A haldokló billentyűs a kórházból szökött ki – A P. Box története dióhéjban

2015/05/28  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Haladjunk visszafele az időben: 2015. májusában a Hammer Records kiadónál megjelenik a debreceni Pandora’s Box harmadik stúdió-, illetve, összességében – a bemutatkozó maxi CD-t nem számítva – negyedik albuma, a Mindenekfelett.

A haldokló billentyűs a kórházból szökött ki – A P. Box története dióhéjban

A P.Mobilt 1980-ban elhagyó két kitűnő muzsikus, Bencsik Sándor és Cserháti István, új társakkal, Pandora’s Box néven saját zenekart hoz létre.

Bencsik és Cserháti mellett az eredeti felálláshoz Varga Miklós énekes, Szabó István dobos, Sáfár József basszusgitáros tartozott. 1982-ben Varga Miklós elhagyta az együttest és helyére Vikidál Gyula került, aki a korábban feloszlott Dinamit után ekkoriban a Kugli együttesben énekelt. Sáfár József 1984-ben kilépett a zenekarból, majd Szabó István dobos távozása után Pálmai Zoltán 1985-ös csatlakozásával az öt tagból már négy egykori P. Mobil tag alkotta a zenekart. A P. Box ismertségének sokat használt az 1983-ban bemutatott István, a király, amelyben a két legjelentősebb szerepet énekeseik kapták: Vikidál Koppányt alakította, Varga Miklós pedig a címszereplő énekhangját adta (2008-ban az együttes harmadik énekese, Koroknai Árpád is szerepet kapott a darabban). A koncerteken elhangzott a rockopera néhány részlete is, ezen koncerteken gyakorta egyszerre szerepelt Vikidál mellett Varga Miklós, Nagy Feró és Deák Bill Gyula. (wikipédia)

Hat évig tartó, tagcserékkel tarkított menetelésüket két kislemez, három nagylemez, valamint számtalan zajos sikerű koncert fémjelzi. Munkásságukhoz olyan rock örökzöldek fűződnek, mint a Vágtass velem, a Soha nem elég, az Ómen, vagy a Zöld, a bíbor és a fekete. 1986-ban, Cserháti Pityi billentyűs-alapító szakít az aktív muzsikálással, a P.Box addigi formációja megszűnik. A másik őstag, Bencsik Samu gitáros Metal Company néven, 1987-ben bekövetkezett tragikus haláláig viszi tovább a bandát.

Cserháti, a magyar hardrock egyik ikonja 2001-ben úgy dönt, hogy tizenöt év szünet után újra beélesíti a legendás Hammond orgonát. Tehetséges debreceni fiatalokból álló csapatával Budapesten, az M4-es klubban, a P.Mobil előtt mutatkozik be az újkori P.Box, vagyis Koroknai Árpád énekes, Sándor „Günter” József gitáros, Ferenczi „Cézi” Tibor basszusgitáros, valamint Bodó Tamás dobos. Az életjelt adó Újra nyitva maxi CD-t, hamarosan követi a Reményre ítélve című album, majd a Vágtass velünk-koncert CD, ill. DVD változata. A nagyobb fesztiválok mellett önálló koncerteken is megméretnek, útjukat országszerte megérdemelt siker kíséri. Fellépnek a Europe előtt a Petőfi Csarnokban, a Deep Purple előzenekaraként a debreceni Főnix Csarnokban, de évről-évre visszatérő szereplői a Sziget Fesztiválnak is.

Harmadik, Pangea című albumukat meglehetősen rendhagyó körülmények között rögzítik. A halálos kórral küzdő kitűnő billentyűs a Hammond-szólamokat a kórházból kiszökve játssza fel a stúdióban. A lemez indító nótája, a Veled múljon el szívszorító sorai, előre vetítik a küszöbön álló tragédiát; a Pangea album megjelenése után nem sokkal Cserháti István már nincs az élők sorában. A feszes, kemény alapokon nyugvó, markáns Hammond- és billentyűfutamokkal, gitárszólókkal gazdagon tarkított, dallamos P.Box-korong, mind az énekes kvalitásait figyelembe véve, mind a dalszövegeket tekintve méltán sorolható az újkori rockprodukciók élvonalába.

2005-ben, Szabó Krisztián billentyűs csatlakozásával, a zenekar folytatja a megkezdett munkát. Kisebb-nagyobb megszakításokkal koncerteznek országszerte és a fővárosban is, 2009-ben a Hammer Records kiadó segítségével elkészítik az új felállás első felvételét Tűzben égni címmel (amely újra rögzítve a Mindenekfelett album záró száma lett), s amelynek klippjét az MTV 2. csatornája is műsorára tűzte. 2010-ben Bodó Tamást, aki külföldi tartózkodása okán nem tudta vállalni zenekari tagságát, Kiss Konrád váltja a doboknál.

 


Képtár

  • A haldokló billentyűs a kórházból szökött ki – A P. Box története dióhéjban kép 43172
 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek