Mindenki a mainstreamért sikoltozik – Itt a Rosa Parks új lemeze

2014/04/24  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

A győri illetőségű Rosa Parks az elmúlt öt év egyik legkitartóbb és legőszintébb hazai underground színfoltja, akik a kezdeti dalok post rockos lebegéséből egy sokkal matekosabb, izgalmasabb hangzásvilágra tettek szert az utóbbi másfél évben. Ezt bizonyítják az I scream, you scream, we all scream for mainstream című nagylemez dalai is, melynek bemutatója ma este lesz a Dürer Kertben.

Mindenki a mainstreamért sikoltozik – Itt a Rosa Parks új lemeze

„A dalok megírásának kezdete egy időre esett dobosunk, Laci kiszállásával. A zenekar életében szerencsére nem okozott fennakadást, mivel a kilépés körülbelül egy időben történt a marionette ID feloszlásával, így számunkra természetes volt, hogy dobosukat, Bíró Petit kérjük fel. Peti pedig szinte azonnal igent mondott, az új számokat már együtt kezdtük írni. Ebben az időszakban jóval kevesebbet is tudtunk koncertezni, gyakorlatilag mindent a mielőbbi új anyagnak rendeltünk alá. Az album számai ugyanolyan metódusban születtek, mint a korábbiak: szabadjára engedtük az ösztönöket, az otthonról hozott hatásokat. Ez most azt eredményezte, hogy kevesebb lesz a hagyományos értelemben vett post rock-elem, és sokkal több a matek, a punk, persze, a saját értelmezésünkben. A végtelen dallamok helyett a játékosságon van a hangsúly, a lefelé bámulás helyett a felfelé nézésen.” - Mesél a lemez születéséről Bóna Flórián, a zenekar basszusgitárosa.

Az instrumentális zene finom bája, hogy a dallamok nincsenek szöveges keret közé szorítva, hagyják, hogy az egymásra épülő hangokból születhessenek meg a hallgatóban az érzések, gondolatok. Éppen ezért dalaik címét sem magyarázzák, hogy mindenki számára nyitva maradjon a szabad asszociációk óriás játszótere. A lemez címe is erről az attitűdről tanúskodik: „Az I scream, you scream, we all scream for mainstream egy régi angol nyelvű mondóka sajátos változata, amit a próbatermünk falán lógó diszkógömb inspirált”- avat be a címadás rejtelmeibe Bíró Péter.

A szerzői kiadásban megjelent lemez ingyenesen letölthető a zenekar Bandcamp oldaláról, de hamarosan megvásárolható lesz bakeliten is, cd-n pedig akár már a lemezbemutató koncertről is hazavihető, ahol a srácok a Fuseim, a dUNA és az Ana Never zenekarok társaságában lépnek fel.

 

Az április 24-ei Dürer kertes buli pedig egyben a Rosa Parks negyedik európai turnéjának nyitóállomása is!


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek