Csakis csehszlovák népzenét!

2013/11/11  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

„Boldog születésnapot, Adolphe Sax!” – ezzel a köszöntéssel kezdődik a Tudósok zenekar koncertje az A38 Hajón. DrMáriás és társai a néhai belga zenész és hangszertervező nagysága előtt tisztelegnek. A szaxofon feltalálójának emlékére a koncert végén amatőr zenészek is a színpadra lépnek és játszanak, előtte viszont megtudhatjuk, hogy aki csehszlovák népzenét hallgat, azt megkéselik a diszkóban.

Csakis csehszlovák népzenét!

Az embernek nincs ideje dolgozni, fizetni, segíteni, beszélgetni és veszekedni, viszont van ideje valakinek a szemébe nézni, megfogni a kezét, vele kacagni és az arcát megsimogatni. Mindez a Tudósok zenekar koncertnyitó száma, a Nincs időm című dal soraiból derül ki. DrMáriás, azaz Máriás Béla nemcsak dadaista dalszövegeket ír és ad elő énekelve-üvöltve, jazz-punk zenével kísérve, íróként és festőként is jegyzik.

A sokoldalú művésznek az A38 Hajón a zenész énjét látjuk és halljuk. Egy-egy Tudósok-koncerten azonban a szövegélmény legalább annyira fontos, mint a mélyfilozófiai agymenések zenei aláfestése, bár kétségtelen, hogy Endrei Dávid basszusgitáros (Brains), Jeli Gergely dobos (korábban szintén Brains) és Tövisházi Ambrus billentyűs (Amorf Ördögök, Erik Sumo Band, Péterfy Bori és a Love Band), na meg a szaxofonon és trombitán játszó frontember tudnak zenélni.

A térben és időben viszonylag távoli, ex-jugoszláviai alapítása óta a zenekar több személyi és stílusbeli változáson esett át. A régi dalok ennek megfelelően koptak ki a repertoárból, a helyüket átvevő közelmúltbeli és legújabb szerzemények viszont semmivel sem gyengébbek. Különösen izgalmas és igazán tanulságos például a Gyere be a diszkóba című nóta.

A főhős betér egy szórakozóhelyre, ahol megkérdezik tőle, hogy milyen zenét szeret. A „csakis csehszlovák népzenét”, illetve „csakis Mozartot és csakis Dvořákot” válaszokkal nem lesz túl népszerű, kést, villát, fejszét és szögeket szúrnak a hátába, a hasába és a fejébe, mindezt egészen addig teszik, amíg azt nem mondja, hogy semmilyen zenét nem szeret, sőt gyűlöli a zenét, és így végül a diszkóban is elfogadják.

A diszkós vonalon otthonosan mozog a zenekar, mert ott van a Karalábé diszkó című szerzemény is, amely megengedő azokkal szemben, akik beleszeretnek egy karalábéba, vagy éppen a szomszédjukba, megerőszakolják, meghámozzák és a fazékba teszik őket, és közben meztelenül táncolnak a konyhában. DrMáriás egyszer sem neveti el magát, sőt még csak nem is mosolyog, a szövegek így ütnek igazán nagyot.

Elhangzik még többek között a Szupergyár, a Tolókocsis, a Fojtogatsz, és az anarchisták szerelmes dala, a Vágd ki az ablakon is. Az est vendége a bécsi szaxofonos, Walter Hollinetz, aki korábban a Tudósokban muzsikált, a koncert további különlegessége pedig egy akció: aki szaxofonnal érkezik a hajóra, megússza a belépőjegy-fizetést, ráadásul színpadra is léphet és örömzenélhet.

A szaxofon feltalálója, a belga Adolphe Sax ugyanis pontosan százkilencvenkilenc éve született, az ő tiszteletére szólal meg egyszerre tucatnyi hangszer, és játszik együtt profi zenész, könyvtáros és cukrász. A lelkes amatőrök néhány percre irigylésre méltó bátorsággal veszik át a zenekartól a terepet, és kezdenek vad szólózásba, a Tudósok azonban a végére visszatérnek egy szám erejéig: az előadás a Basszál! című klasszikussal zárul.

Szerelmesek és szerelemre vágyók számára remek gondolatébresztő és útmutató, életvezetési tanácsadó és programajánló ez dal az éjszaka hátralévő részére.


Képtár

  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21567
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21568
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21569
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21570
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21571
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21572
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21573
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21574
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21575
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21576
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21577
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21578
  • Csakis csehszlovák népzenét! kép 21579
 

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek