Budapest 2014. Dec. 16. (15:00)

Harlem Gospel Choir & Modern Art Orchestra


Harlem Gospel Choir & Modern Art Orchestra

A New York-i Afro-negyed, a Harlem templomainak eksztatikus hangulatát hozza el a magyar közönségnek a Harlem Gospel Choir. A koncert különlegessége, hogy az ősi spirituálék és gospeldalok világát a New Orleans-e ragtime és marching bandek hangulatával kíséri a világviszonylatban is elismert és népszerű Modern Art Orchestra.

A korábbi kirobbanó sikerekre való tekintettel négy koncerttel – két időpontban a Budapest Kongresszusi Központban, ezután kétszer a RAM Colosseumban – adják elő műsorukat az afro-amerikai zene koronázatlan királyai.

New York afró közösségei a mai napig büszke öntudattal őrzik kulturális értékeiket. Az amerikai protestáns felekezetek egyházzenéje megkerülhetetlen hatást gyakorolt a világ egészének muzsikájára a XX. század elejétől kezdve: őseredeti gyökerei a popzene, a blues, a jazz műfajait, és az ezekből kialakult modern zenék egész sorát táplálják.

A mára már legendássá vált, világhírű Harlem Gospel kórust Allen Bailey alapította 1986-ban, Martin Luther King születési évfordulójára rendezett ünnepségen, a híres New Work-i Cotton Clubban. A kórustagok a harlemi „fekete templomok” legkiválóbb énekesei és zenészei közül kerültek a társulatba. Különlegessége, hogy az összesen 65 tagot számláló kórus három generációt foglal magában 17 és 65 éves kor között (a turnéfelállás kilenc énekesből áll). A zenekar egyázzenei missziójára jellemző, hogy fellépett már a Vatikánban, II. János Pál illetve XVI. Benedek pápák tiszteletére rendezett koncerteken. Nem meglepő, hogy kulturális missziójuk politikai üzenetet is hordoz, amely lényege egymás empatikus megértése és elfogadása a hit, remény és szeretet jóhíre által.

A Modern Art Orchestra a jazz nagyzenekari ágának nemzetközileg is elismert hazai képviselője. A zenekar vezetője Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző. A MAO sikersorozatára jellemző, hogy csak az idei évben európai turnésorozaton kísérték el a korszakalkotó filmzeneszerzőt, Ennio Morriconét; közös koncertet adtak Miles Davis egykori szaxofonosával, Dave Liebmannel és a Hollywood Music Fesztivál keretében vendégül látták az amerikai filmipar két olyan csillagát – Steven Seagalt és Hugh Laurie-t –, akik zenészként is megállják a helyüket. Az amerikai kapcsolatokat jelzi még, hogy a zenekar kéthetes őszi amerikai turnét követően lép színpadra Budapesten a Harlem Gospel Choir kíséretében.

A Modern Art Orchestra és a Harlem Gospel Choir nem először ad közös koncertet. Kiemelkedik a tavaly decemberi esemény, amely a Marriott Hotel Budapest közönségét hozta transzközeli tudatállapotba.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek