Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt

2015/09/02  ·   Ajánló   ·  Görögh Atus

Szeptember 11-12 között a Grupama Aréna (FTC) parkolójában (hogy ehhez a Fradi ultrák mit szólnak, majd kiderül) rendezik meg az ország legnagyobb mulatós fesztiválját.

Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt

Ennek apropóján  volt szerencsém elmenni a sajtótájékoztatóra, ahol ettem egy nagyon finom aranygaluska-tortát és disznótorost is. Ebben a sorrendben. Közben élményekkel gazdagodtam, és megtudtam, hogy a mai huszonéves fiatalok zombie zenét hallgatnak, valamint a Riska tej (továbbiakban Liska) a magyar zene elkötelezett támogatója.


- Mit ad nekünk a Liska tej?
- Letlót!
- A Letlón ő adta, igen. De ezen kívül?
- Mulatásit!
- A letlón és mulatásin kívül mit ad?
- Tejet!
- Persze, tejet, ez nem is vita tárgya. De a letlón, mulatásin és tejen kívül mit ad?
- Fesztivált!
- Jó, jó, a letlón, mulatásin, tejen és fesztiválon kívül mit ad nekünk Liska?
- Zoltán Elika cédét!
- Demagóg!

mulatási

 
Próbálom összerakni, kik is voltak jelen a sajtótájékoztatón: Bódi Margó és Csabi, Komáromi Pisti, Dj Dominique, Váradi Roma Café, Bunyós Pityu, Zoltán Erika és Csordás Tibi (WTF).
Ha valakit kihagytam az az én szegénységi bizonyítványom, nem ismerek fel mindenkit arcról. Szuperlelkes minden főszereplő, és a felszólalóktól megtudom, hogy a magyar ember mulatni, enni és inni szeret, ezért elhozzák a fesztivállal az igazi magyar zenét. Remélem, erre gondolt:
 
Vagy a mulatósnál erre:

Tehát a Liska tej végre összehozta a műfaj nagyágyúit egy falunapra a fővárosba, és a Fradi Sas árnyékában énekelheti mindenki, hogy sálom dilomálom! (Héber köszöntés lehet, vagy HegyeShalom római kori neve). A fesztivál fellépői már annyira retrók, hogy lassan tényleg kisdobos takarékbélyeggel is lehet majd fizetni (se), és Dévényi Tibi bácsi lemezlovaglása közben meg lehet kérdezni, hogy miért nem találkozhattam Dieter Bohlen és Thomas Anders istenségekkel a nyolcvanas években, pedig több tucat levelet írtam neki.
 


Bár Zoltán Erika saját bevallása szerint már akkor megülte a retróhullámot, amikor még nem is létezett, és 98-ban a Modern Talking hatására kezdett siklani eme hullámokon. Mondhatni, ő a retró nagyasszonya! Hogy Csordás Tibi milyen megfontolásból akarja a Fiestát újragondolni, az örök kérdés marad számomra. De ő is fellép az eseményen, ahogy Nagy Feró is, akinek, ha pénzt adnak, már önmagát is kifigurázza. A nemzet csótánya egy szépséges pillangó lett a magyar retró és a mulatós kék egén. Persze, anno Pataky is elkezdte ezt az egészet, aztán elrabolták az ufók. Reméljük Ferót is elviszik és jobb belátásra bírják. "Egy pofon neked, egy pofon neki..."
 
 
A retrószínpad több meglepetést is ígér, hisz olyan előadók léphetnek a deszkáira, mint a Splash, a Kerozin,a  Bonbon vagy a V-tech. Az ember azt hinné, hogy most aztán mennek tömegesen a kilencvenes években szocializálódott nemzedék képviselői, de nem. Nagyon nem ez a helyzet.
Arra az újságírói kérdésre, miszerint ez egy 40+os fesztivál, mennyire törekednek a szervezők, hogy a fiatal huszonéveseket is bevonzzák, azt a választ kaptuk, hogy az elővételes jegyek több mint felét 25 év alattiak rendelték. (Remélem, jól hallottam)

 
Ahogy olvasom a részletes programot és időbeosztást, a Váradi Roma Café előadásán kívül senki ne várja se a zenekari beállást, se az élő zene varázsát. Mindenki 1 vagy fél órát kap, és természetesen minden átállási szünet nélkül jönnek a színpadra az előadók. Mondhatni, kevés vagy, mint mulatós feszten a zenekari beállás... És ha ez még nem elég, akkor kapunk egy gigantikus vidámparkot, amit külön oda építenek (búcsú), és szimultán hallhatjuk a hamisítatlan mulatós tucctuccot a színpadokról és a vidámparkosoknak külön kifejlesztett hangfalakból, amelyek persze a kis hangerőn is képesek torzítani, és mentesek minden mélytől...

Én annyira várom a rendezvényt, hogy sör helyett már csakis Riska tejet fogok inni. A műfaj kedvelőinek ez maga lesz Glastonbury, és az év hátralevő részében számolhatja mindenki a napokat, mert ahogy megtudtam az egyik főszervezőtől, hagyományteremtő rendezvény lesz, így évről évre szeretnék megrendezni. A Muzsika Tv-nek lesz miből válogatnia év közben, ha felvétel is készül belőle.

És egy kis csemege a végére, hogy szemezgessünk a fellépők névsorából: Kovács Gigi, Horváth Roland és Peszter, Markovics József és Magdaléna, Foky, Sláger Tibó, Kis Grófo, Notár Mary, Lagzi Lajcsi, Kefír, FLM (Megtalállak még) Dj Dominique, Dj Bazsi, Dj Lepi és még sokan mások.

Mit is írhatnék a végére? Mindenkit szeretettel várnak szeptember 11-én és 12-én a Fradi pályához, hogy hurka, kolbász, csülök, lángos és minden magyar gasztronómiai ínyencség mellett (ez Schobert Norbi mércéjével a halálos adag többszöröse) mulassunk a mulatós zene földi helytartóival egy igazán faszát.

A léggitárokat ezúttal otthon lehet hagyni.


Képtár

  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45824
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45825
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45811
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45812
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45813
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45814
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45815
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45816
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45817
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45819
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45820
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45821
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45822
  • Sírva vigadok: Mulatós és retró fesztivál a Fradi Sas szárnyai alatt kép 45823
 

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek