2015. Jul. 17. - 2015. Jul. 18

FüredJam 2015


FüredJam 2015

2015. július 17. (péntek) 21:00 óra
Tátrai Tibor koncert

2015. július 18. (szombat)
18:00 óra - Irie Maffia
20:00 óra - Török Ádám és a Mini
21:30 óra - Kerekes Band
23:00 óra - FüredJam közös zenélés

TÁTRAI TIBOR

"Tátrai Tibor a BVIT 2015 vendége".

Tátrai Tibor ezen a napon a Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor vendégeként délelőtt Workshop-ot ad a diákoknak, este pedig a tanári koncert sztárvendége a FüredJam fesztivál nyitóeseményén.

A koncerten a saját és a tanári kar repertoárjából válogatott műsor lesz hallható.
Fellépnek még: Szirtes Edina Mókus, Mózes Tamara, Vincent Mascart (Fra), Nagy János, Szerényi Béla, Szappanos György, Mogyoró Kornél, Kéri Gábor

Jelentősége a műfaji határokon átívelő együttzenélés örömének közvetítése diákoknak, nyaralóknak egyaránt, napjaink, illetve egy korszak egyik legjelentősebb gitárvirtuózának közreműködésével.

TÖRÖK ÁDÁM ÉS A MINI
A legendás együttest 1968-ban alapította Török Ádám. A Mini a magyar progresszív rock-blues talán legismertebb és legsikeresebb együttese. Sokat koncerteznek, az együttes érdekes progrock, bluesrock és jazzrock fúziójával sok rajongót szerzett.

Török Ádám és együttesei több sikeres korszakot tudnak maguk mögött. Öt nagylemezt és 16 CD-t jelentettek meg. 2003-ban jelent meg az első DVD-jük, amely megörökíti az együttes 2003-as Jubileumi koncertjét és néhány ragogó felvételt a közelmúltból. Az új CD 2008-ban jelent meg és 15. a sorban! Az új DVD 2008 májusában jött ki.
Mai Mini: Németh, Adamecz, Horváth, Paróczai, Török Péter, Török Ádám. Ádám és együttesei közel 7500 koncertet adtak, kb 5 millió ember látta őket. Házigazdák a Tabánban, az Ifi-Parkban, a Bemrockparton. Török több mint 100 dalnak a szövegét és zenéjét alkotta meg. Török Ádám és együttesei több, mint negyedmillió lemezt és CD-t adtak el.
Jelen korunk egyik legjobb rock-blues fuvolistája, énekese, dal- és szövegírója, zenei szervezője Török Ádám, a műfaj hazai ősmotorja, egyik legkiemelkedőbb egyénisége 65 éves és 45 éve van a színpadon. Pályafutása során a stílus szinte minden fontos hazai eseményénél előtérben volt. Életműve bizonyítja, hogy szövegei, előadói stílusa, zenei ötletei, a közönség szeretete és a benne élő, szűnni nem akaró zenei őstűz, spirituális erő, nem csak saját korosztályára, de a mai huszonévesekre is hatással van. Ádám zenéje üzenet, híd és kapcsolat az utána jövő generációknak. Ebből a gondolatból született az új formáció egy „Generációs Show”, egy „rock csata” mely Ádámmal együtt négy generációt vonultat fel a színpadon: a húszas, harmincas, negyvenes és hatvanas életkorukban járó kiváló zenészeket!
(forrás: koncert.hu, rocktar.hu)

IRIE MAFFIA
A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó bandának a frontvonalában koncentrálódnak az újgenerációs kedvencek: a ghánai-magyar énekesnő Sena, a legeredetibb jamaikai ragga hanggal megáldott MC Columbo, és a reppsztár-családapa, MC Busa licitálnak egymásra szövegeikkel. A tizenegytagú zenekar vezetője a harsonás Élő Márton (Dermot), aki közösen Horváth Gáspárral (Jumo Daddy), a zenekar másik alapítójával a zeneszerzésért is felel.

A Dési Tamás dobos és Havas Miklós basszusgitáros által alkotott dobbasszus páros korábban több ismert hazai zenekarban bizonyította tehetségét együtt és külön-külön is, session zenészként. Szekér Ádám gitáros személyében, aki szintén több ismert előadó oldalán megfordult már zenészként, dalszerzőként, megtalálták a tökéletes társat: Irie Maffia Rocktrió néven elhíresült dob-basszus-gitár hármasuk alkotja a zenekar kemény magját. Mösziő Zsömoá az ország legkábítósabb perkásaként erősíti a zenekart. A Maffia tavaly nyáron váltott új tormbitásra, Meggyes Ádám nagyszerűen megfelel a zenekar és a közönség elvárásainak. A tagfelsorolásban végül, de persze nem utolsó sorban dj Future verhetetlen szkreccsmesterként pakolja a lemezeket a rock alá.

Az elmúlt négy évben az Irie Maffia az összes hazai fesztivál minden lehetséges színpadán koncertezett, soundsystem felállásban (lemezlovasok és énekesek) pedig az ország klubjait járták be. Az Irie Maffia Soundsystem a Corvin tetőn tart heti klubbestet, ahol minden kedden éjjel jamaikai gyökerű zenéket, dancehall-t, reggae-t és hiphopot játszanak.

Külföldi megjelenések

A Maffia nemcsak itthon aratja a babérokat. Első kiadványuk 2006 elején jelent meg: az egyik legnépszerűbb európai dancehall-zenekar, a német Seeed által elhíresült Rodeo riddimre, azaz dancehall alapra készült el az Irie Maffia saját verziója, amelyet Európa vezető reggae-dancehall kiadója, a Germaica Records jelentetett meg. A sikert meglovagolva szinte minden környező országban turnéztak Romániától Németországig, a portyázás egyik csúcspontja az olaszországi Rototom Sunsplash, a kontinens talán legkomolyabb reggae-versenye volt 2007 nyarán: az Irie Maffia csapata több mint száz európai zenekart maga mögé utasítva a házigazda olaszok mögött a második helyen végzett.

Az Irie Maffia tagjai:

Sena Dagadu - ének, rap, spoken word
Kéri András (MC Columbo) - ének, vokál, ragga, rap
Busa István (Busamann)- ének, vokál, rap
Élő Márton (Dermot) - harsona
Horváth Gáspár (Jumo Daddy) - billentyűk
Havas Miklós (Doktor úr) - basszusgitár
Szekér Ádám - gitár
Dési Tamás - dob
Meggyes Ádám (Mézi) - trombita
Oláh Antal (Zsömi) - ütős hangszerek
Baranyai Ákos (DJ Future) – szkreccs
(forrás: Irie honlap)

KEREKES BAND

Betyárok. Bűnözők a hivatalos álláspont szerint, szabadságharcosok a nép dalaiban. A hatalom és elnyomás ellen vívott harcuk magasztos volt, dalaik mégis magányról és rabságról mesélnek. „Pásztor neveli a betyárt” – tartja a mondás, és a Kerekes Bandet alapító Fehér testvérek pont egy ilyen pásztor család leszármazottai. Őseik az 1700-as évek óta juhászkodtak az egri érseknél, üknagyapjuk bújtatta a leghíresebb mátrai betyárt, Vidróczki Mártont, akinek balladájából Kodály Zoltán írt vegyeskari művet.

Ez az örökség a Kerekes Band ihlető forrása, és a magyar népzene szűnni nem akaró megújítására való törekvés. A pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és mezőségi brácsa adja eklektikus hangzásukat, melyet alátámaszt a rock szabad lüktetése és az erős színpadi jelenlét. Kemény, ellentmondást nem tűrő, mégis szabad zene ez. Amilyenek a betyárok is voltak.

A Kerekes Band zenéje egy magával ragadó világ, amely csak felfedezésre vár, és amelyben a hallgató átélheti, hogyan formálódik át a múlt a jelenben.

A Kerekes együttes 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek (Hungarian Folk Music from Gyimes and Moldva, Fütyül a masina.) 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A zenekar máig alapérvényű Pimasz című lemezét a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ 10 legjobb,[1] újonnan megjelent lemeze közé. A Pimasz azóta arany és platinalemez lett, és elindította a zenekart az országos és nemzetközi hírnév felé. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők. A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert, a Mr. Hungaryt, amely hetekig vezette az MR2 slágerlistáját. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta, hogy aztán egy élő koncertlemezzel is jelentkezzenek Live at A38 címmel.

A lemezek mellett az elismerések sem maradtak el a zenekar életéből: Fehér Zsombor, a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.

A Kerekes Band Magyarország egyik legkeresettebb koncertzenekara több mint évi hatvan koncerttel, a hazai koncerteket pedig rendszeres külföldi fellépések egészítik ki.

Tagok:
• Fehér Zsombor (furulya)
• Fehér Viktor (dob)
• Csarnó Ákos (brácsa)
• Námor Csaba (koboz)
• Kónya Csaba (basszusgitár)
(forrás: WIKIpédia)

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek