Budapest 2015. Dec. 31. (20:00)

Folk Szilveszter


Folk Szilveszter

Adjon Isten füvet, fát, Teli pincét, kamarát. Sok örömet e házba, Boldogságot hazánkba!

A Fonós Folk Szilveszteren reggelig mulatunk. Szorozd meg a Fonó idei legjobb táncházait hárommal, adj hozzá némi aperitivet, pezsgőt és finom vacsorát, fűszerezd meg jó társasággal és ne hagyd ki idén sem! A házigazda zenekar a hagyományokhoz híven idén is a népszerű Téka lesz! Vendégül látjuk a legismertebb adatközlő együttest, a Szászcsávási Zenekart, és itt less a Tázló is!
Szászcsávási zenekar:
A csávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai: bár a kórusnak nem tagjai, az énekeket ők is jól ismerik, és az átlagosnál zeneileg igényesebb közönségük a gyenge muzsikusokat nem tűri meg. Az erdélyi mérték szerint jómódú faluban a cigányok alkalmi mezőgazdasági munkából és téglavetésből tengődve külön telepen, cigánysoron élnek. A nyomorúságos körülmények közül való kiemelkedés egyetlen lehetősége a zenélés. A cigányok közül igen sokan játszanak valamilyen hangszeren: főleg vonóshangszeren, újabban tangóharmonikán, dobon, szaxofonon, elektromos orgonán is. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. A vonóshangzás egy nemzedékkel korábban még általános volt az erdélyi népi tánczenében, amelyet a hozzá tartozó repertoárral együtt mára egyre jobban kiszorít az elektromos zene.
Téka zenekar:
Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Fontos számukra, hogy a dallamok és a játékstílus megőrzése mellett átadják tudásukat a fiatalabb generációknak. Tanítanak művészeti iskolákban, zeneiskolákban, valamint segítik a magyar népzenei élet utánpótlásának kialakítását. Nevükhöz kötődik a népművészeti táborok kialakítása, lebonyolítása, a legendás Téka népművészeti táborban ezrek váltak a magyar kultúra elkötelezettjeivé. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel számos ország világzenei színpadán arattak kimagasló sikert etnostílusú játékmódjukkal. Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA - ban is.
Soós András-prímás
Kalász Máté-prímás
Tárnoki Beatrix-ének, koboz
Hegedűs Luca-cimbalom, brácsa
Lányi György-kontra, duda, koboz
Havasréti Pál-bőgő, cselló, tekerő, dob, ének

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek