Eger 2014. Aug. 23. (20:00)

1964-2014, 50 éves a Beatles-2014 Beatles invázió


1964-2014, 50 éves a Beatles-2014 Beatles invázió

1964 - 50 éves jubileumi Beatles koncert - 2014


The Beatles Invázió - a BlackBirds zenekar élő koncertje
Mikó István ajánlásával
 
A zenekar bemutatkozása

2004. május 13-án, pénteken Magyarországon, Budapesten, egy kicsi - a Cavern Clubra emlékeztető - pubban fellépett négy srác: ekkor adott először koncertet a The BlackBirds Beatles emlékzenekar. (Két nagy B-vel és egybeírva! A név a Beatles együttes Blackbird című dalára utal, magyarul "feketerigók"-at jelent.)

Azóta sok minden történt: ahogy mondani szokás, egyik felkérés hozta a másikat. Sokasodtak a koncertek városi klubokban, vidéki fesztiválokon, céges rendezvényeken; a zenekar sokfelé megfordult országszerte, és ezzel párhuzamosan mindinkább elismert médiumokban jutott szóhoz. A külföldi felkérések sem várattak tovább magukra: a fiúk eljutottak Mallorca szigetére, majd a környező országokba - Ausztriába, Szlovákiába, Romániába -, turnéztak Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Norvégiában, valamint életükben először eljutottak a tengeren túlra: Kanadába! Ezek után nem váratott magára tovább Anglia sem, ahol első magyarországi zenekarként nagy sikerrel szerepeltek a 2007-es Beatle Week-en, Liverpoolban, ahol három nap alatt hét koncertet adtak. Ezt 2008-ban és 2009-ben is megismételték!

A zenekar elképzelése - a 2004-es alakuláskor és azóta is -, hogy felidézze a legendás Beatles koncertek hangulatát. Az eredeti hangszerek (Epiphone és Fender gitárok, Höfner basszusgitár, a Ludwig dobfelszerelés) és a régi, csöves Fender és VOX erősítők nyújtják a hiteles megszólaláshoz szükséges alapot. Ez önmagában azonban kevés lenne: a Beatles munkásságához való tiszteletteljes és alázatos viszonyulás, a Beatles és általában a zene szeretete az, ami eredetivé tehet egy ilyen produkciót. Az elegáns megjelenés, a korhű színpadi ruházat nem mímelés és utánzás: a fiúk ezzel is megtisztelik a Beatles emlékét, a BlackBirds közönségét, és persze magát az előadást is.

A Beatles együttes dalai mellett a tagok önálló munkássága is szerves részét képezi műsoruknak. Koncertjeiken időnként elhangoznak a régi örökzöldek mellett John, Paul, George és Ringo szóló éveinek remekei is.
 
A zenekar nem híve a feldolgozásoknak, hiszen feldolgozni akkor érdemes, ha a végeredmény jobb lesz, mint az eredeti... és bizony a keserű tapasztalat: általában azt nevezik manapság feldolgozásnak, amiből kihagynak egy-két jó témát, néhány feleslegesnek ítélt szólamot, vagy egyszerűen megváltoztatják a harmóniákat.
 
Nyilvánvaló azonban, hogy nem nyomtalanul múlt el idestova 50 év, és azt sem szabad elfelejteni, hogy szemben a fennmaradt stúdiófelvételekkel, egy működő zenekar "élőben" játszik. Ezért a The BlackBirds nem dolgozza fel a dalokat, ehelyett inkább koncertszerűen ad elő mindent. Teheti ezt azért, mert olyan együttes életművét mutatja be, amely még ma is érdekes, értékes, hiteles és aktuális. Ezért adják elő a fiúk a dalokat koncertről koncertre, és hiszik, hogy ennek a zenének, és mindezen túl az igényes "élőzenének" értéke, jövője és semmivel nem helyettesíthető varázsa van.
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek