Budapest 2015. Sep. 25. (19:00)

Dallam és Szenvedély


Dallam és Szenvedély

Orosz Zoltán harmonikaművész koncertje
Gitáron közreműködik: Balogh Zoltán
Az est vendége: Illényi Katica Liszt-díjas hegedűművész

Orosz Zoltán a kortárs zenészek egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb képviselője, eMeRTon- és Artisjus -díjas harmonikaművész. A hangszer szeretetét édesapjától örökölte, ő volt, aki tehetségére már korán felfigyelt, és az első harmonikát is tőle kapta négy éves korában. 10 évesen, korengedménnyel felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol a harmonika mellett orgonálni is tanult, többek között Lehotka Gábortól. A művész a világ számos pontján koncertezett már, és az észtországi, dániai, finn, belga, norvég, lengyel, spanyol, olasz és orosz harmonikafesztiválok után 1996-ban duója Bardóczy Attila előadóművésszel a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen elnyerte a legjobb külföldi előadónak járó első díjat.A művész három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon-díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus-díjjal ismerték el.Orosz Zoltán zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog. E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusokújragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése.A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust képvisel, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt billentési technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot. Modern hangszerelési ötletek, virtuóz „zenei párbeszédek”, improvizációk jellemzik a koncertjeit, fergeteges hangulatot teremtve a szabadtéri fesztiváloktól a sportarénák hatalmas színpadáig, Szingapúrtól Szibériáig, Amerikától Indiáig a világ minden táján. Orosz Zoltán harmonikaművész mindig is törekedett arra, hogy minél szélesebb nyilvánosság előtt tegye ismertté a harmonika fantasztikus lehetőségeit, megannyi zenei stílusban bemutatva mindazt az árnyaltságot, dinamikát és szenvedélyt, ami e hangszert s megszólaltatóját jellemzi.„A harmonika zenei lehetőségeit teljesen kiismerni lehetetlen vállalkozás egyetlen ember számára, hiszen az emberi élet véges, így túl rövid idő jutna e feladatra, ráadásul a hangszer folyamatosan megújul, így egyre több zenei stílus hiteles megszólaltatására is alkalmassá válik.”Koncertjein igen sokféle zenei stílusból hallható válogatás, a francia sanzontól az argentin tangón át a legismertebb magyar vonatkozású dallamok virtuóz előadásáig, de nem hiányzik a koncertből a délszláv zene legszebb dallamainak bemutatása sem úgy, hogy abban a harmonika kiemelt szerepet játszik.Szólistaként számos kiváló együtteshez, szimfonikus zenekarhoz kapott meghívást itthon és külföldön egyaránt.

VideóK: 

https://www.youtube.com/embed/v4Svum9O3Nw 

https://www.youtube.com/embed/jPg_xQhvwg4?list=PLvp7yOFcWLe6g7DOyeXpErdxDB5-C6rSc

Illényi Katica Magyarország Érdemes Művésze, Liszt- és Artisjus-díjas hegedűművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Különleges egyénisége hazai zenei életünknek. Édesapja hatására - aki a Magyar Állami Operaház hegedűse volt - 3,5 éves korában kezdett hegedülni. A Zeneakadémián diplomázott, ahol a Különleges tehetségek osztályába nyert felvételt és 14 évesen már főiskolai tanulmányokat folytatott. Az elmúlt években komolyzenei-és jazzkoncerten láthattuk itthon és külföldön, hazai és nemzetközi szimfonikus zenekarok szólistájaként, valamint saját jazz zenekarával. Minden évben nagyszabású koncertet ad Budapesten. Jazzkoncertjein kvartetje kíséri. Klasszikus zenei koncertjein felcsendülnek a zeneirodalom gyöngyszemei, magyar zeneszerzők művei mellett filmzenék és filmslágerek, jazz-standard-ek. Bartók, Kodály, Liszt, Weiner Leó, Csajkovszkij,Dvorak, Gershwin, Paganini, Vivaldi, Rimszkij- Korszakov, Morricone, Michel Legrand, JohnWilliams művei. Pozitív személyisége, szakmai felkészültsége, munkássága lehetővé teszi, hogy népszerűségén keresztül széles társadalmi rétegekhez eljuthat a komolyzene és az igényes jazz-zene is. Itthon a közszolgálati televízióban rendszeresen láthatóak koncertjei. Lemezei arany-és platinalemezek.Nemzetközileg ismert előadóművész, több mint 20 millióan tekintették meg eddig felvételeit a YouTube-on. A hazai zenei kultúrát nemzetközileg reprezentáló művészek sorába választották Kocsis Zoltán, Rost Andrea és Sebestyén Márta mellett.A Liszt-díjat 2012 március 15-én kapta, a Magyar Művészeti Akadémia tagja 2014-től, Artisjus- és eMeRton-díjjal is kitűntették. A Magyarország Érdemes Művésze díjat 2015 március 15-én vette át. A Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében mutatta be Magyarországon elsőként a theremin nevű hangszert, melyet nem kell megérinteni a megszólaltatásához. Jelenleg összesen öt koncertező theremin művészt tartanak számon világszerte, közöttük Illényi Katicát.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön...

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.
Új koncertek