Budapest 2015. Jun. 04. (20:00)

Hinoki-ya (J), Cimbaliband lemezbemutató koncert


Hinoki-ya (J), Cimbaliband lemezbemutató koncert

A Japán Alapítvány és a Fonó közös szervezésében.

Japán Alapítvány támogatásával egy különleges japán-magyar produkció áll színpadra a Fonóban június 4-én. Japán egyik első számú világzenei együttese, számos fesztivál visszatérő, rendszeres vendége, a Hinoki-ya játszik egy este a magyar világzenei szcéna egyik legkedveltebb bulizenekarával, a Cimbalibanddel, akik Moldva c. új lemezüket mutatják be. A két koncertet természetesen közös muzsikálás is követi majd, hiszen a Cimbaliband és a Hinoki-ya 2012-ben egy japán meghívás alkalmával már több ízben játszott együtt, így felléptek a World Music and Dance Fesztiválon is Japánban, ahol óriási sikert arattak. A közös muzsikából most is ízelítőt kaphatunk.

20:00 Hinoki-ya -A japán fesztviálzenekar-

Az 1998-ban, a japán Hokkaidó szigetén alapult együttes fesztiválhangulatú hagyományos lokális és világzenei dallamokat ötvöző zenéje a fiatal és az idősebb generációt egyaránt bűvkörébe ejti! 
Igazi utazó zenekarként a japán szigeteken kívül a világ számos országát megjárt együttes dinamikus fúziós világzenei hangzásvilágával kulturális utazásra invitálja a hallgatóságot. Az oldalfurulya lüktetése, a dobok energikus vibrálása, a gitár és a harmónika fülbemászó melódiája gondoskodik a japán fesztiválhangulat megteremtéséért.

21:00 Cimbaliband: a Moldva c. lemez bemutató koncertje

"Természetes zenélési vágy a motorja,
valamiért itt szinte állandó buli van
és kicsattanó energia, amit kérdezés nélkül
meg is lovagolnak."

- RÁCZ MIHÁLY - LANGOLOGITAROK.BLOG.H

A Cimbaliband eddigi zenei irányzatában mindig nagyon fontos szerepet játszott a népzenei gyökerek megismerése. Unger Balázs a banda vezetője 7 éves kora óta foglalkozik autentikus magyar népzenével, a balkán szerteágazó dallamvilágával, ezekből is legfőképpen azzal a területtel ahol a cimbalom is szerepet kapott a folklórban. Balázs útját a balkán zenéhez a moldvai csángó muzsika nyitotta meg először. 1996-től rendszeres vendégzenésze volt a budapesti moldvai csángó táncházaknak. Nagy Bercel invitálta először a Zurgó zenekar koncertjeire, táncházaira, majd játszott a Tatros együttesekben, és tagja volta a Palya Bea és Bolya Mátyás nevével fémjelzett Kárpátia zenekarnak is. Eltökélt szándéka volt, hogy felkeresi a moldvában élő cimbalmosokat, és elsajátítja speciális játékukat. 1997-ben felkerekededett friss jogosítványával, és első autójával egy szürke Trabant kombival, hogy fölfedezze a moldvai cimbalmosok világát. Segítségére volt gyüjtőútjain Benchea Grátzy, a Tatros zenekar akkori dobosa, aki maga is moldvai csángó származású, valamint a Rekecsini hegedűs Mandache Aurél. Aurél segítségével jutottak el többek között Ion Spiridon radojéi idős cimbalmoshoz, Antim Ioanhoz, és az folklór-expedíció megkoronázásaként Temeliára, ahol az öreg Cosma Piticu és annak egész családja cimbalmozott, kis és nagycimbalmon egyaránt. Ennek a gyűjtőútnak hatására készült el a Cimbaliband - Moldva című lemeze, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez, és autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A lemez mindegyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is, megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek