Budapest 2014. Jun. 19. (21:00)

Jazzy Live: Modern Art Orchestra


Jazzy Live: Modern Art Orchestra

Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél 

A MAO big band-estjének műsorán Gil Evans átdolgozásai és szerzeményei szerepelnek. 

A fusion big band atyjaként számon tartott Gil Evans meghatározó együttműködést folytatott Miles Davis-szel, és ebben a korszakában hatott leginkább arra a zenei műfajra, amelyet ma jazznek hívunk.

A kanadai származású Evans autodidakta zongoristaként kezdte zenész pályáját, de hamar elkezdett komponálni, és legnagyobb sikereit kivételes erejű nagyzenekari hangszereléseivel érte el. Huszonéves kora elején, 1933-ban alapította első zenekarát, amelynek hangterét már ő alakította ki – igazodva a kor divatos tánczenéinek igényeihez.

A szakmai fejlődésére meghatározó impulzust az ’50-es évek artisztikus műfajai, elsősorban a bebop és annak radikális hangvételű képviselői, Charlie Parker és Miles Davis jelentették. Gil Evans 1948-ban kezdett el Davis-szel dolgozni: a Birth of the Cool szerzeményeihez készített hangszerelést. Később az ’50-es évek végén dolgoztak újra együtt, és kreatív teljesítményük olyan halhatatlan felvételeket hagyott az utókorra, mint a Miles Ahead, a Porgy and Bess feldolgozása vagy a Sketches of Spain.

Evans művészi vívmányai közé tartozik a jazz-nagyzenekari hangzás színpalettájának szélesítése (új hangszerek kerültek a zenekarba). Több évtizedes munka után, a 70-es években sikerült állandó saját zenekart létrehoznia, amellyel a többi között sikeres európai turnén is bemutatkoztak.

Evans jelentősége kettős: egyrészt olyan modern és népszerű hangzást valósított meg, amely formabontó jellege mellett megőrizte a jazz tradícióit is. Másrészt dinamikus hangszerelései bekerültek a popzenébe, ahol az ő hatása nyomán vált divatossá a rézfúvós szekció a ’80-as évek elejétől. Utolsó munkái közé tartozik Jimi Hendrix balladájának, a Little Wingnek feldolgozása, amely Sting szólókoncert-repertoárját gazdagította 1987-től.

Közreműködik:

Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

mao.hu

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek