Októberben Womex Budapesten: ezren jelentkeztek a 70 fellépő helyére!

2015/04/17  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Rekordot jelentő több mint ezer jelentkezés érkezett az április 10-i határidőig az őszi budapesti World Music Expóra (Womex). Magyarország október 21-től 25-ig a közép-kelet-európai országok közül elsőként rendezi meg a világzene első számú nemzetközi eseményét.

Októberben Womex  Budapesten: ezren jelentkeztek a 70 fellépő helyére!

 "A világ minden tájáról több mint ezren adtak be pályázatot a Womexre, amelyen mintegy hetven előadó, illetve zenekar léphet fel. Örvendetes, hogy kiemelkedően magas a kelet-közép-európai országokból jelentkezők száma, hiszen a budapesti rendezvény fő célja éppen a térség zenéjének előtérbe helyezése. Magyar zenekarok és énekesek közül mintegy hetven pályázat érkezett" - mondta Weyer Balázs, a Womexet szervező Hangvető Zenei Terjesztő Társulás csapatának tagja, a Womex zsűritagja az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy a Művészetek Palotájában (Müpa) a fesztivál három napján öt színpadon naponta három koncertet fognak tartani. Lesz egy nem hivatalos helyszín is, a Duna színpad, amelyen speciálisan a kelet- és közép-európai térségből további kilenc világzenei előadó kap lehetőséget a szereplésre.

"Tervezünk továbbá tíz-tizenöt magyar előadó számára egy külön showcase-t, amely a Womex megnyitója előtti napon, október 20-án kedden lenne. Erre a Womex legfontosabb vendégeit is el fogjuk hívni" - mondta Weyer Balázs.

A budapesti Womex helyszíne a Bálna is, ahol a fesztivál három napján a vásár, a konferenciák, a különböző programok zajlani fognak, és itt lesznek a rádióstúdiók is. Az A38 hajón a Womex idején világzenei tematikájú dj-szettek lesznek.

A Müpában és a Bálnában tartott terepszemlét csütörtökön és pénteken az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) rádiós világzenei műhelyének vezetője. "A fesztivál helyszínén komoly infrastruktúrára van szükség, például kiemelt figyelmet fordítunk a koncertek technikai minőségére. Ez nem jelent semmi extrát, de van egy szint, amelynek meg kell felelni. Tavaly Spanyolországban, Santiago de Compostelában akadtak problémák, sokszor improvizálnunk kellett" – nyilatkozta.


Johannes Theurer kezdeményezésére jött létre 1991-ben a világzenei toplista. A World Music Charts Europe-on (WMCE) az elmúlt időszakban számos magyar előadó szerepelt kiemelkedően, közülük Lajkó Félix Mező című citerás lemeze 2013 augusztusában, a Söndörgő Tamburocket - Hungarian Fireworks című albuma tavaly októberében vezette is a toplistát.

"Huszonöt ország 47 rádiós producere közösen állítja össze hónapról hónapra a listát. Az elmúlt időszakban bekövetkezett magyar sikereket elsősorban hozzáállásbeli változással magyarázom: az előadók sokkal kísérletezőbb kedvűek, mint régebben és a felvételek minősége is nagyon sokat javult, nem elsősorban technikai értelemben, inkább azt mondanám, az atmoszféra lett más. Sokkal több kezdeményezést látok manapság a magyar világzene szereplői és az azt támogató közeg részéről, ezáltal külföldről is nagyobb figyelem irányul az itteni színtérre. Budapest elsősorban ezért kaphatta meg a Womex rendezését, meg persze a múltbeli sikerekért is, amelyek például a Muzsikás együtteshez, Sebestyén Mártához fűződtek" - mondta Johannes Theurer.

A Womex öttagú showcase zsűrije - Olivier Delsalle (Franciaország, Marta Dobosz (Lengyelország), Lelkes András (Magyarország), Jerome Williams (Hollandia) és Minna Zhou (Egyesült Államok) - várhatóan egyhónapos munkával dolgozza fel a beérkezett pályázatokat, és dönt a mintegy hetven fellépő kilétéről.

A Womex egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. Esemény a műfaj ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, ismerkedésre a szakma nagyjaival, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére. Mintegy 270 standon állítanak ki, részt vesznek lemezkiadók, fesztiválok és koncerthelyszínek képviselői, ügynökségek, menedzserirodák, nemzeti zenei exportirodák, rádiósok, tévések, filmesek, hangszerkészítők a világ minden tájáról - összesen mintegy 3000 nemzetközi vendég.

 

 


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek