2017. Apr. 09.

16. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY ÉS FESZTIVÁL


16. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY ÉS FESZTIVÁL

Az Interkultur Hungária NKft. és a MÜPA 2017. április 9-12. között tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált. A rendezvény 1988 óta csábítja Budapestre a hazai és nemzetközi kórusvilág énekkarait. Az idei találkozón 15 ország 35 kórusa, több mint ezer énekessel vesz részt. A húsz hazai énekkar mellett számos európai országból jönnek együttesek.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny a nemzetközi kórusvilágban 1988 óta hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Sok magyarországi, valamint határainkon túl élő magyar ajkú énekkar számára a szakmailag elérhető és anyagilag még vállalható nemzetközi megmérettetés gyakorlatilag egyetlen lehetőségét jelenti.
A budapesti verseny a magyar kórusmozgalom legfontosabb hagyományává vált, a magyar zenei életben betöltött hiánypótló funkcióját sokszorosan bizonyította, és ezért két évtizede folyamatosan élvezi a kulturális tárca támogatását.
A fesztivál-programban hangsúlyos szerepet kapnak a konzultációk, a minősítő hangversenyek, a személyes szakmai tanácsadás, illetve a barátság koncertek, melyek legfőbb célja, hogy az énekesek, kórusok megismerjék egymást és egymás kultúráját.

A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen az énekkarok bírálatát a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató zsűri végzi. Az InChoral értékelési rendszer a három évtizedes tapasztalaton, számos nemzetközi kóruszenei szakember véleményén és tanácsán alapul. A szisztéma célja, hogy a kórusoknak áttekinthető, részletes visszajelzést adjon munkájukról és teljesítményükről, mely segíti őket fejlődésükben és további munkájukban.

A hagyományos kategóriák mellett a Musica Sacra és a Jazz, Pop, Modern kategóriában is összevethetik erejüket a kórusok. A kategóriaversenyek a BMC Zenepalotában kerülnek megrendezésre.

Újdonságként idén lehetőség lesz a Nyitó- és Záróhangversenyen való közreműködésre is. Április 9-én, a Nyitókoncerten J.S. Bach: János Passiója szcenikus előadásának koráljaiban énekelhetnek az arra jelentkező kórusok.
Április 12-én, a Záróhangversenyen először a kategórianyertes énekkarok Nagydíjas Versenyére kerül sor, majd a koncert második részében Carl Orff: Carmina burana című művének előadásában vehetnek részt a kórusok vállalkozó tagjai.
Mindkét hangversenynek a MÜPA ad otthont, kiváló énekes szólisták, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, vezényel a rendezvény művészeti vezetője, Hollerung Gábor Liszt-díjas, Érdemes Művész karmester.

Várunk szeretettel mindenkit április 9-12-ig a kóruszene ünnepén, Budapest nevezetes koncerttermeiben!

A Kórusverseny támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NKA.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek