Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész)

2013/07/01  ·   Fesztivál   ·  Szarka Károly

"Hölgyeim és uraim, fiúk, lányok, van valakinél programfüzet?" - teszi fel a kérdést egy kissé már spicces fiú egy Tisza-parti kiskocsmában, ahová a szomjas újságíró is betéved. "23:15-kor kezdődik a Slayer" - feleli valaki, a srác meg boldog, hogy kitalálták a gondolatát. "Ezek szerint rájöttetek, hogy mire pályázunk". A Hegyalja első napján mindenki a Slayert akarta látni, a másodikon meg jött a fesztiválok nagy ellensége, az eső.

Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész)
De ne rohanjunk ennyire előre. Egy fesztivál, tekintve az utazást, a sátorozást, a körülményekhez és az időjáráshoz való alkalmazkodást, arról is szól, hogy az ember kilépjen a komfortzónájából. A jósolt kitartó esőzés a sátorozással kombinálva nem a legvonzóbb. Budapestről megérkezve szinte kedvem támad Istennel beszélgetni, hogyan is volt ez a dolog, hogy Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél, mert az mégiscsak furcsa, hogy június végén tizenhat fok van, és egész nap olyan borult az ég, hogy kamunak tűnik ez az egész mese a híres borvidékről.
 
Érkezés és becsekkolás után, még a sátorállítás előtt rohanok a nagyszínpad elé, ahol már nagyban darál a Newsted, egyenesen a messzi Ámerikából. A Metallica egykori, évekkel ezelőtt kilépett basszerosa, Jason Newsted nemrég új bandát alapított, amely nemes egyszerűséggel a frontember vezetéknevét viseli, a bemutatkozó videóban meg nagyon szigorú, mérges ábrázattal csap a húrokba és énekel. Ez a szigorúság és méreg érződik a színpadon is, amúgy Jason és zenekara korrekt kis koncertet adnak. Sokan tombolnak, csápolnak és ráznak hajat elöl, pedig egészen friss formációról van szó, még ha néha olyan is, mintha a Metallicát hallanánk. És tényleg, elhangzik például egy régi nóta, a Whiplash.
 
Sátorhelyet a kempingben már alig lehet találni, ráadásul a felázott talaj, a mély sártenger jelzi, nem is olyan régen esett már az eső. Aztán megtudom, hogy létezik dolgozói kemping is, többek között sajtómunkások részére: nem szóltatok, de megtaláltam, köszi! A sajtóközpont létezéséről legalább értesítettek, ez egész kellemes hely, jó körülmények között lehet dolgozni, már ha van szabad asztal. A fesztivál területe amúgy Rakamaz határában található, a Tisza túloldalán, de Tokaj közelebb van, és a fesztiválozók számára nagy előny a sok-sok baráti árszínvonalú borospince, italmérés, büfé és élelmiszerbolt. Olyannyira, hogy nappal szinte mindenki ott tartózkodik. A fesztivál területén természetesen minden drágább, viszont kereseti lehetőséget biztosítanak a visszaváltható poharak.
 
Az első nap éjjelén a trash metal sztárzenekar, a Slayer az abszolút favorit, mindenki őket akarja látni-hallani. A már említett Metallicával együtt a nyolcvanas évek elején indult banda színpadi megjelenését még mindig a két alapítótag, a jelentős pocakot növesztő énekes-basszusgitáros, Tom Araya, na meg a szürreális külsejű, alacsony, kopasz, hosszú szakállú, tetovált, agresszív kertitörpére emlékeztető szólógitáros, Kerry King határozza meg. Bár annyi szubjektivitás engedtessék meg az újságírónak, hogy a műfajon belüli versengést nálam a Metallica nyeri, de a Slayer is a rocktörténelem része, és élmény a színpad előtti kordon mögül nézni tucatnyi kollégával, háttérben a hálás közönséggel. Az ember levegővételét és szívdobbanását a dobok dübörgése ütemezi át, a zene a torkokban lüktet, a gitárszólók elképesztően gyorsak. Érződik a több évtizedes rutin.
 
A második nap megtelnek Tokaj utcái fesztiválozókkal, tarajos punkok, bakancsos metálos arcok ülnek az út szélén, sokan már délután részegek, a kis vendéglátóegységek minden bizonnyal jelentős forgalmat bonyolítanak. Délután csendesen, de intenzíven kezd esni az eső, így hiába kezdett már éppen felszáradni a sártenger, a fesztivál területe újra mocsarassá válik. A cipők talpára vastagon tapad a sár, indul a dagonyázás, néhány fesztiválozó meg is mártózik. A walesi Skindred néhány perccel korábban kezd a tervezettnél, a metált reggae-, hiphop- és mindenféle más stíluselemekkel vegyítő zenekar mindenképpen érdekes színfoltja a fesztiválnak, ugyanakkor a raszta énekes, Benji Webb inkább bohócként jeleskedik, leparancsolja a pólókat a tomboló közönség lelkesebb tagjairól, és bár kétségkívül látványos, ahogy mindenki egyszerre pörgeti a feje fölött a levetett ruhadarabokat, de bennem mélyebb nyomokat nem hagy a zenekar.
 
A kisebbik nagyszínpadon egészen sokáig zajlanak még az események, elsősorban a jamaicai zene jegyében. Az Irie Maffia tucatnyi tagja épphogy elfér a színpadon, vegyesen játszanak új albumos és régi dalokat a keménymagnak, aztán egy kevésbé ismert, de szimpatikus debreceni ska-zenekar, a Skafunderz következik. Meglepő adat, hogy már egy évtizede járnak a Hegyaljára, és bár érződik, hogy inkább hobbizenekarról van szó, a hangzás sem tökéletes, azért tisztességes bulit lenyomnak ők is. Az "igyál egy befőttes üvegnyi uborkalét" sor meglehetősen emlékezetes, a Fáraók, gengszterek című szám évtizedes távolságból is aktuális. A júniushoz képest hűvös idő, a felázott talaj ellenére hajnalig dübörög a zene több hangszóróból, sokan kitartóan táncolnak, nincs tömeg, de pangás sincs. A fesztivál fele még hátravan.

Képtár

  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14874
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14875
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14876
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14877
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14878
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14879
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14880
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14881
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14882
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14884
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14885
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14886
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14887
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14888
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14889
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14890
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14891
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14892
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14893
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14894
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14895
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14896
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14897
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14898
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14899
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14900
  • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14901
 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek