Zenék címke nélkül: No Label Hungary

2014/09/23  ·   Ajánló   ·  Zerge

Gyakran hallani zenészek és zeneszeretők szájából, hogy a magyar popzenének (értve azt most a legtágabb körben, az újabban rhythm and blues névvel illetett soulzenétől a világzenén és alternatív rockműfajokon át a hörgős metálig) egyik nagy problémája az, hogy nem nagyon vannak, akik megteremtenék a kapcsolatot az előadók és a közönség között, kevés a fellépési lehetőség, azt is főleg a már befutott zenekarok kapják.

Zenék címke nélkül: No Label Hungary

Ezt a rést próbálja kicsit betömni egy mintegy másfél éve még leginkább talán önsegélyző egyletként létrejött, de mára sokkal magasztosabb célokat kitűző nonprofit társulás, amely a No Label Hungary (NLH) nevet adta magának.(Angolul netán nem tudóknak egy kis magyarázat: a label (ejtsd, amennyire a magyar betűkészlettel leírható: léjböl) kisebb lemezkiadót vagy nagy lemezkiadókon belül az egyes műfajokkal foglalkozó részlegeket jelöli, hogy visszamenjünk a régi szép szocialista időkbe, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalaton – fedőnevén Hungaroton – belüli label volt a főleg az új zenekarokkal foglalkozó Start, a hagyományos tánczenékkel, cigányzenével – magyarán magyar nótával – stb. foglalkozó Qualiton, a rockzenével foglalkozó Pepita, a poposabb zenékkel foglalkozó Bravó, a régi felvételek újrakiadásáva foglalkozó Krém stb.).

Persze a szó önmagában címkét is jelent, és értelmezhető úgy, hogy mindenféle zenei felcímkézést szeretnének elhárítani.

A No Label Hungary mondhatni egy önszerveződő csapat, amely alapvetően a magyar zenekarokat szeretné népszerűsíteni, de nem áll meg a határoknál, hanem a célkeresztben szerepel egész Közép-Európa is. Főleg azokra a produkciókra helyezik a hangsúlyt, amelyek nem kapnak elég teret a médiában (nem egyszerű feladat, ma már alig valaki kap helyet egyáltalán, kivéve a királyi tévé és az A38 együttműködésével készített műsorokat, amelynek keretében az A38 fellépői kapnak 45–50 perceket az ez esetben végre tényleg közszolgálatiként és nem politikai szócsőként működő közszolgálati csatornákon, ami nagyon helyes, csak nem valami sok). Kifejezett célnak tekintik a még be nem futott zenekarok felkarolását és segítését, elég tág műfaji határok között. Szerepet kívánnak vállalni a tehetségek felfedezésében, és egyfajta átjáróként szeretnének működni az amatőr zenekarok számára a profivá válás világa felé.

Alaphozzáállásuk, hogy szeretnék azokat a hangokat felfedezni, amelyeket a közönség hallani akar, csak még nem tud róla. Az ötlet ugyan nem újszerű, mert hasonlókkal próbálkoztak már kis hazánkban is az elmúlt 25 évben néhányan, de 1–2 év működés után eddig mindenki feladta.

Remélhetőleg a No Label Hungary kitalálói és működtetői kitartóbbak lesznek, és több eredményt el tudnak érni. Támogatóik száma állításuk szerint egyre nő, koncerthelyek és zenekarok egyaránt csatlakoztak már a táborukba, és a határokon átnyúlást alátámasztandó a magyarokon kívül immár lengyel együttesek is vannak közöttük.

Saját szervezésükben 2014. szeptember 24-én (szerda) este 8-kor a No Label Hungary jelenlegi négy meglehetősen eltérő stílusú alap(ító)zenekara ad koncertet az A38 hajón, ők pedig a Grabanc, a Tegnapután, a String Theory és az Autopilot.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek