4 nap, és kezdődik a 8. Ördögkatlan Fesztivál!

2015/07/31  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Több mint 400 programmal várja a fesztiválozókat a négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon nyolcadik éve a „mezítlábas” összművészeti fesztivál. Közel 80 színházi előadás, 150 koncert, majdnem 30 kiállítás, 20 irodalmi esemény, 15 film és több mint 100 családi program augusztus 4. és 8. között a Katlanban, ahol középpontban a művészi és emberi minőség tisztelete áll.

4 nap, és kezdődik a 8. Ördögkatlan Fesztivál!

Itt a nyolcadik alkalom! Baranyában egy mezítlábas fesztivál, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyonis normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon.

Az idei fesztiválhoz néhány fellépő művésszel készítettünk egy-egy rövid videót:

Törőcsik Mari:

Kiss Móni:

Scherer Péter:

Szikszai Rémusz:

Wahorn András:

Mácsai Pál:

Háy János:

Bérczes Lászó:

Láng Annamari:

Pintér Béla:

Nagypál Gábor:

Mucsi Zoltán:

Kollár-Klemencz László:

Kiss Tibi:

Kiss Diána:

Göttinger Pál:

Fodor Tamás:

Beck Zoli: 

 

Őrizzük immár létező hagyományainkat, és közben mindig kitalálunk újdonságokat. Alapvető célunk változatlan: a művészeti ágak legjobbjait hívjuk meg a négy katlanfaluba, s általuk teremtünk lehetőséget arra, hogy sokezren találkozhassunk, és „jók legyünk öt napig”. Ötnapos mulatságra hívunk hát mindenkit, aki normális és aki nemnormális, és aki a szívét hozza közénk, az Ördögkatlan egyre bővülő emberséges közegébe.

Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend és a Vylyan Terasz is része lesz annak az összművészeti nyüzsgésnek, és egymásra való rácsodálkozásnak, amit a Katlan jelent – immáron nyolcadik éve.

Milyen álmok válnak idén valósággá?

DÍSZVENDÉGEK

Örkény Színház – Amikor 2001-ben Mácsai Pál átvette a bulvárban utazó „KisMadách” vezetését, még csak remélhettük, hogy az ország egyik legerősebb művész-színháza születhet itt meg. Nos, azóta megszületett. Az Ördögkatlanban évek óta a legjobb társulatok fordulnak meg Pintér Béláéktól a Katonáig, a Fortétól a Jel Színházig… Magától értetődő hát, hogy 2015 egyik díszvendége az Örkény. BL-KM „válogatók” a szívükhöz legközelebb álló előadásokat hívták meg (Tóték, Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja), sőt a teljes társulat tart „Esztrád” címmel koncertet is, nem beszélve a Máthé Zsolt által levezényelt Örkény-Vurstliról.

Ránki Dezső – Minden műfajból a legjobbakat szeretnénk megnyerni – kell-e mondani, hogy a kétszeres Kossuth-díjas Ránki Dezső közéjük tartozik. Nemcsak az ország, de a világ vezető zongoraművészeinek egyike. Tavaly Beethoven IX. Szimfóniáját vezényelte, az idén Beethoven egyik zongoraversenyét dirigálhatja Dinyés Dániel, aki megélheti azt, hogy egyúttal gyermekkora egyik bálványát is dirigálhatja. Nem lesz egyedül: tudhatjuk, sokezren hallgatjuk majd a beremendi Megbékélés kápolnánál Ránkit és a Bujtor Balázs vezette Hungarian Studio Orchestrát.

Dresch Mihály – Az idén hatvan esztendős Dresch Mihályt „díszvendégséggel” köszöntjük: a magyar jazz megkerülhetetlen alakja többféle minőségben megnyilvánul a fesztiválon. Alapcsapata, a „Dresch Quartet” népzenében gyökerező jazzt játszik a Vylyan Teraszon, a „Dresch Misi Vonós Quartet” jazzből is táplálkozó népzenét játszik Palkonyán, nem mellesleg a kaposvári Bányavakság zenéjét is Misi szerezte, sőt, beszélgetünk is vele életről, zenéről, barátokról, fuhunról…

Wahorn András – Két évvel ezelőtt Bukta Imrét, 2015-ben Wahorn Andrást hívjuk képzőművészeink bújóhelyéről, Mezőszemeréről. Wahorn a barátait is hozza, a Tapasztalt Ecsetek kiállít és koncertet tart, miközben András falfreskót fest a nagyharsányi legendáról. De tudhatjuk, jelenléte maga a performansz, folyamatosan kommentálja „nyilvános alkotó tevékenységét”.

Minden műfajból a legjobbakat várjuk idén is!

In memoriam Cseh Tamás
augusztus 7. 17.04
(találkozunk Palkonyán a Malomparkban, úgy háromnegyed öt körül, gyertek, ha gondoljátok)
Pont Palkonyán voltunk. Merthogy a Faluházban játszottuk a Mulatságot. 2009. augusztus 7. volt, délután öt után jött az esemes Évától, hogy immár végképp elköszöntél tőlünk. Az előadás után a Hárságyi pincészethez mentünk a fiúkkal, koccintottunk, Szevasz, Tamás!
Azóta minden augusztusban. Tavaly a nagyharsányifocipályán gyűltünk össze. Dörgött, villámlott, leszakadt az ég. Mi néhányszázan gyakoroltuk az éneket – és amikor megszólaltak a harangok, kitisztult az ég. Talán odébbtoltál néhány felhőt, és ránk irányítottad a Napot, hogy jól láss bennünket. Mi pedig, ahogy tudtuk, énekeltük: Csönded vagyok…
Ezen a nyáron Palkonyán gyűlünk össze (és egy pillanatra Brigire is gondolunk majd, aki tavasszal hagyott itt bennünket). Tízen, százan, sokan, jöjjön, aki úgy gondolja.

Örkény-Vurstli
Zenés egyveleg Örkény István egyperces novellái nyomán. 
Maguk az eredeti művek változatos hangvételűek, stílusúak, komolyak, játékosak. A vurstliban elhangzó számok együttese is változatos, zenei műfajokat széles skálán idéző műsor. Van, ahol az eredeti szöveg alá kerül zenei kíséret, máshol a dalszöveg közelebbről vagy távolabbról asszociál az eredeti írásra. Hallhatunk bluest, musical-betétet, barokk kórusművet, amerikai street-zenét slam-poetry utánérzéssel, illetve láthatunk cirkuszi-burleszk feldolgozást is.

 

Faluturisták, avagy interaktív szájtszíing (ezúttal) Palkonyán
Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – ez a Faluturisták. 
Nagyharsány és Kisharsány után ezúttal Palkonya van soron. S akik a faluturizmust ezúttal is prezentálják: Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám.

 

K2 Színház: A kisharsányi vőlegény (vagy amit akartok)

A tavalyi Nagyharsányi menyasszony  után egy kisharsányi vőlegény áll a k2 számunkra, a helyszínen készített előadásának középpontjában.
A k2 Színház már a fesztivál kezdete előtt egy héttel Kisharsányba költözik, hogy – megismerkedvén a falubeliekkel, elcsípvén néhány mókás, szomorkás történetük, kitanulván a helyi legendák legkülönbözőbb változatait, megízlelvén a méltán híres harsányi bort, megcsodálván pár naplementét a Szársomlyóról – fabula­morzsákat farigcsáljon, improvizáljon, énekeljen, egyszóval létrehozza A kisharsányi vőlegény vagy amit akartok című előadását. Világpremier!

Csak néhány név a további fellépők és programok listájáról:
Színházi előadások

Örkény Színház (Tóték, Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja), Vádli-Füge-Szkéné (I. Erzsébet), Ördögkatlan (Mulatság), Nézőművészeti Kft. (A gondnok, A kézmosás fontosságáról), kaposvári Csiky Gergely Színház (Bányavakság, Shylock), Szabadkai Népszínház (Van valami bejelentenivalója?), K2 Színház (kisharsányi ősbemutató!), Kerekasztal-Stúdió K.  (Szélben szállók), Pintér Béla és Társulata (A soha vissza nem térő), Bandart, Nagyvárosok Máriája, Faluturisták Palkonyán, Hoppart (Ibusár), Pesti Magyar Színiakadémia, Szentesi Gimnázium

Cirkusz

Néhány évvel ezelőtt nagy szenzáció volt a francia Galapiat Cirque kisharsányi szereplése. 2015-ben holland kortárs cirkusz érkezik a faluba, és a Cirque Platzak három napon át mulattatja a helyieket és az érkező vendégeket.


Gyerek- és családi programok

MárkusSzínház (A repülés története), Szélkiáltó-koncert, Rutkai Bori Banda (Sárkányjárgány), SzínMűVeletek (Pagony-mesék), Mesekotyvasztó Varga Anikóékkal, Felnőttek szabadságon („gyerekmegőrzés”), Bozsik Yvette Társulat (Csillagokkal táncoló Kojot)...

Koncertek

Quimby, Ránki Dezső Beethoven zongoraverseny, Palya Bea, Wombo, Rossini-operák, Psycho Mutants, Dresch Quartet, Buda Folk Band, Budapest Bár & Bangó Margit, Örkény Esztrád koncert, 30Y, Kiscsillag, Udvaros Dorottya, Besh o droM, Faragó Béla-opera, Szirtes Edina Mókus, Little G Weevil – Pribojszki duó, Iva Bittová, Cseh Tamás-emlékest, Kawa, Márta István templomi koncertje...

Irodalom

A Csurgói Református Gimnázium és a Jelenkor vendégei: Darvasi László, Kemény István, Keresztury Tibor & Víg Mihály; Kritikai Szalon, Slam-estek, Nyári Krisztián...

Kiállítások

Tapasztalt Ecsetek (Wahorn András, Szurcsik József, Kopasz Tamás, Orosz László,Chris Allan, Ulrich Gábor, Marjai Judit), Sprok Antal szobrai, Németh Kriszta ékszerei, Révai Sára, Szarka Zoltán és Szikszai Rémusz fotói, Szvetnyik Kata festményei, Sándor József Péter Alkotász portréi,

Film

Örkény-mozi, a Mediawave díjnyertes filmjei, Esélykikötő-filmek...

Beszélgetések

Mácsai Pállal, Dresch Mihállyal, Wahorn Andrással, Márta Istvánnal, Bérczes Tibor beszélgetés-sorozata az euthanáziáról...

Egyéb

Katlanfutás, 25 éves a Mediawave, 25 éves a Művészetek Völgye, Pécsi Bölcsész Udvar, Cifra Udvar, Esélykikötő....


 

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek