Budapest 2015. May. 29. (19:30)

Baráti Kristóf és az Új Magyar Kamarazenekar


Baráti Kristóf és az Új Magyar Kamarazenekar

BARÁTI KRISTÓF
"Baráti Kristóf nem csak a mai, de több generáció legtehetségesebb hegedűse. Igazi szólista!” (Ida Haendel)
"Hozzá fogható tehetség évtizedenként, sőt generációnként jó, ha egy akad." (Fanfare)

Műsor:

Johann Sebastian Bach: E-dúr hegedűverseny, BWV 1042

Jean Sibelius: Andante festivo Felix Mendelssohn-Bartholdy: d-moll hegedűverseny

Edward Elgar: Szerenád, Op.20

Edvard Grieg: Holberg-szvit

szólista: Baráti Kristóf (hegedű)

közreműködik: Új Magyar Kamarazenekar (művészeti vezető Bánfalvi Béla)

 

Baráti Kristóf

Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni tanulni, nyolc éves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival. 11 évesen meghívást kapott a Francia Rádió Fesztiváljára Montpellier-ben.

Tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos tanítványaként. Még egyetemistaként megnyerte az olaszországi Lipitzai Nemzetközi Hegedűversenyt és második lett a párizsi Long-Thibaud Versenyen. 1997-ben legfiatalabb versenyzőként harmadik díjat és közönségdíjat nyert a rangos brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen. E sikerek után újragondolva technikáját Párizsban képezte magát tovább a Milstein, Menuhin és Szeryng iskoláit tovább örökítő Eduard Wulfsonnál. 2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját.

A világjáró művész olyan kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Kölni Rádiózenekar, a Mariinsky Színház Zenekara, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Francia Rádiózenekar, a Budapesti Fesztválzenekar, a Brüsszeli Filharmonikusok, a Japán Filharmonikus Zenekar, a tokiói NHK Zenekar, a Deutsches Symphonieorchester, stb. Olyan jeles karmesterekkel dolgozott, mint Kurt Masur, Jurij Tyemirkanov, Jiri Belohlavek, Pinchas Steinberg, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Gilbert Varga, Charles Dutoit, Eiji Oue, Jukka-Pekka Saraste, Marek Janowski- Néhány éve karmesterként is bemutatkozott.

Baráti Kristóf 2009-ben és 2010-ben lemezre játszotta Paganini 1. és 2. hegedűversenyét és Bach szólószonátáit és partítáit a Berlin Classics számára. Beethoven összes hegedű-zongora szonátájának Würtz Klárával készített felvétele 2012-ben jelent meg a Brilliant Classics kiadónál, ezt 2013-ban Ysaye hat szólószonátájának, 2014-ben a három Brahms szonátának a felvétele követte (utóbbi szintén Würtz Klárával). A sokoldalú művész rendszeres mesterkurzust vezet Pécsett, ahol az egyetemen 2012-ben mesterszakos diplomát szerzett és 2012 őszétől tanít.

Munkásságát előbb Príma-díjjal és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal és Bartók Béla-Pásztory Ditta díjjal ismerték el. Baráti az 1703-ban készült „Lady Harmsworth” nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.


ÚJ MAGYAR KAMARAZENEKAR

Az Új Magyar Kamarazenekar 2011 októberében alakult. Tagjai zömmel a fiatal generációhoz tartoznak, de ennek ellenére komoly zenekari gyakorlattal rendelkeznek, hiszen egy-két kivételtől eltekintve különböző professzionális szimfonikus zenekarok tagjai, szólamvezetői, koncertmesterei, illetve világhírű vonósnégyesek tagjai. A tagság jelentős része hosszú időn át részt vett a Budapesti Vonósok kamarazenekar munkájában. Többen közülük különböző egyetemeken tanítanak. A Zenekar vezetője Bánfalvi Béla (Liszt díjas, Bartók-Pásztory díjas hegedűművész), aki 1979-1982- ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar koncertmestere, 1982-1985-ig a Bartók Vonósnégyes tagja volt, majd 25 éven át koncertmesterként vezette a Budapesti Vonósok kamarazenekart. Nevéhez a Bartók Vonósnégyes tagjaként számos LP, szólistaként és a Budapesti Vonósok koncertmestereként és szólistaként több, mint 50 CD felvétel fűződik.

Az együttes állandó szólistája a világ élvonalába tartozó hegedűművész, Baráti Kristóf, aki a 2010. évi moszkvai Paganini verseny győztese. A zenekar nagy sikerű bemutatkozó hangversenyét 2012. január 17-én tartotta Budapesten, Baráti Kristóf közreműködésével. A Magyar Kamarazenekar célkitűzéseinek legfontosabb eleme a magyar vonós hagyományok ápolása és a magyar zenekultúra terjesztése bel- és külföldön egyaránt. A zenekar céljai között szerepel a klasszikus zene megszerettetése a kis- és középiskolás generációval is.

Az együttes egyre több koncertet ad Magyarországon, külföldi fellépései pedig 2012 decemberében Luzernben kezdődtek. 2013 májusában Isztambulban lépett fel a zenekar Mischa Maisky, világhírű csellóművész közreműködésével, majd a júliusban, különböző német fesztiválokon adott hangversenyek után 2014-ben 16 koncertből álló német turnén vett részt az együttes.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek