Budapest 2015. Oct. 25. (18:00)

BachElit


BachElit

Közvetlenül a zenéről, közvetlenül a zenésztől Mező Péter előadássorozata

BachElit - Zene füleimnek!

A zeneértés és figyelmes zenehallgatás által okozott lassú változás, kulturális hatás pozitív irányba való elmozdulása folyamatos és megállíthatatlan; serkenti a mélyebb gondolatokat, érzelmeket, kihat mindennapjainkra, hatással van a műveltséghez való vonzalomra és kölcsönhatásba lép a színházzal, irodalommal, de még a társadalmi, szociális életminőség javulását is okozza. Állítólag Johannes Brahms szimfóniái hallgatása mély lélektisztító hatásúak, amíg például W. A. Mozart zenéje mára bizonyítottan pozitív hatással van a logikai összefüggések gyorsabb felismerésében. Többek között ezekért tartom fontosnak a kitartó és céltudatos közönségnevelést, a műfaj csodálatos és érdekes tulajdonságainak bemutatását. Ugyan a folyamatos igény észrevehető növekedése csak évek alatt tapasztalható, és állandó odafigyelést, törődést igényel, azonban a cél olyannyira nemes, értékes, hogy a belefektetett munka többszörösen megtérül, és generációkra kihathat. Egy hangverseny, vagy egy opera előadás a szórakozás mellett kiemelt fontosságú társadalmi esemény is egyben. Karrierem során számtalan lelkes emberrel találkoztam, akik rendkívül nyitottak és kíváncsiak voltak az előadott művek belső tartalmának megismerésére. Ezt gyakran nehéz megfogalmazni; tapasztalatom szerint nem nyers adatok ismertetése, hanem a zenei érzelem-változásokról, és asszociációkról irányított beszélgetés kiváló hatást vált ki az érdeklődőkből: bármikor örömmel töltheti el a publikum tagjait egyegy új felfedezés. Nem ritka, hogy a zenét a közönség nem élvezheti teljes egészében, mert esetleg nem érti annak formáját, felépítését, nem vesz észre érdekes, kreatív zeneszerzői megoldásokat. Emiatt kialakulhat egyfajta kényelmetlenség-érzet, amit kiválóan lehet oldani felnőtteknek szóló előadásokkal

 

A sorozatról

Az érdeklődő és tudatos zenehallgatásba bevezetendő szereném elindítani a Klebelsberg Kultúrkúriában sorozatomat, ami terveim szerint havi rendszerességgel, a témaköröket egymásra építve történik majd és két fő részből áll:

1. Az adott témakör bemutatása vetített prezentációval, vagy / és adott zeneművek bemutatásával

A műsor első részében a meghirdetett téma kerül bemutatásra vetítéssel, hangzóanyaggal, példákkal.

Néhány témakör:

• Mi a csoda a Zene?
• Hangszerek, hangszercsoportok jellegzetességei, hangzás-színei
• Az előadás módjának változása a 19-21. században - hangfelvételek
• Mi a tempó?
• Mik az alapvető zenei karakterek?
• Korok zenéje - reneszánsztól a rapig
• Milyen zene a filmzene?
• Témák, melléktémák - divat és hagyomány a zeneszerzésben
• Méltán népszerű?
• Mi a könnyűzene? Forma, stílus - komolyzenészként
• Kérem, csak komolyan… Kiapadhatatlan humorú klasszikus zene
 Kortárs zene?

Kérdések és válaszok

2. A közönséggel folytatott kötetlen, akár interaktív beszélgetés

Ez a sorozat legjelentősebb része, hiszen itt bárkinek lehetősége lesz kérdéseket feltenni, akár újabb beszélgetést indító ötletekkel előrukkolni. A magyar közönség ritkán mer megszólalni, ezért tartom rendkívül fontosnak az esemény interaktivitását: ezen keresztül szerezhet valódi tapasztalatot tartós impressziót minden érdeklődő! Sok ezer zeneszámból álló komoly- és könnyűzenei hangtáram akár azonnali bejátszásokra is lehetőséget ad. Egyes témakörökben híres komoly-, könnyűzenész, vagy zenetudós is meghívásra kerülne.

"Magamról
Nagy múltú zenészcsaládba születettem; a világ szinte minden táján akad rokon, aki hangszerrel a kezében tevékenykedik. “A Mező család olyan, mint a Bach család: mindenütt ott vannak, és mindenki muzsikál” (Kodály Zoltán).
Alapító tagja vagyok a 2001 óta működő Accord Quartetnek, mellyel rendszeresen koncertezünk a világ koncerttermeiben. Játékunkat több hanglemez, rögzített hangverseny is őrzi.
Fontosabb díjaiknk többek között:
Junior Prima díj (2010), Artisjus-díj (2006), Brahmsverseny 1. díj (2009). Mesterkurzuson, vagy külföldi iskolákban tanultunk a műfaj legnagyobbjaitól, így az Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet, Janáček Quartet, Smetana Quartet, Mozaik Quartet, Hagen Quartet, LaSalle Quartet, Cleveland Quartet és a Bartók vonósnégyes tagjaitól.
2014-től az Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene és vonósnégyes tanára vagyok, emellett 2013 óta kurzusokat, képzést tartok az USA-ban (Los Angeles, Santa Ana, Youngstown)."

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek