mint mi), de nagyjából a városi kocsmák 4 centjének árán. Ezeket azért méltán lehet minimum szépséghibáknak nevezni.

A színpadra egyébként egész szép zenészkollekció gyűlt össze a hazai zenei szférából (igazoltan maradt távol a Tankcsapda 250 km-re élő legénysége és Hobo), ráadásul ezen zenészek mindegyike fellép szeptember folyamán a Parkban úgy, hogy hétköznap nem, szinte csak hétvégén lesznek előadások, kivéve, amikor csütörtökön meg vasárnap is, ilyen lesz például a szeptember 11–14. közötti hosszabb hétvége, amikor a nagyjából krisztusi korba érő Bikini és az idén 25. születésnapját ünneplő Tankcsapda közé beszorul egy Scooter (vigye, aki szereti), utánuk meg a Serial Killers rapcsapat borzolja majd a hallójáratokat.

(Ha már itt tartunk: fölösleges kitenni a nevük elé a The névelőt, mivel az angolul minden zenekar neve elé dukál, és csak azt jelzi, hogy zenekarról van szó.)

De a fennmaradó napokra is összejön a teljes nyári felhozatal java (azaz mindenki lépett már fel legalább egyszer az idén a Parkban), kezdve az első hétvégén a Zagar–Anima Sound System párosítással, amit másnap a Park idei nyitókoncertjét – ráadásul ingyen! – adó Quimby követ, előzenekarként a nagyközönség előtti bemutatkozásra szerintem már rég megérett, bár kisebb klubokban talán jobban érvényesülő zenével és olykor szellemes szövegekkel előrukkoló Vasárnapi Gyerekekkel, Darvas Bence és Czitrom Ádám zenekarával.

De fellép még a hónap folyamán az elektronikus zenékből rockból, ipari zenéből, trance-ből és a fene tudja még, miből igen érdekes zenei elegyet összekotyvasztó, ezúttal Old School Live Set című műsorral fellépő, a Parkban már többször is járt izraeli Infected Mushroom is, a magyarok közül meg a felsoroltakon kívül (főzenekarként; mondanám, hogy az este 7-kor jobbára üres nézőtér előtt kezdő előzenekarok hálátlan szerepét kapókat most hagynám, de kb. fel is soroltam őket az egy szem Abaházi Csaba – ex-Sing-Sing – és zenekarát kivéve), Hobo és bandája (ezúttal Szégyen és gyalázat című válogatásműsorral), a PASO és a Ladánybene 27 (itt elég nehéz lenne főzenekart hirdetni, de elmondták a sajtótájékoztatón, hogy valószínűleg bele is folynak majd egymás dalaiba az est folyamán, de lesz jamaicai életérzés dögivel, az egyszer biztos).

Lesz egy meglepetésnek mondható koncert is, amikor is a Jézus kebelére és a Hit Gyülekezete nyájába megtért Pajor Tamás és az ő Ámen nevű zenekara (ezúttal Ámen és az Összközmű néven) adja elő legújabb lemezét. Isten biztos előkerül majd párszor az este során, de ennek ellenére, mióta Tamás megtanult másról IS beszélni, egészen élvezhető, akár azt is mondhatnám, jó zenéket játszanak az Ámennel jó szöveggel, szóval tessék előítélet-mentesen látogatni a bulit, bár némi bombabiztos istenelhárító felszerelés a várhatóan az átlagos csütörtökön megszokottnál jóval nagyobb számú és téríteni (ahogy ők mondják: evangelizálni) sosem rest hitgyülis miatt biztosan nem árt. Valamint kiírni a kapuba, hogy: Vigyázat! Ma itt a lelkedre vadásznak!

Aztán az élő koncertek sorát a mostanában (szerintem) méltatlanul, ámde rettentő módon felkapott Punnany Massif zárja (nem vagyok raprajongó, biztos látszik, viszont eddig azt hiszem, ők csináltak talán egyedül telt házas koncertet a Parkban), majd az utolsó, de tényleg legeslegutolsó napon lesz még egy Total kapuzárás! nevű parti (ezt a napot a már fénykorában is hallgathatatlan Happy Gang egy tagja képviselte, de lesz még V-Tech, Kerozin és a fene tudja még, mi nem, szóval igyekszem még a kerületet is messze elkerülni aznap), de erről írjon az, aki az ilyet szereti.

Gerendai Károly beszélt arról is, hogy amellett, hogy már a külföldiek is szeretnek a Parkban fellépni (idén már voltak is jó néhányan, az ide már hazajáró osztrák-orosz Russkajától a Gogol Bordellón és a gyerekkorunk nyálzenéjét produkáló Pet Shop Boyson át a Dream Theaterig közel 20 együttes), ráadásul mintegy 100 napot van nyitva a Park, és nehéz magyarok közül 100 különböző fellépőt összeszedni, legalábbis olyat, akik hoznak legalább néhány ezer fős közönséget, mert míg egy klubban 500 fő jól mutat, egy 10 ezres nézőtér színpada előtt elveszik – ezzel egyet is tudok részben érteni, de azért a magyar csapatok közül is tudnék még mondani néhányat, amelyik teljesíti a feltételt, de tudtommal nem játszottak a Parkban az idén.

(Meg olyat is persze, amelyik játszott, de nem vitt be szerintem ezer embert sem. Persze ez árfüggő is.)

Ami ugyan nem hangzott el, de én azért hozzátenném: a Park nagy előnye, hogy bár kint van a halál fa... izé, a világ végén, de nagyon jó az éjszakai közlekedése, hiszen szinte a kapujából indul három éjszakai járat is, átszállás nélkül el lehet jutni például a Nagykörúton át Békásmegyerre, Pesterzsébeten át Kispestre, a külső körúton át Óbudára, valamint a belvároson és Andrássy úton át Zuglóba, valamint Kelenföldre és Csepelre is.

Mondhatni, jobb, mint nappal (bár Soroksárra meg nem lehet, csak igen körülményesen, átszállásokkal...).

Fotó: Labancz Andrea


A szeptemberi program

2014.09.05.     Zagar feat Mc Kemon, vendég: Anima Sound System

2014.09.06.     Quimby, vendég: Vasárnapi Gyerekek

2014.09.11.     Bikini, vendég: Abaházi Csaba és az RLB

2014.09.12.     Scooter (D)  20 years of hardcore, vendég: Kozmix

2014.09.13.     Tankcsapda 25. jubileumi koncert, vendég: Vegas Maffia

2014.09.14.     The Serial Killeres (Xzibit & B-Real [of Cypress Hill] & Demrick)

2014.09.18.     Amen & Az Összközmű - Pajor Tamás szózene  lemezbemutatója

2014.09.19.     Infected Mushroom (ISR) Old School Live Set

2014.09.20.     Hobo és Bandája: Szégyen és Gyalázat (Best Of )    

2014.09.25.     PASO, vendég: Ladánybene 27

2014.09.26.     Punnany Massif

2014.09.27.     Total Kapuzárás! - Parkzáró Koncert és MegaParty (fellép többek között a Happy Gang, Animal Cannibals, V-Tech, Kerozin, Dj. Dominique)

 


 

 


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek