Budapest 2015. Feb. 20. (17:00)

FONÓ SZALON: FEKETÉN-FEHÉREN


FONÓ SZALON: FEKETÉN-FEHÉREN

Megrendezzük az Első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában.

A Fonó Szalont immár negyedik alkalommal rendezi meg a Fonó Budai Zeneház. A Fonó a három februári hétvégén minden műfajból válogatott, prémium előadásokat kínál miközben kitekint a népzene-világzene-jazz háromszögből. Így hívtuk el az elmúlt két évben Baráti Kristóf hegedűművészt, most februárban pedig többek között Banda Ádám és Roby Lakatos látogat hozzánk. Idén is lesz Hegedűkészítők szalonja a megnyitó pedig egy mérföldkövet jelöl a Fonó életében: vendégül látjuk azt a kolozsvári Bulgakov kávéházat, amelyben hamarosan megnyílik a Kolozsvári Fonó Klub. Bemutatjuk Herczku Ágnes új lemezét, valamint a Magyar Napló újonnan megnyitott könyvesboltját. A Berka moldvai táncházat Iancu Laura és Gábor Felícia moldvai költő, illetve író szerzői estjével, valamint Navratil Andrea énekével gazdagítjuk. Február 7-én a jazzé a főszerep; Dresch Mihály, Lukács Miklós és Szelevényi Ákos koncertjei előtt Lackfi János költő lesz a vendégünk. Egy szalonnak fontos kelléke a sakk; megrendezzük az Első közéleti- és kulturális sakkszalont Fleisz János nagyváradi sakktörténész és nemzetközi bíró vezetésével. A fekete-fehér mezők mellett a fekete-fehér billentyűk is főszerepben lesznek; Harmonika a magyar és a hazai kisebbségek népzenéjében – koncert és előadások formájában. A szalont a hagyományos Hegedűkészítők szalonja zárja Banda Ádám szóló- és Roby Lakatos duókoncertjével.

Februrár 20: Feketén-fehéren; főszerepben a harmonika; Első kulturális- és közéleti sakkszalon

17:00 Első közéleti és kulturális sakkszalon. Vezetőbíró: Fleisz János – nemzetközi bíró és sakktörténész (regisztrálni a sakkszalon@gmail.com címen lehet)

18:00 „A harmonika a táncházmozgalomban” – kötetlen kerekasztalbeszélgetés - Kávézó
(kb. 18.45: a sakkszalon döntője)

19:15 „Így sakkoztunk mi – a sakk a magyar polgári szalonokban” – Fleisz János történész előadása

20:00 Baltazar Montanaro (hegedű) – Sophie Cavez (harmonika) koncertje - előtér

21:00 Mi harmonikások… mi népzenészek – Harmonika Gálakoncert
a nap folyamán folyamatos borozási, sakkozási lehetőséget biztosítunk a vendégeinknek

Február 20.

Idén megrendezzük az első Közéleti- és kulturális sakkszalont. Minden sakkozni szerető zenészt, kulturális intézeti kollégát, újságírót, kulturális közéletben mozgó barátunkat felhívunk, hogy vegyen részt az első Közéleti- és kulturális sakkszalonban, amely keretében jó hangulatban, remek borok mellett lesz lehetőségünk kötetlen keretek között, az emberiség egyik legkiválóbb játéka apropóján találkozni. A tornát 2X10 perces meccsekkel, svájci rendszerrel bonyolítjuk. A tornát Fleisz János történész, egyetemi magántanár, a MTA köztestületi tagja, nemzetközi sakk versenybíró vezényli. Regisztrálni a sakkszalon@gmail.com címen lehet. A döntő után Fleisz János tart történelmi előadást “Így sakkozunk mi… ” – Fleisz János történész előadása a sakk polgári szalonokban betöltött szerepéről
A sakkszalon alatt a magyar táncházmozgalom harmonikásai tartanak kerekasztalbeszélgetést a hangszer szerepéről, ezzel készülődve az esti gálára.

Sophie Cavez (diatonikus harmonika, BE) és Baltazar Montanaro (hegedű, FR-HU) duója 8 éve koncertezik szerte a világban a népzenéből inspirált saját szerzeményekkel és mások kompozícióniak feldolgozásával. Először járnak Magyarországon.

Mi harmonikások.... Mi népzenészek – tíz muzsikus egyszeri gálaműsora!

Már évek óta van jelen a táncházban és a színpadon a harmonika, mint népi hangszer. Egy ideje, a felvételekről nem csak a vonós, fa- és rézfúvós, pengetős, ütős és énekes anyagok kerültek át élő előadásba, hanem a harmonika játéka is. A gálaműsor keretében alaposabban ismerkedhetünk meg ezzel a hangszerrel, miközben egy különleges zenei élmény-ben lesz részünk. Olyan zenészek fognak együtt játszani, akik így együtt még sosem léptek föl. Mások mellett ttt lesz Barcza Zsolt a Csík Zenekarból, Wertetics Szlobodán vagy épp Bobár Zoltán „Boby”, az est házigazdája. Ezúttal „kísrő” szerepben lép fel Pál István „szalonna” (hegedű) és még sokan mások.

Ezen az estén kárpátajai, erdélyi (magyar és román), valamint délvidéki dallamok fognak megszólalni, képet adva a hangszer sokszínűségéről.

A gála zenészeinek névsora:
Harmonikások:
Barcza Zsolt
Bobár Zoltán „Boby“ -
Gera Gábor
Pál Lajos
Salamon Soma -
Wertetics Szolbodán

Kísérő zenészek:
Pál István „Szalonna“ - hegedű
Bede Péter - fúvós hangszerek
Papp Endre - brácsa
Bognár András – bőgő

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek