Budapest 2015. May. 12. (19:30)

Hegedűs Endre és Katalin kétzongorás hangversenye, Schumann, Chopin, Brahms, Rachmanyinov


Hegedűs Endre és Katalin kétzongorás hangversenye, Schumann, Chopin, Brahms, Rachmanyinov

Hegedűs Endre és Katalin kétzongorás hangveresenye a Vigadó dísztermében.

Hegedűs Endre és Katalin házasságuk 36 éve alatt sokszor léptek fel együtt négykezes művek tolmácsolóiként. A Vigadó pedig már két alkalommal is helyet adott a Magyar Zongorás Négyes hangversenyének, melyet a Farkas-Várnagy házaspárral együtt alkotnak, s nyolckezes darabok interpretálására szövetkeztek. Két zongorára és négy kézre írott művekből összeállított programmal azonban csak nagyon ritkán lépett közönség elé a Hegedűs házaspár. Ez a koncert ezért is kivételesnek ígérkezik. A romantikus irodalom néhány gyöngyszeme hallható ezen az esten, mely művek nagy részét eredetileg is két zongorára írták a szerzők.. A első részben két variáció sorozat fogja közre  Chopin C-dúr rondóját, melyet igen ritkán hallhatunk a pódiumon. Briliáns, virtuóz mű, mely nem nélkülözi a Chopin zenéjére oly jellemző lírai bensőségességet sem. A kezdő Schumann mű folyamatos párbeszéd a két zongora között. Bár a különböző variációk igen távoli utakat járnak be, a kezdeti érzelmes andante dallama végig kísér bennünket. Egészen más a híres Haydn-változatok felépítése. Brahms 1873 nyarán komponálta bajorországi  nyaralása közben a mű zenekari változatát, melynek bemutatóját maga dirigálta november 2-án Bécsben. A kétzongorás verziót Brahms a nagysikerű bemutatót követően készítette el. A darab az ún. Szent Antal korál   dallamának  bemutatásával kezdődik, majd a témát kilenc variáció követi – mindegyik másik hangon, más karakterrel. A grandiózussá növekvő fináléval zárul a hangverseny első része.

Szünet után csendül fel Rachmanyinov II. szvitje, mely művet a komponista és zongoraművész 1901 első hónapjaiban Olaszországban alkotta híres II. zongoraversenyének (op.18) szomszédságában. A bemutatót november 24-én Rachmaninov unokatestvérével, Alexander Silotival játszotta. A szvit követi a hagyományokat a tételek tekintetében: I. Introduction (Alla marcia, C-dúr), II. Valse (Presto, G-dúr), III. Romance (Andantino, Asz-dúr), IV. Tarantelle (Presto, C-dúr)

Az eredetileg egy zongora négy kézre írott 16 keringőből Brahms maga választotta és írta át két zongorára azt az ötöt, mely a mai hangversenyt zárja.

Legyen előadónak és hallgatónak egyaránt emlékezetes ez az este!

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek