Székesfehérvár 2015. May. 22. (20:00)

Kim Plainfield & Dominique Di Piazza


Kim Plainfield & Dominique Di Piazza

A világ egyik legjobb basszusgitárosa, Dominique Di Piazza valamint Kim Plainfield dobos lép fel május 22-én Székesfehérváron, a Városháza Dísztermében.

Dominique Di Piazza, a világ egyik legelismertebb és legjobb basszusgitárosa1979-ben kezdett el basszusgitáron játszani. Abban az időben Jaco Pastorius stílusa volt a világ basszistái között a meghatározó, Di Piazza azonban hamar új utakra tért át, megalkotta saját stílusát, játéktechnikáját. A négyhúros basszusgitárra egy ötödik, magas húrt tett, saját pengetés technikát fejlesztett ki, mely a basszusgitárosok között egyedülálló virtuozitást tesz lehetővé számára. Egyik legszebb példája a Di Piazza stílusnak a John McLaughin Trio „Que alegria” album Maria című számában hallható.

Dominique a bebop, a roma és a neoklasszikus stílusokból egyaránt táplálkozik, lírai játéka és egyéni zenei megközelítése korunk egyik leginnovatívabb basszusgitárosává teszik.

1991-től Trilok Gurtu ütőssel és John McLaughlin gitárossal együtt alkották a John McLaughlin Triót. 300 koncertes világkörüli turnéjuk után 1992-ben jelentették meg a jazz egyik mérföldkövének számító albumukat, az 1992-ben kiadott Que alegria-t. McLaughlin ekkor mondta Dominique Di Piazza-ról: „Hatalmas tehetség, a világ egyik legjobb basszusgitárosa.”  2008-ban ismét McLaughlin és Di Piazza ismét együtt játszott a The 4th Dimension és a The Floating Point együttesekben.

 

Karrierje során olyan művészekkel játszott még együtt, mint Michel Petrucianni, Philippe Petrucianni, Victor Jones, Bireli Lagrene, Dennis Chambers, Michael Blass, Bruno Castellucci, Giuseppe Continenza, Vic Juris, Gene Bertoncini, Yves Carbonne, Michael Manring, Jeff Gardner, Victor Wooten, Derico Watson, Danny Gottlieb, Donald Harrison és még sokan mások.

Kim Plainfield, dobos, az amerikai zenei élet egyik meghatározó alakja, előadóművész, tanár. Zenei pályafutását 1977-ben New Yorkban a Pointer Sisters dobosaként kezdte. Közel 40 éves karrierje alatt olyan művészekkel játszott együtt, mint Bill Connors, gitáros, Didier Lockwood, hegedűs, a velük készült felvételei a mai napig a kortárs fúziós zene ikonikus darabjai.

Tania Maria, Jon Lucien, Andy Narell, John Pattitucci, Kenny Rankin, Jacques Higelin, Charles Fambrough, Edgar Winter és Mose Allison zenésztársa is volt, mielőtt 1993-ban elindította saját zenekarát, melyben megfordult Lincoln Goines, Bill O’Connell, Didier Lockwood, Mark Soskin és Tom Kennedy is.

Kim Plainfield a New York City Collective tanszékvezetője és a Berklee School of Music  professzora.

 

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek