Budapest 2014. Nov. 14. (19:00)

A Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar 25 éves jubileumi koncertje


A Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar 25 éves jubileumi koncertje

„Virgina lassan nyomogatva zenge, 
duda bordójától az kőfal is renge...”

 

A MAGYAR TEKERŐZENEKARRÓL:

1989 Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, ha úgy tetszik: fesztiválzenekara - a Magyar Tekerőzenekar. Az alapítók, Bartha Zoltán Ágoston, Havasréti Pál és Szerényi Béla azért is döntöttek az együttes megalakításáról, mert éppen abban az évben hunyt el a tekerőzene utolsó nagy hagyományőrzője, mesterünk, Bársony Mihály. Az időközben egyre több tagot számláló zenekar közösen fáradozik azon, hogy a tekerő évezredes kultúrája ne vesszen el nyomtalanul Magyarországon, s az elsősorban Dél-Alföldön honos hagyomány minél ismertebb és elismertebb legyen. Felhasználjuk hangszerünk példaértékű, ezeréves európai tradícióit, s ebben a parasztzene mellett az egyházzenei hagyományok, az udvari zenék, a klasszikus zeneművek és a vitézi énekek egyaránt ihletőink. Az önálló koncertek, a hazai és külföldi szereplések eredményeit időről-időre új és új hanglemezeken rögzítjük.

 

 

A MAGYAR DUDZENEKARRÓL:

A 70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistáiból és élvonalbeli tagjaiból verbuválódtak a Magyar Dudazenekar alapítói. Közülük azóta többen elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1977-ben a III. Kerületi Zeneiskolában Béres János felkérésére létrehozták ifj. Csoóri Sándor vezetésével a dudatanszéket, s azóta folyamatos az utánpótlás képzése, s így gyarapodott a közös fellépéseik száma is. 1979-ben a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házában először mutatkozott be a magyar dudások legifjabb generációja. A zenekar konkrétan 1989 januárjában alakult meg. Az alapító tizenhárom zenész már az első évben TV-, rádiófelvételeket készített, minden neves népzenei eseményre meghívót kapott, külföldi fesztiválokon, jótékonysági koncerteken szereztek méltó elismeréseket. Ettől kezdve felgyorsultak az események, fiatal hangszerkészítő mesterek tanulták meg a duda készítés csínját-bínját, nyaranta dudás táborokat szerveztek, adatközlő idős pásztorokkal közösen járták az ifjúsági klubokat és számtalan meghívásnak tettek eleget bel- és külföldön egyaránt.

Öröm számunkra, hogy 25 éves jubileumi koncertünkön megmutathatjuk a magyar duda ősiségét és páratlanságát, nem titkolva szándékunkat, hogy Magyarország büszke lehessen egy ilyen hungarikumra.

 

A koncert után dudás és tekerős padkaporos mulatság lesz.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek