Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája

2015/07/31  ·   Koncertbeszámoló   ·  Mikita Gábor

Biztosan furcsállják sokan, mikor állatkerti koncertre invitáló plakátokat látnak. A kultúrtörténetben jártasabbak számára ez egyáltalán nem meglepő: zenei programok szervezését a kezdetektől fogva küldetésének tekintette a pesti állatkert.

Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája

Mint Hanga Zoltán szóvivő elmondta, az idén 149 éves Fővárosi Állat és Növénykert célja anno nemcsak a „hazai és egzotikus állatok bemutatása, folyamatosan tökéletesítendő gyűjteménye által a természettudományok iránti érdeklődés felébresztése illetve tudományos és művészeti észleletek tételére alkalmat teremtés”, és  „a hasznos külföldi állatok és növények meghonosításával a nemzetgazdaság emelése” volt, hanem – ahogy 1864-ben megfogalmazták - a „zene hozzájárultával a közönségnek kellemes mulatóhelyet teremteni”. A megnyitást követően Pálffy gróf adományaként zenepavilon működött itt, melyben napközben katonazene szólt. Az 1910-es években saját szimfonikus zenekara is volt az állatkertnek. És ha egy évtizeddel tovább, a magyar rádiózás hőskorába nézünk: az induló magyar rádióban elsőként sugárzott koncerteket itt vették fel. A háború után is folytatódott a hagyomány, a jelenlegi japánkert területén lévő dombon állt a szabadtéri színpad lelátója. Az 1950-es évek után szüneteltek a zenei programok, a tradíció felélesztése a ’90-es évek közepén kezdődött. Mai formájában a zenés állatkerti koncerteknek az idei már a 14. évada -, a progamsorozatot Sárfalvi Judit fogja össze.

Zenés szárnyrebbenések

A mostani szezon negyedik koncertjének különlegességét az adta, hogy Máté Bence fotóihoz kapcsolódott Lajkó Félix muzsikája – így zene és látvány társult az este folyamán. A nemzetközileg is elismert természetfotós most Sri Lankán készíti felvételeit, ezért személyesen nem lehetett jelen, a Lajkó Félixnek kialakított ,,kisszínpad” melletti óriásmonitoron sorjáztak szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb természetfotói.

Mivel tudjuk, hogy a zenész „természetre érzékeny” művész, magától értetődő ötletnek tűnt a fotókra történő improvizációs koncert. S nem is csalódtunk, hiszen érzékenyen kapcsolódtak a rögtönzött dallamok a lenyűgöző képekhez. Ám a teljes élményre számítóknak rá kellett ébredniük, hogy az ötlet mégsem tökéletes: aki ugyanis a zene hallgatásával egyidőben szerette volna nézni a képeket és az azokra reagáló művészt is, annak egy teniszmérkőzés közönségéhez hasonló fejmozgással kellett ide-oda ugráltatni a tekintetét. Mert Lajkó Félix az a fajta zenész, akit nézni is érdemes, ha koncerten hallgatjuk játékát. Lenyűgöző és megunhatatlan a zenéjébe burkolózásának szenvedélye, boldog-fájdalmas extázisa. Most nem a ,,húrszaggató” Lajkó Félixet láttuk, muzsikája mégis ugyanolyan átélt, csak kissé nyugodtabb, meditatívabb volt: a képekre koncentráló feszült figyelmét követhettük, azt, amint a felvételek hatására spontán mozdul a kéz, könnyedén megszületik a zene...

Miközben persze figyelnünk kellett a fotókat is egyrészt a hihetlen módon elkapott, kiragadott pillanatok, színek, fények miatt, másrészt, hogy lássuk, mire is ,,válaszol” a muzsikus: hogyan teszi hallhatóvá a finom szárnyrebbenéseket, hol érzékeli az élővilág drámai veszélyeit, hol erősít rá gazdag hangzással a képi színvarázsra...

Akármelyik „nézőpontot” is választotta a néző - az inkább a képekre vagy a zené(sz)re koncentrálást, vagy a tekintet ide-odafuttatását -, mindenképpen tanulságos volt az este: két markáns, magával ragadó alkotóművésszel élvezhettük a ,,madárlest”, a természet színeinek, történéseinek és a húrokból elővarázsolt dallamoknak a találkozását.

Az idei állatkerti koncertsorozat további hangversenyei: augusztus 5.: Hot Jazz Band és barátai; augusztus 12.: Orosz Zoltán harmonikaművész és barátai; s a zárókoncert augusztus 21-én, mikor a MÁV szimfonikusok szólaltatnak meg ismert dallamokat a ,,Strauss dinasztiától”.

Fotó: Dobos Klára


Képtár

  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44639
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44640
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44641
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44642
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44643
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44644
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44645
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44646
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44647
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44648
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44649
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44650
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44651
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44652
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44653
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44654
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44655
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44656
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44657
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44658
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44659
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44660
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44661
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44662
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44663
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44664
  • Zenélő ZOO - Lajkó Félix ,,madaras” muzsikája kép 44666
 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek