Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban

2013/04/21  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Egy vidám és egy szomorú apropója volt a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjének. A vidámságot a Zöld Pardon tavaszi nyitása jelentette, a szomorúságot pedig az, hogy tíz év után kilépett a tíz éves zenekar gitárosa, Csáki Zoltán. Neki ez volt az utolsó koncertje.

Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban

Valószínűleg kevesen örültek egy évvel korábban, amikor a kényszerből bezárt Zöld Pardon mostani helyére költözött. Igaz, csak egy híddal „lejjebb”, de ez éppen elég ahhoz, hogy nehezebb legyen megközelíteni a helyszínt. És kisebb is lett a területe, meg valahol sterilebb, ráadásul idén még az árakat is emelték, amit magyar ember nagyon nem szeret. De még ennek a Zöld Pardonnak is kell örülni, hogy legalább van, létezik.

És ennek a hirtelen jött nyárnak is láthatóan örült mindenki, bár a márciusi nagy havazásokat tavaszi átmenet nélkül követte az április közepi hőség. Olyan váratlanul, hogy még a fák sem zöldültek ki, a kabátoktól viszont máris elbúcsúzhattunk. Mindenesetre elkezdődött a fesztiválszezon, mert ugye a ZP a leghosszabb nyári fesztivál. És ehhez a tavaszi-nyári hangulathoz tökéletesen illett a PASO, azaz a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertje, az énekes, KRSA elmaradhatatlan, emblematikus fehér kalapjával és fehér öltönyével, amelyet állandóan viselve kilométereket fut egyhelyben a színpadon.

A Zöld Pardonba való bejutás kissé nehézkes volt, még jóval a koncertkezdés után is hosszú sor kígyózott a papírpénzeket az automatákhoz elengedhetetlenül szükséges fém kétszázasokra beváltó pénztár előtt. Nekem, sajtómunkatársként a szeparéba lépve, legalább ezzel nem kellett vesződnöm, viszont hiába a VIP-hely, a PASO az a zenekar, amit szinte lehetetlen ülve vagy állva hallgatni. Aki szereti a skát, annak a színpad előtt a helye!

A srácok többnyire újabb számokat játszottak a koncert első felében, a végére viszont sorra előkerültek a régi kedvencek. A világ vezető politikusainak címzett Babylon Focus, a jamaicai zenét magyar folkelemekkel ötvöző Tenkes kapitánya, a tradicionális magyar konyha dicsőségét zengő Hungarian Dish, a oroszbarát Helló Gagarin, és a kispolgári létet karikírozó Ska-Bah-Dub. Utóbbiban szokás szerint néhány sort Csáki Zoltán gitáros énekelt, ami már hagyomány a PASO-koncerteken.

Ezt sajnos utoljára tette. Csákikapitány elsősorban családi okokból lép ki a zenekarból. Egyrészt kétgyermekes apaként - az egyedülálló zenekartagokhoz képest - érthetően nagyobb terhet jelentenek a próbák, a lemezfelvételek, a koncertek, a turnék, a sok utazás és a rengeteg éjszakázás. Másrészt, hiába a PASO az egyik legkedveltebb vendége a fesztiváloknak, hiába van telt ház mind a budapesti, mind a vidéki koncertjeiken, hiába lépnek fel külföldön is, és hiába játssza a dalaikat a rádió, mindez nem hoz felhőtlen jólétet, főleg egy tizenegy fős zenekar tagjainak.

És igen, most megint lehet szidni a magyar rögvalóságot, már ha illik egyáltalán a gazdasági problémákat egy zenész egyéni döntésébe belekeverni. A lényeg, hogy a zenekar és a rajongók szeretettel búcsúztak a gitárostól, a Zöld Pardon tisztességesen megtelt, és a koncert után is rengetegen maradtak táncolni a színpad előtt. Tavasz közepén beköszöntött a nyár, méltó módon indult a fesztiválszezon.


Képtár

  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 11999
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12001
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12002
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12003
  • Megnyitó és búcsú a Zöld Pardonban kép 12004
 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek