Budapest 2015. Apr. 24. (19:30)

DanteXperience / BTF


DanteXperience / BTF

Közreműködik:Chiara Muti, MÁV Szimfonikus Zenekar, Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)Vezényel:Vittorio Bresciani

DanteXperience

  1. Csajkovszkij: Francesca da Rimini - Zenekari fantázia Dante nyomán, op. 32
  2. Liszt: Dante-szimfónia

Dante Isteni színjátéka az európai kultúra egyik alapköve. Az elmúlt évszázadokban irodalmi, képzőművészeti és zenei művek végeláthatatlan sora reflektált rá. Paolo Micchichè 2002-ben "Liszt, Dante és Doré - az Isteni színjáték zenében, versben és festészetben" címmel nagyszabású, összművészeti produkciót hozott létre, melyet nagy sikerrel mutattak be a Ravenna Fesztiválon, a római Operában, és a veronai Arénában. Később, immár "Multimedia Dante" név alatt további olasz városokban és a Weimari Művészeti Fesztiválon volt látható. 2005-ben a DanteXperience mind technológiájában, mind pedig tartalmában megújult, kibővült - lélegzetelállító audiovizuális utazássá vált.

Liszt Ferenc a Dante-szimfónia drezdai premierje előtt azt tervezte, hogy a szimfónia egyes részleteihez különböző illusztrációkat vetít, a rajzok elkészítése Bonaventura Genelli grafikusra várt. 27 képet tervezett, ám a bemutatón végül nem került sor e "multimediális" álom megvalósítására. Néhány évvel később Liszt és a fiatal Camille Saint-Saëns a híres festő, Gustave Doré párizsi lakásán, két zongorán előadta a Dante-szimfóniát. E nevezetes esemény adta az ötletet Doré fantasztikus Dante-sorozatának és Liszt zenéjének összekapcsolásához, így Liszt egykori álma, másfél évszázaddal később, végre valóra válik.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek