Budapest 2014. Dec. 18. (19:30)

KARÁCSONYI ORGONAKONCERT In dulci jubilo – Hans-Ola Ericsson estje


KARÁCSONYI ORGONAKONCERT In dulci jubilo – Hans-Ola Ericsson estje

Közreműködik:

Szent Efrém férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás)

"Édes ujjongással" - így kezdődik az egyik leghíresebb, német és latin nyelvű karácsonyi ének. Valamikor a 14. században keletkezhetett, a 16. században vált Európa-szerte népszerűvé, és számos kompozíció is született, amelyben ezt a dallamot dolgozta fel a zeneszerző. Ezekből, valamint a hozzá kapcsolódó, karácsonyi-adventi témájú alkotásokból válogat a zeneszerzőként is aktív, nemzetközi hírű svéd orgonaművész, Hans-Ola Ericsson. Az 1954-ben született muzsikus neves 20. századi, illetve kortárs zeneszerzők - Luigi Nono, Klaus Huber, Brian Ferneyhough - tanítványa, valamint együtt dolgozott olyan nagyságokkal, mint John Cage, Ligeti György és Olivier Messiaen - utóbbi szerző összes orgonaművét lemezre is vette. 2000-től a Svéd Királyi Zeneakadémia tagja, 2011-től a világ egyik legjobb egyeteme, a kanadai McGill Egyetem professzora. Főleg a 20. századi zene, ezen belül Messiaen zenéjének kiemelkedő tolmácsolója, de historikus orgonák restaurátoraként is nagy tekintélyt vívott ki. A barokk kor szakértője, ő vezette a legjelentősebb svéd barokk orgona felújítását, Skandinávia ugyanis valóságos tárháza a történelmi orgonáknak, s óriási hagyománya van ott az orgonazenének.
Ericsson számos kuriózumot szólaltat meg színes műsorában: hallhatjuk például a Napkirály udvari orgonistájaként szolgált Louis-Claude Daquin és a hetvenöt éve elhunyt, César Franck nyomdokán haladó, elsősorban gregorián ének ihlette alkotásairól ismert Charles Tournemire alkotásait. 
Az est közreműködője a 2002-ben alakult, és azóta Magyarország gyakran foglalkoztatott kórusaként rendszeresen, de mindig más szerepben és stílusban hallható Szent Efrém Férfikar.


Rendező: Művészetek Palotája

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek