Budapest 2016. Mar. 11. (19:00)

A klarinét bűvöletében Tavaszi 3


A klarinét bűvöletében Tavaszi 3

A Duna Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenysorozatának III. előadása.

Carl Maria von Weber (1786-1826) A bűvös vadász c. opera nyitánya azért olyan népszerű koncertdarabként is, mert hangulata erőteljes és tele van a természet, a német erdő zenében ábrázolt szépségeivel. Feltűnnek benne továbbá a dalmű legfontosabb zenei motívumai, így Samiel félelmetes üstdobütései (a bűvös golyókészítő), Max (a bűvös vadász) kétségbeesett dallama éppúgy, mint Agatha (Max menyasszonya) bizakodó, szerelemittas zenéje.

Gallai Attila (1943-) klarinétművész-tanár, zeneszerző szerzői ajánlója szerint „... a 2014-ben keletkezett Kettősverseny dallamos mű, amely gyors, lassú és gyors tételekből áll. A hangszerelés különlegessége, hogy a vonóskart zongora egészíti ki a műben - más hangszert nem írtam bele, mert az egymást kiegészítő két klarinét önmagában annyi színt ad, hogy nem láttam szükségesnek más fa, továbbá rézfúvós hangszereket is belekomponálni. A felhasznált zenei alapgondolat sem igényelte ezeket a hangszíneket. Ami színeltérést a vonósoktól a kompozíció igényel, azt a zongora kiválóan megoldja. Az első tétel indulásakor egy sajátos, a nagyváros hangzűrzavarát idéző hangzatsort hallunk, amit a két klarinét tiszta hangzásával ellensúlyoz. A második tételt egy, a tétel elején, közepén és végén variáltan megjelenő, együtemes szólódallam fogja össze. A harmadik tétel szórakoztató, könnyed hangvételű.” Gallai Attila a Zeneakadémia elvégzése után 1970 tavaszán lett tagja a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarnak, ahol 1994-ig, szakmai nyugdíjba meneteléig volt zenekari művész. Klarinéttanári munkásságának fontos állomásai: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ZTI Szegedi Tagozata, a monori Zeneiskola, ahol előbb tanszakvezető, majd igazgató lett. 1991-ben megalapította és azóta állandóan újraválasztott elnöke az Alkotó Muzsikusok Társaságának.

Johannes Brahms (1833–1897) különös szépségű, mély zenei gondolatokat tartalmazó 3. szimfóniáját 1883-ban, ötvenévesen fejezte be. Az F-dúr szimfónia középút: átmenet a napsugaras, derűs 2. és a komor 4. szimfónia között. Budapesti bemutatója négy hónappal a bécsi premier után 1884. április 2-án volt a Pesti Vigadóban a Budapesti Filharmóniai Társaság bérleti hangversenyén, a szerző vezényletével. A Pester Lloydban Schütz Miksa fölismerte a szélső tételek feltartóztathatatlan áramlását, valamint a középső tételekben a romantikus, melankolikus színezetű fantáziával átitatott, őszies hangulatát.

Zelinka Tamás

Műsor
Weber: A bűvös vadász — nyitány, op. 77
Gallai Attila: Kettősverseny klarinétra és basszusklarinétra
Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, op. 90

Közreműködik
Rumy Balázs — klarinét, Szűcs Péter —  basszusklarinét

Vezényel:
Kovács János

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek