Budapest 2016. Nov. 25. (19:30)

Jordi Savall és a Concerto Copenhagen


Jordi Savall és a Concerto Copenhagen

Tiszta barokk Jordi Savall és a Concerto Copenhagen 'Earth, Wind & Fire' 1674 - 1764

Locke: A vihar - szvit
Vivaldi: Esz-dúr ('La Tempesta di Mare') hegedűverseny (RV 253)
Telemann: C-dúr ouverture ('Vízi zene, Hamburgi apály és dagály')

szünet

Rebel: Az elemek – szvit
Rameau: Orages, tonnerres et tremblements de terre

Concerto Copenhagen

Vezényel: Jordi Savall

Izgalmas programot állított össze a 20. század második felében kiteljesedett, történeti hűségre alapozó historikus előadásmód egyik legnagyobb hatású és fáradhatatlan alakja, Jordi Savall. A hetvenöt esztendős muzsikus, aki kezdetben szólistaként a viola da gamba Kolumbuszaként fedezte és térképezte fel e hangszer irodalmát, később dirigensként is, tematikus koncertjeivel mutatta meg több évszázados zenék új oldalait, addig nem ismert szépségeit. Ezúttal brit, itáliai, francia és német barokk zeneszerzők természeti elemek ihlette alkotásait vezényli Skandinávia egyik legdinamikusabban fejlődő, éppen huszonöt éve alakult, korhű hangszereken játszó kamarazenekara élén. Matthew Locke 1674-ben bemutatott operája Shakespeare Viharján alapul, ennek legszebb részleteit tartalmazza a koncerten elhangzó szvit. Két népszerű alkotás, Vivaldi a tengeri vihart már-már filmszerű realitással lefestő versenyműve és a Napkirály udvari muzsikusaként szolgált Rebel meghökkentő hangzásokban gazdag szvitje mellett megszólal egy ismeretlen vízi zene is: Telemann a hamburgi haditengerészet fennállásának századik évfordulójára komponálta tíztételes, mitológiai alakokat megjelenítő alkotását. A katalán művész és az őt segítő zenetörténeti kutatócsoport ötletességének és merészségének egyik szép példájaként Jean-Philippe Rameau operáinak vihar- és földrengés-jeleneteiből válogatott összeállítás zárja az évad egyik legjelentősebbnek ígérkező zeneakadémiai hangversenyét.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek