Budapest 2014. Nov. 22. (19:00)

Két esti Hold: La Kati Compania Flamenca, Romengo


Két esti Hold: La Kati Compania Flamenca, Romengo

Flamenco és autentikus cigányzenei estek a Fonóban.

„... a duende erő, nem pedig cselekvés; harc, és nem gondolkodás. Egyszer egy öreg gitárművésztől ezt hallottam: "A duende nem a torokban van; a duende belülről jön föl, a talpból." Nem képességről van hát szó, hanem valóságos élő stílusról, egyszóval vérről; valami nagyon öreg kultúráról és pillanatnyi alkotásról. Ez a "titokzatos erő, amit mindenki érez, de egyetlen filozófus sem tud megmagyarázni", végső soron a föld szelleme.”

(Federico Garcia Lorca: A "duende" - Játék és elmélet)
Októbertől havi egy estén Spanyolország és Magyarország találkozik a Fonóban a flamenco és a cigányzene bűvöletében. A két kultúra és zenei stílus közötti áthallások ismertek, az egymástól elszigetelt, távoli kultúrák rokonsága nyilvánvaló, „házasításuk” adja magát. A vendégek a koncertek előtt tánctanításon vehetnek részt, utána pedig szabad a táncház, a korábban tanultakat mindenki saját vérmérsékletének megfelelően hasznosíthatja és a gyakorlatban is kipróbálhatja, hogy a két kultúra mennyire áll közel vagy távol egymástól.

19:00 - Flamenco tánctanítás

20:00 - La Kati Compañia Flamenca

La Kati flamenco táncművészetét Sevillában kamatoztatta, ott alapította meg együttesét, többek között a többszörös díjat nyert Manuel Alejandro Montero gitárművésszel és David Hornillo flamenco énekessel. Koreográfiáival és előadásaival sikereket ért el Magyarországon és külföldön egyaránt, több itthoni és nemzetközi díj nyertese.

"Az előadás, autentikus flamenco jegyeit őrzi, felvonultatva a flamenco különböző stílusait (alegrías, seguiriyas, tarantos, rondeńa, bulerías stb...) Egyszerre tartalmaz flamenco tánc, táncszínház és koncert elemeket. A nemzetközileg elismert flamenco táncosnő, Inhof Katalin társulatában neves spanyol flamenco zenészek gondoskodnak a felejthetetlen zenei hangulatról. Előadásában történeteinek elmeséléséhez kifinomult összhangban használja az egyenként is nagyon kifejező kortárs és flamenco táncművészetet, mindig ügyelve arra, hogy a tánc-zene-fényjáték ne öncélú legyen, hanem egy nyelvi többletértéket képviseljen." /Antonio Fernandez/

21:30 - Romengo koncert

 

Romengo Együttes úgy alakult meg, hogy Rostás Mazsi megkérte Lakatos Móni kezét.

Ezzel meg is lett a zenekar magja, amelyhez kapcsolódott Lakatos Guszti, majd nemsokra "gádzsó" létére Kovács Misi, később pedig Balogh Tibi.

 

„Emellett nagyon örülünk, amikor olyan barátaink is fellépnek velünk vendégként, mint Dresch Misi, Szokolay Dongó Balázs, Bognár Andris és táncos barátaink.

Szeretnénk, hogy Magyarországon minél többen leljék örömüket benne, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos darabja. Arra törekszünk, hogy muzsikánkkal méltók legyünk rá."

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagyrésze ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal érkezik a magyarországi színpadokra a zenekar, azok után, hogy 2006 óta Európa számos országában igyekezett Magyarország jóhírét vinni.

 

Legújabb, Nagyecsed című lemezük nyár elején a világzenei Top 20 között szerepelt!

 

 

A Romengo zenekar tagjai:

Lakatos Mónika: ének, vokál,

Rostás Mihály Mazsi: ének, vokál, gitár, tambura

Balogh Tibor: teknő, gitár, kanna, szájbőgő, cajon

Rosonczy-Kovács Mihály: hegedű

Lakatos János Guszti: kanna, szájbőgő, kanál.

 

23:00 - Cigány táncház

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek