Budapest 2016. May. 22. (15:00)

Bachtól Bachig / Orgona 10


Bachtól Bachig / Orgona 10

Ha a latin ábécében elfoglalt helyük szerint adjuk össze a Bach név betűinek sorszámait, tizennégyet kapunk - éppen ennyi tétel szólal meg ebben a sokszínű műsorban.

Egy izgalmas keresztmetszet a barokk zeneszerző grandiózus életművéből.

Lesz francia stílusban és Vivaldi módjára, olasz stílusban komponált és átkomponált darab, valamint elhangzik a variációs barokk műfaj, a passacaglia egyik legfenségesebb alkotása. Bach az érdeklődésének középpontjában álló lutheránus népéneket is többféle módon dolgozta fel műveiben, így a koncerten hallhatunk korálmotettát, cantus firmusra írt, továbbá variációs formában megszólaló korált. A zeneszerző talán legelvontabb opusából, A fúga művészetéből egy különleges tétel szólal meg: a kánonként belépő második szólam az első szólamot úgy szólaltatja meg, mintha tükröt helyeznénk a kottára, horizontálisan - és a zene még így is csodálatos!

A Bach és a barokk billentyűs muzsika avatott előadóinak számító művészek élnek a Müpa orgonájának azon különleges adottságával, hogy a közvetlenül a sípok előtt elhelyezkedő, azokhoz mechanikus módon kapcsolt játszóasztalt is használják - ez a szerkezet érzékenyebben reagál a játékos billentésére -, valamint az alsó, elektronikus módon a sípokhoz kapcsolt játszóasztalt is igénybe veszik.

J. S. Bach: G-dúr fantázia (Pièce d'orgue), BWV 572 (Très vitement - Gravement - Lentement)
J. S. Bach: Dies sind die heil'gen zehn Gebot, BWV 678
J. S. Bach: Passacaglia, BWV 582
J. S. Bach: Komm, Gott, Schöpfer, heiliger Geist, BWV 667
J. S. Bach: d-moll concerto Vivaldi nyomán, BWV 596 (Bevezetés - Fúga - Largo - Finálé)
J. S. Bach: Wenn wir in höchsten Nöten sein, BWV 668a
J. S. Bach: e-moll prelúdium és fúga, BWV 548
J. S. Bach: Tükörfúga (Fuga a 2 Clav.) A fúga művészetéből, BWV 1080

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek