Újra kiadták Michael Jackson korszakos szólólemezét

2016/05/24  ·   Általános   ·  koncert.hu, MTI

Ismét megjelent a Michael Jackson elképesztően sikeres szólópályafutását megalapozó lemeze, az Off the Wall, több mint három és fél évtizeddel az első kiadás után. Az album a Sony Recordsnál most vinylen és CD-n is piacra került, utóbbihoz egy dokumentumfilm társul BlueRay-en.

Újra kiadták Michael Jackson korszakos szólólemezét

Mindössze húszéves volt Michael Jackson, amikor az Off the Wall 1979 nyarán megjelent. Az énekes akkor már ismert Amerika-szerte, hiszen a családi zenekar, a Jackson 5, amelyben ő is szerepelt, a Motown kiadó egyik zászlóshajójának számított, és szólóban is túl volt már négy lemezen. Az Off the Wall azonban, amely a CBS ernyőjéhez tartozó Epic gondozásában jött ki, megteremtette a világsztárt.

Michael Jackson 1978-ban szerepelt egy filmben: az Óz, a nagy varázsló zenés adaptációjában, A Wizben Madárijesztőt alakította, a főszereplő Dorothy Diana Ross volt. A film megbukott, de Jacko összebarátkozott Quincy Jones producerrel, aki a mozi zenei rendezője volt. Az énekes nem sokkal ez után felkérte következő lemeze producerének Jonest.

Az Off the Wallon az R&B, a funk, a diszkó, a soft rock, a dzsessz, a broadway és a popballadák elemei egyaránt megtalálhatók, a hangzás mégis újszerű és egyedi lett. A szövegekben hangsúlyos szerepet kap a menekülés, a szabadság, a magány és a romantika témája. A lemezre Jackson "mindössze" három számot írt, a többi más szerzőtől, zömében felkérésre született; szintén hármat jegyez Rod Temperton, a Heatwave funkcsapat billentyűse, egy-egy számot pedig Paul McCartney és Stevie Wonder írt.

A lemez az első szólóanyag az amerikai pop történetében, amelyről négy kislemez is bekerült a Billboard Top 10-es listájára. Közülük a Jacko által jegyzett nyitódal, a Don't Stop 'Til You Get Enough (a Grammy-díjat kapott számot állítólag a konyhájában írta), valamint Temperton szerzeménye, a Rock With You vezette a listát, de jól teljesített a címadó Off the Wall (szintén Tempertoné) és a She's Out of My Life, Tom Bahler kompozíciója. Az album ötödik, utolsó kislemeze, a Girlfriend McCartney szerzeménye: a szám szerepel az ex-Beatle akkori zenekara, a Wings 1978-as albumán, a London Town-on, a liverpooli zenész mégis eleve Jacksonnak szánta a dalt, és ezt meg is említette neki, amikor egy hollywoodi partin találkoztak. Kettejük kapcsolata később megromlott, amikor Jackson McCartney elől megvásárolta a Beatles-dalok kiadói jogait - az egykori gombafejű a hírek szerint idén az amerikai jogok egy részét visszaszerzi.

Az Off the Wall 20 millió példányban kelt el világszerte, Michael Jackson első lemeze volt, amely tízmilliós eladásokat produkált - a további albumok esetében ez már szinte természetes volt. Az énekes az Off the Wall-lal vált egyéni hangú és vizuálisan is kreatív művésszé, a Rolling Stone magazin szerint ez volt az a lemez, amely a modern popzenét azzá tette, amilyennek ma ismerjük. Jackson fekete előadó esetében korábban soha nem látott népszerűségre tett szert ezzel a művével, a következő három évtizedben újabb munkáival (Thriller, Bad, Dangerous) még túl is szárnyalta ezt, 2009-ben bekövetkezett tragikus haláláig ő maradt a pop királya.

Az 1979-es lemez sikerében zenésztársai is nagy szerepet játszottak, elsősorban Greg Phillinganes billentyűs, John Robinson dobos és a Jerry Hey trombitás által vezetett Seawind Horns fúvósszekció.

A Sony mostani CD-kiadásához csomagolt BlueRay-film (a rendező Spike Lee) Michael Jackson útját mutatja be a Motowntól az Off the Wallig, archív felvételeken, és sztárokkal, családtagokkal készített interjúkon keresztül. A Jacko nagyságát méltató mai sztárok között feltűnik John Legend, Pharrell Williams, The Weeknd, Mark Ronson és Kobe Bryant is.

Az Off the Wallt Magyarországon a Sony Music Hungary forgalmazza.

 


 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek