Budapest 2016. Dec. 06. (19:30)

Adventi üdvözletek a nagyvilágból


Adventi üdvözletek a nagyvilágból

Az est műsora felejthetetlen zenei utazást kínál a közönségnek, melyen többek között különböző korok adventi énekei, a karácsonyi népszokások ihletett dallamai csendülnek fel.

A koncerten fellép Vörös Szilvia, a  Junior Príma díjjal kitüntetett énekesnő, generációjának egyik legígéretesebb tehetsége, az I.Nemzetközi Marton Éva Énekverseny “Grand Prix”győztese. Partnere a koncert folyamán Balog József zongoraművész és a Budapest Saxophone Quartet lesz. A Párizsi Zeneakadémiát végzett Kvartett tagjai több, mint 1500 hangversenyt tudhatnak maguk mögött. Külföldi fesztiválok állandó szereplői, játékuk egészen különleges hangzásvilágot teremt a hangvesenytermek színpadán. Hozzájuk csatlakozik Vásáry André, hazánk egyetlen férfi szoprán énekese.

 Zenei csemegének ígérkezik Káel Norbert imrovizációs játéka Bartók: Kolindák c. zongoraművére, mely változatos stílusúromán parasztdalokat a néphagyomány szerint eredetileg karácsonykor adtak elő. A bostoni Berklee School of Musicban tanult fiatal zongorista egyformán otthonosan mozog a jazz és a klasszikus zene világában. A két stílust egyedi módon fúzionálja, a klasszikus zene eszköztárát, technikai jellegzetességeit, és a jazz harmóniai és ritmusvilágát egyesíti magával ragadó fantáziával.

A Szent Efrém Férfikar éneke a bizánci rítusú egyházzene bölcsőjétől az orosz egyházzene három nagy egyéniségének - Dimitrij Bortnyanszkij, Csajkovszkij és Rahmanyinov -  motettáin át kalauzolja a hallgatóságát, helyenként 11 szólamban megidézve az ünnepi harangok imára hívó szavát.

A koncert végén a Férfikar - kiegészülve a koncerten fellépő művészekkel - adventi zenés üdvözletei hangzanak föl a nagyvilág paraliturgikus énekeiből, melyek vallásos versekre, avagy népi szövegekre születtek meg. Az ezt követő dél-afrikai, sutu nyelvű imádság egy mondatban összegez: Bárhol is vagy, Jézus mindig veled van! S végül két amerikai gospelt hallunk: "Máriának volt egy fia, akinek Jézus volt a neve" és "Bátorítsd a lelkem a sötét úton, hogy a vihar elmúljon, Hallelujah!"

Műsor

 

Agni parthene - görög-bizánci ének az Istenszülőhöz

Athosz-hegyi Trishagion himnusz

Bortnyanszkij: Slava vo visnih Bogu - karácsonyi himnusz

Csajkovszkij: Trishagion

Rahmanyinov: Slava vo visnih Bogu

Szent Efrém Férfikar

 

J.S.Bach: Bist du Bei Mir

                 Olasz koncert

Vörös Szilvia, Budapest Saxophone Quartet

 

L. Spohr: 6 Német dal Op.103. Énekhangra, klarinétra és zongorára

Vörös Szilvia, Szepesi Bence, Balog József

 

C. Saint-Saëns: Sámson és Delila - Mon coeur s’oure  

Vörös Szilvia, Balog József

 

………………………………

 

J.F.Wade: Adeste Fideles

M.Reger: Maria Wiegenlied Op.76. No.52.

Vásáry André, Budapest Saxophone Quartet, Káel Norbert

 

Bartók B.: Román kolindadallamok I.

Improvizációk a karácsonykor énekelt román népi dallamokra

Balog József

Káel Norbert

 

Bölcs Alfonz király cantigái - spanyol

Mamao chveno - grúz

Abaúji karácsony (részlet)- cigány, kántáló ének

Kae le kae - dél-afrikai sutu ének

Mary had a baby + Encourage my soul - amerikai gospelek

Szent Efrém Férfikar

Vörös Szilvia, Káel Norbert, Budapest Saxophone Quartet

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek