Electric Castle: Franz Ferdinand és még sokan mások az erdélyi Versailles-ban

2017/03/23  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Az elektronikus zene magyarországi kedvelőit is várja az erdélyi Bonchidán megrendezendő Electric Castle fesztivál

Electric Castle: Franz Ferdinand és még sokan mások az erdélyi Versailles-ban

A fesztivált ötödik alkalommal rendezik meg július 12. és 16. között a Kolozsvártól 30 kilométerre fekvő bonchidai Bánffy-kastély kertjében. A rendezvény évről évre több mint százezer fiatalt vonz. Az idei kiadásban több neves magyar lemezlovas mellett a magyar zenei világ két éllovasának: a Punnany Massifnak és a 2016-os Nagyszínpad-győztes Bohemian Betyarsnak is örülhet a közönség.

Amint bejelentették, több mint 200 előadó igazolta vissza fellépését a Bánffy-kastély melletti színpadokon. Fellép többek között a progresszív és electric house egyik legfontosabb képviselője, a hatszoros Grammy-jelölt Dedmau5, az indie rock összetéveszthetetlen angliai sztárja, az Alt-J vagy épp az elektronikus zene meghatározó berlini képviselője, a Moderat. Jelen lesz a fesztivál színpadán a holland Paul Van Dyk, az első Grammy-díjas lemezlovas, és Bonchidán tartja az egyetlen idei kelet-európai koncertjét a - színpadra három évnyi szünet után visszatérő -  Franz Ferdinand indie-rock együttes.

Idén kilenc színpadnál tombolhat a fesztivál közönsége, kettőt fedett nézőtérrel is ellátnak. Az ötödik kiadás az eddigieknél is nagyobb, 220 000 négyzetmétert meghaladó felületen zajlik majd, és a szervezők 130 ezer embert várnak Bonchidára.

Az Electric Castle Fesztivált 2013-as első megrendezése óta évről évre beválasztják Európa tíz legjobb középméretű fesztiválja közé. A rendezvény érdekessége, hogy a bevételek egy részét a Bánffy-kastély felújítására fordítják.

Az erdélyi Versailles-ként is emlegetett kastélyt a visszavonuló német hadsereg gyújtotta fel 1944-ben. Az épületegyüttes a kommunizmus ideje alatt az összedőlés határára jutott. Helyreállítását a műemlékvédelelemben tevékenykedő szakemberek által létrehozott Transylvania Trust Alapítvány vállalta, mely 2001-től évről-évre örökségvédelmi tanfolyamot szervez a kastélyban. Az alapítvány 2009-ben 49 évre szóló koncessziós szerződést kötött a kastély tulajdonosával, a Marokkóban élő Bánffy Katalinnal és azt vállalta, hogy helyreállítja az épületet, amelyben kulturális, oktatási központot hoz létre.

Fotó: Nagy Melinda; innen


 

 

Szólj hozzá!


Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Azahriah a SZIN-en zárja majd a fesztiválnyarat

30 névvel bővült a SZIN fellépőlistája, így már több mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül, akik között olyan neveket is találunk, mint Armin Van Buuren, Kamrad vagy Zara Larsson.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.
Új koncertek