Budapest 2015. Mar. 08. (19:30)

50 éves a magyar jazzoktatás - Jazz itt!


50 éves a magyar jazzoktatás - Jazz itt!

JAZZ ITT!

50 éves a magyar jazzoktatás

 

 
Közreműködnek: Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Berkes Balázs, Fekete Kovács Kornél, Babos Gyula, László Attila, Borbély Mihály, Berki Tamás, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Lattman Béla, Zsoldos Béla, Lakatos Ágnes, Csuhaj Barna Tibor, Elek István, Benkó Ákos, Balázs Elemér, Regály György, Horányi Sándor, Binder Károly, Fonay Tibor, Hámori János, Friedrich Károly, Jeszenszky György, Márkus Tibor, és a Tanszék legkiválóbb növendékei.........

Ötven év már zenetörténeti léptékű idő. Fél évszázad választja el egymástól például Johannes Brahms és Bartók Béla születését, vagy éppen Thelonius Monk és John Medeski világrajöttét. Amikor 1965-ben Gonda János vezetésével a Bartók Konzi keretei között megalakult a „jazz tanszak”, a jazz még csak nemrégiben került át a „tiltott” művészetek közül a „tűrt” kategóriába. Aczél György egy 1958-as feljegyzése szerint a műfaj „szentimentalizmushoz, pesszimizmushoz és egzaltációhoz vezet, eltereli az ifjúság figyelmét a társadalom fontos kérdéseiről és amerikanista életformát terjeszt”, a hatvanas években azonban feltűnt egy, a kultúrpolitika szemszögéből még jelentősebbnek tűnő veszély: a beat. Alighanem ez is, no meg a kodályi zenepedagógia nemzetközi elismertségének megerősödése is szerepet játszott abban, hogy a magyar jazzoktatás a legkorábbi európai példákkal egy időben intézményesülhetett. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy történelmi jelentőségű tettet vittek végbe Gonda János és harcostársai, no meg a későbbi zászlóvivők (az alapító utáni tanszak-, illetve tanszékvezetők: Borbély Mihály, Binder Károly, valamint kollégáik), hiszen napjaink honi jazzéletének legjelentősebb alakjai mind a jazztanszak „köpönyegéből” bújtak elő. Egyedülálló jazz-ünnep keretében ők teszik most tiszteletüket az alma mater előtt.

 

Rendező:Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:NKA

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek