Budapest 2015. Apr. 01. (19:30)

J. S. Bach: János-passió - Vashegyi György, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar


J. S. Bach: János-passió  - Vashegyi György, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar

Vashegyi György, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar

 
J. S. Bach:
János passió (BWV 245)
 
...Purcell KórusOrfeo Zenekar (korabeli hangszereken)Vezényel: Vashegyi György

Amikor Johann Sebastian Bachot kinevezték Lipcse zeneigazgatójává, nagyszabású vállalkozásba fogott. Bár szerződése nem írta elő, hogy minden vasár- és ünnepnapon saját kantátát mutasson be, ő mégis úgy döntött, hogy létrehoz öt évfolyamnyi kantátát, amelyekhez a korabeli lutheránus gyakorlatnak megfelelően a húsvéti időszakra komponált passiók társultak (ezek zenei szempontból nem mások, mint gigantikus méretű kantáták). Ismereteink szerint Bach öt passiót komponált életében, de csak kettő maradt fenn: az első az 1724-ben bemutatott János-passió, amit a következő évtizedekben többször is átdolgozott. A hazai historikus előadói gyakorlat meghatározó alakja, Vashegyi György és együttesei, az idén huszonöt éves Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar most az ősváltozatot adják elő.

 

Rendező:Zeneakadémia Koncertközpont

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!
Új koncertek