A zenekar, amely még soha nem lépett fel Magyarországon

2016/09/29  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

Ismét kiadta kislemezgyűjteményét a New Order. Az elektro-rock 1980 óta működő, azóta több perióduson átesett meghatározó formációja Singles című kollekciója most két CD-n és négy bakeliten is elérhető.

A zenekar, amely még soha nem lépett fel Magyarországon

A New Order a Joy Division három tagjából alakult – Bernard Sumner (ének, gitár, billentyűk), Peter Hook (basszus, billentyűk, elektromos dobok) és Stephen Morris (dobok, elektronikus dobok, billentyűk) – Manchesterben, miután Ian Curtis, a posztpunk csapat énekes-szövegírója felakasztotta magát. A New Order (kiegészülve a billentyűs-gitáros Gillian Gilberttel) a popos elektronika felé fordult, és a rockarénák mellett a táncparketteken is komoly sikereket ért el.

A most kiadott gyűjtemény a tíz évvel ezelőtti, azonos című válogatáslemez minőségileg korrigált és bővített verziója, amely a Peter Hook basszusgitárossal fémjelzett időszak legnagyobb sikereit vonultatja fel. Szerepel az anyagon mások mellett a Blue Monday, a Confusion, a True Faith, az 1963, a Bizarre Love Triangle, a The Perfect Kiss, a Regret, a Crystal vagy a csapat egyetlen slágerlista-vezető kislemeze, az angol labdarúgó-válogatott 1990-es vb-szereplésére írt World in Motion.

A New Order eddigi több mint három és fél évtizedében a folytonosságot Bernard Sumner gitáros-énekes és Stephen Morris dobos, szintetizátoros jelentette, szintén valamennyi dalban hallható Peter Hook jellegzetes, dallamokra épülő basszusgitárjátéka. Mellettük a 32 felvételt felvonultató kiadványon Gillian Gilbert 26-on, Phil Cunningham gitáros-billentyűs nyolcon szerepel.

A csapat már 1987-ben jelentkezett kislemezgyűjteménnyel, majd a 2005-ben kiadott dupla CD, a Singles kiegészült az újabb csaknem két évtized termésével. Csakhogy a kiadvány több számát nem az eredeti maszterek alapján készítették, fájó problémák jelentkeztek, amelyet most, tizenegy év elteltével orvosolt a Warners. A fellelt régi maszterekből az Abbey Road-i stúdióban készített minőségileg feljavított változatot Frank Arkwright, aki korábban a Smiths felvételeinek remaszterizálását is elvégezte.

Újdonságként a 2005-ös verzió kiegészült az I'll Stay With You című felvétellel, ami a 2005-ös albumról, a Waiting for the Sirens' Callről lemaradt anyagból összeállított 2013-as lemezen, a Lost Sirens-en található. A zenekar tavaly Music Complete címmel sikeres stúdiólemezt készített, erről azonban most egyetlen kislemez sem került a Singlesre.

A New Order 1993-ig hat sikeres stúdióalbumot készített; a Blue Monday című, 1983-ban kiadott kislemez forradalmi hangzású volt abban az időben. A New Order 1993-tól 1998-ig szüneteltette tevékenységét, az idő alatt a tagok különböző projektekben (Electronic, Revenge, Other Two, Monaco) dolgoztak.

A visszatérést követően készült két stúdióalbum (a másodikon már Phil Cunningham helyettesítette Gilbertet), és bár 2006 végén távozott Peter Hook, 2011-ben ismét összeállt a csapat, amelyben Sumnert, Morrist, Cunninghamet és a visszatért Gilliamet Tom Chapman basszusgitáros egészíti ki.

Az együttes még soha nem lépett fel Magyarországon.

Esetleg most?

 


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek