Budapest 2016. Sep. 06. (19:30)

A klezmer és a jazz randevúja | Nigun és Borbély Mihály koncertje


A klezmer és a jazz randevúja | Nigun és Borbély Mihály koncertje
Zsidó Kulturális Fesztivál 2016 (Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga)

A klezmer és a jazz randevúja
Nigun és a Kossuth díjas Borbély Mihály koncertje

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák

Egyik legsokoldalúbb multi-instrumentalistánk, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Az amerikai-magyar Eastern Boudary Quartettel három nagysikerű lemezük jelent meg.

Számtalan lemez felvételén közreműködött, idehaza, Európa szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában koncertezett, valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel, többek között pl.: Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (M. Brecker-D. Liebman-J. Lovano), Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky.

A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, s emellett olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. Conservatory of Birmingham, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England, Lamantin Jazz Tábor, Szombathelyi Bartók Szeminárium.

Fontosabb díjak:
Legjobb szólista – Karlovy Vary Jazzfesztivál (1988)
eMeRTON díj – Vujicsics, Hungarian World Music Orchestra (2000), Borbély Műhely (2004)
Artisjus előadóművészi díj (2002)
Az év magyar jazzlemeze – Borbély M. Quartet „Meselia Hill“ (2004)
Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2005)
Liszt-díj (2012)
Szabó Gábor-díj (2014)
Kossuth-díj (2014, a Vujicsics együttes tagjaként)

Nigun európai jazz zenekarként egyedülállóan a közép-kelet európai zsidó zenét tartja eredőjének, amelyben a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern jazz egységgé olvad. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a Klez-jazz fejezi ki, milyen irányba is haladnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadi spontaneitás megvalósulása. Mindezt jól tükrözi Lebedik at the Budapest Jazz Club című, 2013-ban napvilágot látott koncert albumuk. A zenekar számos országban vendégszerepelt már Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia) valamint felléptek a tengerentúlon New Yorkban és Washingtonban.

Rendszeresen alkotnak közösen vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik, Etnofon Kiadó). 2007 júliusában a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics) vendégszereplésével léptek fel a Művészetek Palotájában, majd ugyanott a zenekar tagjai részt vettek John Zorn Cobra című darabjának első és azóta is egyetlen magyarországi előadásában a szerző irányításával. Darriau azóta számos alkalommal lépett színpadra a Nigunnal, ahogy Lukács Miklós cimbalmos is, aki a zenekar gyakori vendége. Rajtuk kívül felléptek még Don Byron, Frank London, Steven Bernstein, Bacsó Kristóf, Barcza Horváth József, Benkő Róbert és Szabó Dániel társaságában is.

A tagok:
Párniczky András – gitár
Bede Péter – szaxofon, tárogató
Ajtai Péter – bőgő
Baló István – dob

“A Nigun zenéje nem a balkáni és zsidó skálák vég nélküli ismételgetése, hanem a zsidó dallamok lelkének újra felfedezése a jazz nyelvén. A koncert óriási siker volt, két ráadást adtak, ezekben már, mint klezmer zenekar tartottak levezetést, megidézve a régi zsidó lakodalmak hangulatát és a táncok elsöprő lendületét.” Koléner Anita, Jazzma, 2014

“A két világ szintéziséből létrejött anyag világosan érzékelteti a vonatkozási pontokat, ugyanakkor egyetemes érvénnyel szólal meg. Párniczky dallam fejlesztései, improvizációi egy saját hangját megtalált muzsikus nagy ívű megnyilatkozásai, amelyekhez szervesen illeszkednek Bede Péternek a jazz és a népzene kiejtésmódjában egyaránt otthonos rögtönzései.”
Túri Gábor, Fidelio, 2014

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek